SVT gjorde valet till en lek | Fria.Nu
Fria Tidningen

SVT gjorde valet till en lek

Jag är nästan lika arg på att rasisterna kom in i riksdagen som på att SVT reducerade politiken till lek i årets val. Samtidigt finns det ett samband mellan de två fenomenen.

1991 dansade Ny demokrati in i riksdagen som en ”frisk fläkt” med löften om förnyelse. Snart åkte de ut med huvudet före, men både delar av deras rasistiska politik och konsekvenserna av deras populistiska devis ”drag under galoscherna” stannade kvar. Populismen återupplivades sedan på allvar av Göran Hägglund vid lanseringen av ”verklighetens folk” 2009.

I dag underblåser de etablerade riksdagspartierna tramset, både frivilligt och ofrivilligt. Även om de inte alltid velat vara del i en utveckling mot sandlådenivån har de blivit klossar i en dramaturgi som handlar mer om teater än om politik. Det är ett enormt misslyckande, för de kan inte ens styra över regin. Bara spela med, mer eller mindre bra.

Mediekritik låter tyvärr ofta konspiratorisk, men jag skulle inte bli förvånad om SVT riggade hela situationen med Jimmie Åkesson i sminket och Ohly på väg in. Det ser i alla fall ut på filmen som att Luuk försöker lura med Ohly in.

Man kunde förstås inte veta på förhand hur Ohly skulle reagera, men genom att konstruera förutsättningarna på önskat sätt hoppades kanske SVT att det skulle uppstå en laddad situation. Jackpot. En ny scen att foga till dramaturgin.

Och den var lyckad, medialt sett. I skrivande stund har över 33000 Facebook-användare klickat ”like” på klippet. För dem är Ohly en antirasistisk hjälte.

Proffstyckarna å sin sida kan inta motsatt position och använda scenen mot Lars Ohly. Att agera på ett så här ”osvenskt” sätt (vi är ju alltid trevliga) riskerar att stämpla honom som en barnslig, känslostyrd och omogen ledare. Och även Ohly vet ju att i verkligheten kommer han snart att tvingas dela tv-soffa liksom andra soffor med Åkesson.

Hur det nu är med konspirationsteorierna är scenen en repris från valnatten 1991 när Bengt Westerberg lämnade SVT-studion för att Ny demokratis Bert Karlsson kom in. I söndags kväll kunde vi se Westerberg och Karlsson sitta sida vid sida under den aktuella valvakan. Snacka om konstruktion.

Handlar det bara om något så banalt som tittarsiffror? Är det därför Kristian Luuk får apa sig med Jimmie Åkesson och de andra partiledarna i direktsändning medan kommentatorerna småler åt hans lustigheter? Man undrar ju om det finns en masterplan.

Med årets valvaka har SVT gjort politiken en direkt björntjänst. Vad Luuk egentligen säger – till en tänkt Idolpublik i åldrarna 14–25, antar jag – är att politik inte är att ta på så stort allvar.

Vilka som brukar gynnas av ett sådant förhållningssätt vet vi redan. Medan partiledarna gör sitt bästa för att le och hålla masken med Luuk kan en allvarsam Jimmie Åkesson fylla gapet: ”Vi är beredda att ta ansvar. Frågan är om de andra är det.”

Som mest tittade 2,7 miljoner tittare på SVT:s valvaka.

Fakta: 

Kommentar

Val 2010

Annons

Rekommenderade artiklar

Nu skrivs 80-talets ockupanthistoria

Boken Vårt 80-tal dokumenterar husockupationer och vänsteraktivism. "Nu skriver vi vår egen historia", säger Mandra Wabäck, redaktör.

Stockholms Fria

Proggen befriade teatern

Fria Proteatern demokratiserade teatern, fick arbetarna till de fina salongerna och åskådliggjorde konflikten mellan arbete och kapital, skriver Kristian Borg.

Stockholms Fria

Podden som skapar ett vi

Från en källare på krogen Paradiso vid Mariatorget gör Mahan Mova, Arjan Shoeybi och Victor De Almeida podden Ni e med oss, om urban kultur och framgång.

Stockholms Fria

© 2018 Fria.Nu