Skandaler kantar Samväldesspelen | Fria.Nu
Fria Tidningen

Skandaler kantar Samväldesspelen

Pågående Samväldesspelen i Indien kommer enligt många bedömmare att gå till historien som ett av världens sämst förberedda idrottsevenemang. Korruption, skadade arbetare och människor ivägkörda från sina hem är bara en del av problemen.

Efter månader av protester och negativ uppmärksamhet i medier över hela världen är Commonwealth games 2010, Samväldesspelen, i New Delhi i Indien i gång. FRIA ger en tillbakablick över några av skandalerna:

Skadade arbetare
23 arbetare skadades när en gångbro mellan en parkering och huvudarenan kollapsade. Ministern för stadsutveckling, Jaipal Reddy, kallade i efterhand händelsen för ”ett mindre missöde”.

Korruptionsskandaler
Ett tjugotal regeringsledda utredningar pågår för att reda ut om det finns fog i de många korruptionsanklagelserna. Upphandlingar av byggkontrakt har omgärdats av rykten om korruption, och i vissa fall har byggkvalitéten redan visat sig undermålig.

Skenande kostnader för spelen
Enligt den brittiska public service-kanalen Channel 4 har prislappen för evenemanget landat på 52 biljoner svenska kronor, vilket är hundra gånger mer än vad som var budgeterat från början. Chetan Bhatat, bästsäljande författare i Indien, har kallat spelen ”Den största och mest uppenbara uppvisningen i korruption sedan Indiens självständighet”.

Tvångsflyttningar
Små affärsidkare och sluminvånare har berövats sina jobb och bostäder i den allmänna upprensningen inför spelen. Enligt The Guardian har fler än 100 000 personer tvångsförflyttats från sina hem. Även skolor har stängts eller förstörts till förmån för arenor.

Utbrott av denguefeber
Hål som grävts för att plantera växter som skulle försköna staden inför spelen har inte färdigställts. Detta har gjort att hålen har vattenfyllts vid monsunregnen och att myggor som sprider dengue har frodats, vilket hotar både lokalt boende, besökare och dem som deltar under Samväldesspelen.

Barnarbete
I ruschen att få de sista detaljerna på plats inför invigningen i måndags har flera fall av barnarbete från byggena avslöjats.

Fakta: 

<h2>Samväldesspelen är ett stort evenemang i OS-stil för de länder som ingår i det brittiska samväldet. Precis som OS arrangeras spelen vart fjärde år, och städer runt hela världen får ansöka om värdskapet. För sju år sedan utsågs den indiska huvudstaden New Delhi till 2010 års värd.&nbsp;Spelen pågår mellan 3 och 14 oktober och blir det 19:e i ordningen.</h2>

Annons

Rekommenderade artiklar

Bojkottkampanj nagel i ögat för svensk hockey

I skuggan av segeryran efter förra helgens svenska VM-guld i herrhockey bedriver människorättsaktivister kampanj mot nästa års VM i Vitryssland.

– Vi uppmanar svenska hockeylandslaget att inte spela med diktatorn Lukasjenko, säger Martin Uggla från kampanjgruppen.

Fria Tidningen

Prispengar lika för herr och dam

Många svenska cykeltävlingar har gjort sin läxa och jämnat ut prissummor mellan herr- och damelitklasserna. En tävling sticker dock ut i mängden, Cykelvasan.

Fria Tidningen

Hon trampar på machoidealen

Lisa Ström har två stora mål denna tävlingssäsong. Vinna SM-guld i cykelcross och krossa patriarkatet.

Fria Tidningen

Landslagen spelar regelbundet mot diktaturer

Svenska fotbollslandslag har sedan 2011 spelat minst 17 landskamper mot länder som allvarligt kränker mänskliga rättigheter. Under året spelas matcher mot bland annat Azerbajdzjan, Nordkorea och Vitryssland.

Fria Tidningen

Han följer sitt lag på distans

Palestinska herrlandslaget klarade sig vidare i internationella Challenge cup som spelas i Nepal. Avancemanget öppnar för lagets första deltagande i asiatiska mästerskapen.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu