Fria Tidningen

FRIA frågar småpartierna

Vilka är de viktigaste frågorna som ni driver inför valet?

Gudrun Schyman (FI), partiledare
– Vi har en valplattform där det är tre frågor som rör arbetsmarknaden som vi ser som viktigast. Det handlar dels om lönediskrimineringen mellan sektorerna som mellan vården och industrin eller ICA och IT.  Det saknas mer än 70 miljarder kronor varje år om kvinnorna ska ha lika höga löner som männen. Vi vill ändra direktiven för Medlingsinstitutet så att män inte får utlösa kompensationskrav när kvinnor får mer i lön. Vi vill också införa en jämställdhetsfond som omfördelar pengar mellan arbetsgivare för att höja lönerna i kvinnodominerade sektorer. Vi vill också ha igenom en arbetstidsförkortning istället för skattesänkningar och att kunna köpa tjänster och driva igenom en individuell föräldraförsäkring vilket är en liten reform men som i längden kommer göra oerhört mycket för arbetsmarknaden och jämställdheten. 

Erik Almqvist (SD), gruppledare i Lunds kommunfullmäktige
– En viktig fråga är kriminalpolitiken där vi vill ha nya straff för grov brottslighet. Vi vill också skjuta till mer medel till äldrevården och sänka pensionärsskatterna. Det tredje är invandringspolitiken där vi vill ha en kraftig begränsning av invandringen, framförallt genom att begränsa den utomeuropeiska anhöriginvandringen.

Anna Troberg (PP), vice partiordförande
– Vi vill se till att Datalagringsdirektivet inte genomförs i Sverige och riva upp FRA-lagen. Vi vill också satsa mycket på kunskap där vi bland annat vill lyfta fram IT mer i skolan. Det är viktigt att barn från början lär sig att använda datorer och att sålla information och att man lär eleverna att hitta viktig kunskap. Vi vill också tillåta fildelning för privat bruk. Vi tror att kultur mår bra av att spridas, både för de som skapar den och de som konsumerar den. Det är bara storföretagen som inte tjänar på det och de varken skapar kulturen eller konsumerar den.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Så tycker småpartierna

Läs hur Feministiskt initiativ, Piratpartiet och Sverigedemokraterna svarar på några av de frågor som vi har ställt till riksdagspartierna på vår valsajt.

Fria Tidningen

Småpartier med sikte på Stadshuset

På söndag avgörs vilket block som tar makten över staden de kommande fyra åren. Att förlora finns inte. Men bara några få mandat i kommunfullmäktige kan göra skillnad. Åtta småpartier tar nu sikte på stadshuset. SFT har pratat med några av dem som hamnat i skuggan av de etablerade partierna.

Stockholms Fria

”Småpartierna har fått lite draghjälp”

Småpartierna har ökat både kommunalt och på riksplanet. Men enligt opinionsmätningar är det bara Sverigedemokraterna som har en chans att komma in i riksdagen. Statsvetaren Anders Sannerstedt tycker att småpartierna har fått mindre fokus än vanligt i årets valrörelse.

Fria Tidningen

”Testhysteri” i skolan

”Flumskolan” har fått fokus i valrörelsen och alla riksdagspartier vill nu införa tidigare betyg. Men är det verkligen oseriöst att inte fokusera på krav i skolan?

Fria Tidningen

”Mer mångfald krävs i det svenska jordbruket”

Att livsmedelsimporten måste minska och den svenska produktionen öka är politiker, forskare och näringen medvetna om. Men miljöforskaren Johanna Björklund tror inte att många av dem egentligen har förstått den totala omställningen som måste ske inom det svenska jordbruket.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu