Skånes Fria

Teckningar födda ur ilska och lite hat

Curlingfarfar är en självgod och självutnämnd expert som kan lite allt möjligt. Och en blogg som har blivit allt mer politisk.

Systrarna Ellen Olsson och Karin Olsson bor grannar i Malmö och brukar träffas mellan jobb och studier för att göra sina satirteckningar till sajten med det uppseendeväckande namnet Curlingfarfar.

– Curlingfarfar är ett roligt ord mest. Det är en curlingförälder, men en farfar i stället för en förälder, säger Karin Olsson.

Den tredje medlemmen i Curlingfarfar, Torbjörn Vanberg, sitter i Västerås och gör sina bidrag till sajten.

– Vi har inte föreställt oss en publik, och bloggen var inte alls politisk i början, säger Ellen Olsson.

– Det är ett sätt för oss att snacka med varandra, säger Karin Olsson.

Det började med listor och ordvitsar och en ”sexpert” som svarade på frågor om sex, men allt eftersom har gänget bakom Curlingfarfar kommit på sig själv med att inte vara särskilt opolitiskt.

Och så här i valrörelsens slutspurt finns det många politiska utspel att granska. Vad betyder kristdemokraternas valaffischer där partiledaren Göran Hägglund stirrar arga djur i ögonen? Karin och Ellen Olsson rycker på axlarna och säger att de inte riktigt förstår budskapet. Socialdemokraternas förslag om en ”butler” i tunnelbanan som ska ta hand om Stockholmarnas smutsiga tvätt får systrarna att sucka.

– De rödgröna säger också en massa dumheter, som det här med butlergrejen i tunnelbanan. Det är som att höra Folkpartiet göra ett populistiskt utspel, säger Karin Olsson.

Ändå är det inte de rödgrönas utspel som hamnar på bloggen, som främst fylls med teckningar och texter om den borgerliga alliansens politik.

På en bild sitter Fredrik Reinfeldt på höga hästar och håller ordning och reda i de offentliga finanserna.

– Det känns väldigt cyniskt. Bara statsfinanserna är i ordning så spelar det ingen roll hur folk mår och att man försäkrar ut dem, säger Ellen Olsson.

På en annan teckning filar Folkpartiets ledare Jan Björklund på nya förbud och förslag om skolan, samtidigt som han struntar i dottern som vill ha hjälp med läxorna.

Teckningarna på Curlingfarfar är födda ur ”ilska och lite hat”, som Ellen och Karin Olsson uttrycker det. De är upprörda över att det krävs ett medialt utspel för att få uppmärksamhet, och de tycker att det är synd att det finns så lite utrymme för ett ideologiskt samtal i debatten.

– Det betraktas fortfarande som lite löjligt att prata värderingar. Allt ska reduceras till kronor och ören, säger Karin Olsson.

– Egentligen är jag mest arg över att de borgerliga partierna håller på att montera ner välfärdssystemet och ljuger om det.

Ellen Olssons politiska satir kommer ur en insikt om att den borgerliga alliansen kanske kommer att sitta kvar efter valet på söndag.

– Jag blev sur, det här är lite som terapi. Jag behöver ventilera det. Jag vill göra något men vet inte riktigt vad jag ska göra, därför skojar jag om det, säger Ellen Olsson.

 

Fakta: 

Vill du veta mer om Curlingfarfar?

Gå in på bloggen: curlingfarfar.blogspot.com

Curlingfarfar finns även på Facebook och Twitter

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Kris för Sveriges kulturtidskrifter

Kulturrådet minskar stödet till Föreningen för Sveriges kulturtidskrifter med motiveringen att det rör sig om en ”intresseförening”. Nu går verksamheten på knäna och tidskriftspriset är i fara, berättar ordförande Siri Reuterstrand.

Fria Tidningen

Studenter pressas till brott mot upphovsrätten

Polisanmälningen mot nedlagda Student bay avskräcker inte. Nätverket Studenter för fri kurslitteratur fortsätter att dela ut material på nätet, till upphovsmännens förargelse.

Fria Tidningen

Stad Solidar vill bygga bort gentrifieringen på Möllan

Ödetomten vid Folkets park har förvandlats till en interaktiv konstinstallation och bostäder, ett Folkets hus, en skateramp och en konsthall poppar upp som svampar ur jorden. Stad Solidar protesterar mot ett Möllan i förvandling.

Skånes Fria

Hela världen i konstnärernas tält

Säg Rosengård och många tänker förort, trångboddhet och en hög andel utlandsfödda och arbetslösa. Ett pågående konstprojekt i Rosengård vill visa andra sidor av förorten.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu