Göteborgs Fria

Med öga för konsthantverk

För drygt ett halvår sedan var konsthantverkarna Malin Beckius och Isabella Johansson arbetslösa. De var angelägna om att försöka verka inom fältet för sin utbildning, vilket skapade en tanke om att starta ett eget galleri. En tanke som blev verklighet när Two little birds slog upp dörrarna i början av året.


Andra Långgatan har fått ett tillskott i form av galleriet och kaféet Two little birds. En trendig cykelaffär, en sexshop och en skivaffär utgör de närmsta grannarna - ett utsnitt av gatan som känns ganska typiskt, högt och lågt om vartannat.
Dörren mot gatan står öppen och ett sorl från kafégästerna når ut till gatan. Lokalerna, där SL Books tidigare huserade, har blivit ljusa och fina, och rummet en halvtrappa upp från gatuplanet har förvandlats till ett ombonat fik. Ett angränsande rum fungerar som utställningslokal.

Vid kafédisken möter FRIA de båda innehavarna till Two little birds, Malin Beckius och Isabella Johansson. För drygt ett halvår sedan var de båda arbetslösa. De var också angelägna om att försöka verka inom fältet för sin utbildning, vilket ledde till att starta ett konsthantverksgalleri, med målet att stärka scenen för konsthantverk i Göteborg.
Planen är att ta in ytterligare en person i verksamheten så att de kan få tid för sitt eget skapande.  Just nu går all deras tid till att arrangera utställningar, och servera ekologiskt fika. Om ”den tredje fågeln” infinner sig kanske det är dags att byta namn på galleriet så att det får dela namn med Bob Marley-låten Three little birds.

Malin Beckius och Isabella Johansson har ambitioner att leva på sin konst och på galleriverksamheten, men de påpekar att det är en bit kvar dit. Efter att ha avslutat studierna på HDK väntade en situation som gjorde att tvivel på det egna yrkesvalet dök upp.  
– När man gick på skolan var man i en miljö där alla var intresserade av konsthantverk, och när man kom ut i verkligheten blev det lite av en chock. Är det inte någon som bryr sig om det här. Lite var det så att man ställde sig frågan “Vad har jag gjort, har jag pluggat till det här i nio år utan att få någonting för det”. Men i dag känner jag mig nöjd med att få göra något som jag verkligen tycker om att göra, säger Malin Beckius.

Konstnärer och konsthantverkare verkar i en bransch som inte riktigt liknar den vanliga arbetsmarknaden. Yrkesgruppen tillhör dem som är sämst avlönade, och det är endast några få procent av utövarna som faktiskt kan leva på sin verksamhet i Sverige. De flesta konstnärer och konsthantverkare tvingas till brödjobb och har sin huvudsakliga syssla mer som en hobby.
För konsthantverkare är det dessutom än svårare om man är kvinna. Sociologen Ann Katrin Witt konstaterar detta i sin avhandling Konsthantverkare, genus och omvänd ekonomi. Hon använder sig där av Pierre Bourdieus teorier och visar att inom de kulturproducerande fälten är den ekonomiska världen upp och ner. Hög kvalitet på konsthantverket och hög grad av erkännande värderas högre än ekonomiskt kapital eller försäljningsframgångar.

Men kulturellt kapital går det inte att leva på.
Witt menar att framförallt kvinnor i branschen ständigt får söka efter extrainkomster för att på övrig tid hålla på med sin huvudsakliga sysselsättning. Det som ändå får konsthantverkarna att fortsätta är ofta att de själva anser att arbetsuppgifterna är så intressanta och stimulerande vilket gör att man stannar i yrket, trots stora svårigheter att få verksamheten att bli ekonomiskt lönsam.

Two little birds visar främst utställningar av yngre konsthantverkare med intresse för den nya traditionen, som ligger närmre konstvärlden än det traditionella konsthantverket. Med vernissage på Kulturnatta visar Ida Andersson objekt och teckningar som hon samlat under rubriken Fabler.
Ida Andersson tillhör skaran av konsthantverkare som kämpar hårt för att få utöva sin konst.
– Just nu arbetar jag på en kyrkogård som gravvårdare, och får hitta tid för konsthantverket när jag är ledig därifrån. Mycket tid går just nu till att fixa i ordning en lokal som jag och några kollegor ska dela på. Dessutom är det mycket jobb med att söka stipendier och ateljéstöd.

För Malin Beckius och Isabella Johansson del är Two little birds en ordentlig och seriös satsning och förhoppningen är att i framtiden kunna leva på sin verksamhet.
Målet är att ha en ny utställning per månad, och programmet är spikat ett halvår framåt. Övervägande har det hittills varit kvinnor som ställt ut, och Isabella och Malin menar att det speglar den kvinnodominerade branschen. ”Men tipsa om du vet någon man som vill ställa ut. De är välkomna”, säger de.
Ambitionen med galleriet är även att vidga intresset och att sprida kunskap om konsthantverk. Att kombinera utställningsverksamhet med kafé har i det sammanhanget varit ett lyckat koncept. Malin och Isabella tycker att de lyckats med att få dem som kommer in för en fika att även intressera sig för konsthantverket som visas.
Men det finns fler att nå.
– Det är fortfarande många som inte verkar ha kunskap om konsthantverk. Många som jag möter verkar inte riktigt förstå och uttrycker en frågande min när jag berättar vad jag sysslar med, säger Isabella Johansson.










 

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

Feministisk sf-klassiker blir musik

Hur låter en bok? Kompositören Erik Dahl ger svaret då han stiger in i Ursula Le Guins litterära universum för att tolka klassikern Mörkrets vänstra hand.

Fria Tidningen

Solidaritetsorkester med hopp om framtiden

Christopher Ali Solidarity Quartet är svåra att sätta fingret på. Muslimsk mystik, ökenblues och svenskt vemod är några av inslagen på debutalbumet To Those Who Walked Before Us.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu