”En ny politisk generation kommer ur det här” | Fria.Nu
Fria Tidningen

”En ny politisk generation kommer ur det här”

Revolten mot den franska pensionsreformen kommer att sätta spår i den unga generationen även om den inte lyckas. Det menar aktivister från det nya anti-kapitalistiska partiet, NPA, som spelat en aktiv roll i organiseringen av protesterna.

Protesterna i form av blockader av arbetsplatser och andra manifestationer fortsätter, trots att den franska pensionsreformen i onsdags slutgiltigt röstades igenom i senaten med röstsiffrorna 336 till 233. Dagen efter genomförde Frankrikes fackföreningar som planerat en stor demonstration. 31 000 deltog i Paris enligt polisen, 67000 enligt fackföreningarna. Det är en rejäl minskning från demonstrationerna den 12 oktober, då facken räknade till 300000 deltagare i Paris.

Även nationellt sett var färre människor ute på gatorna än under de två tidigare stora protesterna, och regeringen var snabb med att påpeka att rörelsen nu håller på att dö ut. De farhågorna finns även hos landets vänsteraktivister.

– För ett par veckor sedan fanns möjligheten att rörelsen fortfarande kunde växa, men nu är jag inte säker längre. Många människor tror att politik utövas via lagar, säger Serge Aberdam som sitter i kommunfullmäktige i den lilla staden Ivry-sur-Seine utanför Paris för det nya antikapitalistiska partiet, NPA.

Hans förhoppning är istället att rörelsen kommer att sätta sina spår bland de som strejkar, många för första gången, och att den blir en värdefull upplevelse för det nya partiets medlemmar:

– Det är en helt ny erfarenhet som verkligen kan förändra dem, menar han.

NPA-ledaren Olivier Besancenot, som omringad av supportrar delar ut flygblad under torsdagens demonstration, håller med. Särskilt unga arbetare som deltar i sin allra första kamp kommer att påverkas positivt.

– En ny politisk generation kommer ur den här rörelsen, säger han i dånet av högljudda slagord.

– För NPA är det här den första kampen där vi kunnat visa upp oss själva. Det är för tidigt att säga hur rörelsen kommer att påverka politiska organisationer, men vi kommer försöka lyfta upp politiska frågor inom den, som skulle kunna bli ett politiskt program.

 

NPA vill att endagsstrejkerna och manifestationerna ska utvecklas till en nationell generalstrejk utan fastslaget sista-datum, för att verkligen sätta press på regeringen. Andra krav som partiet fört fram är att den nu antagna pensionslagen upphävs och att president Sarkozy och arbetsmarknadsminister Éric Woerth avgår.

Vänsteraktivister menar att luften kommer att gå ur rörelsen om den inte tillåts att ta till hela sin potentiella kapacitet att lamslå landet. Men fackförbunden vill inte kalla till en öppen generalstrejk, trots att de inte har råd med en total förlust, menar Serge Aberdam.

– Fackföreningarna spelar ett mycket svårt spel som går ut på att bevisa att de kan använda sin väldiga tyngd till att nå seger. De kan inte ge upp utan en framgång, åtminstone en liten en.

– Det är ett slags spel där de som ger upp först, dör, säger han.

Att få till förhandlingar med regeringen skulle kunna vara en sådan liten seger, säger Serge Aberdam. Fackföreningarna gav långt innan det slutliga antagandet av lagen upp kravet att den skulle skrinläggas och ville istället gå in i förhandlingar med regeringen om ändringar i lagförslaget. Men regeringen Sarkozy har gjort ytterst små och betydelselösa eftergifter.

– Regeringen har inte gett efter det allra minsta, ingen kompromiss har gjorts. Om det skedde skulle presidenten förlora all auktoritet, konstaterar Serge Aberdam.

 

Det största opposionspartiet, Socialistpartiet, har kritiserats för att i parlamentet ha röstat för den del av pensionsreformen som innebär att människor nu måste arbeta i 41,5 år istället för 37 för att få rätt till full pension. Detta underminerar hela tanken på att försvara rätten till pension vid sextio års ålder, hävdar kritiker till vänster.

För Socialistpartiet står dessutom det allmänna valet 2012 på spel. President Sarkozy ligger mycket dåligt till i opinionsundersökningar och en förhandling som resulterade i justeringar av reformen skulle kunna stärka deras legitimitet inför valspurten.

Det nya vänsterpartiet Parti de Gauche – en utbrytare ur Socialistpartiet – har föreslagit en folkomröstning om lagen, men förslaget föll platt. De aktivister som vill fortsätta den allmänna mobiliseringen ute på gator och torg menar också att en folkomröstning skulle flytta engagemanget bort från gatorna och in i vallokalerna, vilket skulle kväva den unga rörelsen.

Den senaste veckorna har situationen utvecklats snabbt, enligt Serge Aberdam: I början av september var det relativt tyst om pensionerna, men nu diskuteras det ivrigt på bussar, gator och arbetsplatser. Och i början av oktober anslöt sig studenter och skolungdomar till protesterna – de har förstått att en höjd pensionsålder betyder att det blir färre jobb över för dem, menar Serge.

Torsdagens stora demonstration var mindre än de tidigare. Men några dagar innan hade grundskoleläraren och NPA-medlemmen Nora siat om att det var att räkna med eftersom skolorna och flera universitet håller stängt för lov hela veckan:

– Det kommer kanske att bli lite färre deltagare, och då kommer de genast att säga att ”rörelsen håller på att dö ut”. Men om det överhuvudtaget blir en demonstration är det en bra sak, eftersom vi är på lov.

Fakta: 

Frankrikes nya vänster

Det Nya antikapitalistiska partiet, NPA, grundades i februari 2009 i ett försök att ena den radikala vänstern i Frankrike, som tillsammans fick 10 respektive 7 procent av rösterna i de två senaste presidentvalen.

Partiets målsättning är att ”bygga ett nytt socialistiskt, demokratiskt perspektiv för det tjugoförsta århundradet.”

Som alternativ till höjd pensionsålder har NPA föreslagit höjd skatt på kapitalvinster och avskaffande av undantag från arbetsgivaravgifter som kostar staten 23 miljarder euro årligen.

Annons

Rekommenderade artiklar

Arbetarrörelsen får förnyad kraft

Trots stora protester röstade franska senaten igenom pensionsreformen i höstas. Under demonstrationerna talades det om att en ny politisk generation hade fötts. FRIA åkte tillbaka till Paris för att ta reda på hur generationen handskas med sitt första stora nederlag.

Fria Tidningen

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

© 2021 Fria.Nu