Brasilien kan få kvinnlig president | Fria.Nu
Fria Tidningen

Brasilien kan få kvinnlig president

Dilma Roussef är ekonom, expert på energifrågor – och tidigare gerillasoldat som satt fängslad i tre år under 70-talets militärdiktatur. På söndag kan Lula da Silvas tronarvinge bli Brasiliens första kvinnliga president.

I morgon väljer Brasilien ny president efter Lula da Silva, som inte får ställa upp då han redan har suttit två mandatperioder. I stället satsar han på att överföra sitt stora väljarstöd till ”sin” kandidat, Arbetarpartiets Dilma Rousseff. Det ser ut att lyckas. Enligt opinionsundersökningarna kan hon få över 50 procent av rösterna och vinna redan i första omgången. Tvåan José Serra stöds av runt 25 procent.

– Jag ska fortsätta att utveckla Lulas politiska projekt, inte bara upprepa de åtgärder som redan gjorts. Det är dags att omvandla Brasilien från ett u-land till ett i-land, sade Dilma Rousseff i en intervju med tv-kanalen Globo.

Under Lulas åtta år vid makten har regeringen inlett ett stort antal sociala projekt och reformer, och åtta av tio brasilianare tycker att Lula har gjort ett bra jobb. Därför är Rousseff, som inte har samma personliga utstrålning som Lula, mån om att förknippas med den framgångsrika politiken.

Dilma Rousseff är dotter till en bulgarisk kommunist som kom till Brasilien efter andra världskriget. Hon är utbildad ekonom och tillhör medelklassen, till skillnad från metallarbetaren Lula. Under 60-talet deltog hon i flera gerillarörelser tills hon greps 1970. Rousseff ansågs vara en av gerillans ledare och satt tre år i fängelse. 2006 fick hon skadestånd för den tortyr hon utsattes för under fängelsetiden.

Rousseff är expert på energifrågor och var Lulas energiminister fram till 2005, då han utnämnde henne till sin stabschef. Nyligen avgick en av Rousseffs medarbetare efter anklagelser om korruption, men hon tycks inte ha förlorat väljare på grund av skandalen.

Den närmste utmanaren är socialdemokratiska PSDB:s José Serra, guvernör i delstaten São Paulo. PSDB ligger till höger om det regerande Arbetarpartiet, men José Serra har en tydlig vänsterbakgrund. Han levde i exil i Chile och arbetade för socialisten Salvador Allende fram till statskuppen 1973.

Under valkampanjen har Serra försökt utmåla sig som den som bäst kan fortsätta Lulas politik. Bland annat har han lovat att utöka det populära barnbidraget Bolsa Familia, som idag betalas ut till runt tolv miljoner familjer i Brasilien. Med tanke på Lulas massiva stöd bland väljarna vore det svårt för PSDB att föreslå en kursomläggning av politiken. I stället har Serra fört en aggressiv kampanj mot Dilma Rousseff och hävdat att regeringen är ineffektiv. Taktiken har misslyckats. Från att ha lett över Rousseff i början av året är José Serra nu ohjälpligt efter. Förre PSDB-presidenten Fernando Cardoso har varnat för att oppositionen nu kan bli så svag att den får svårt att kontrollera regeringens arbete, vilket han menar kan leda till en farlig maktkoncentration hos Arbetarpartiet.

Vid sidan av huvudkandidaterna har Miljöpartiets Marina Silva stöd av runt 10 procent av väljarna tack vare sin småskaliga kampanj. Silva kommer från en utfattig familj i delstaten Acre i Amazonas. Mot alla odds lyckades hon utbilda sig till pedagog och blev miljökämpe. Marina Silva var miljöminister i Lulas regering i fem år. Hon avgick 2008 i protest mot regeringens planer på nya vägar och vattenkraftverk i Amazonas.

Miljöpartiet vill bland annat byta ut alla Brasiliens taxibilar mot elbilar och ge mer resurser åt kommuner som bekämpar bilism. För att minska papperskonsumtionen vill hon stödja tidningar som har gratisversioner på internet.

Annons

Rekommenderade artiklar

Hård valstrid i Venezuela

Hugo Chávez utmanas hårdare än på länge i morgondagens presidentval. Motkandidaten Henrique Capriles har lanserats som "till vänster om mitten" och tar sikte på regeringens ömma punkter: kriminalitet, korruptionen och stigande levnadsomkostnader.

Fria Tidningen

Kritiserad rådfrågning inleds

I morgon börjar Bolivias regering att rådfråga de boende i nationalparken Isiboro Sécure om de vill ha en motorväg till granne. Men regeringen får stark kritik för sitt agerande.

Fria Tidningen

Flyktingkris i Sudan

Den väpnade konflikten i södra Sudan har tvingat tusentals människor på flykt. Bedömare varnar för en ny svältkatastrof.

Fria Tidningen

Sargat Mexiko går till val

ANALYS Det tidigare statsbärande partiet PRI går mot seger i söndagens presidentval. Väljarna vill pröva nya alternativ efter det misslyckade kriget mot den organiserade brottsligheten de senaste sex åren.

Fria Tidningen

Paraguay pressas efter kupp

I fredags avsatte Paraguays senat presidenten Fernando Lugo. Nu hotar Lugos allierade i Sydamerika med repressalier mot Paraguay. Landet stoppas från regionala toppmöten och sanktioner kan införas.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu