Stockholms Fria

Rytmisk och visuell dansföreställning

Koreografen Cristina Caprioli föddes 1953 i norra Italien. Redan i unga år intresserade hon sig för modern dans och har uppträtt i USA, Tyskland och Österrike. Sedan 1983 är Caprioli bosatt i Stockholm och har framträtt ett flertal gånger, bland annat på Dansens hus i Stockholm. Det här projektet tillkom genom ett europeiskt samarbetsprogram som koordinerats av Biennalen i Venedig, där Dansens hus var en av de medverkande parterna.

Cut-outs & trees är en sorts visuell föreställning där åskådarna rör sig fritt runt en centralt placerad scen. Själva scenografin är uppbyggd kring effekter av strimlor och ljus. Tillsammans med dansarna smälter allt ihop till en optisk enhet, en illusion som hela tiden befinner sig i rörelse. Dansen tillsammans med scenografin är en effektfull manipulation av de mänskliga sinnena och kan nästan jämföras med en vandring på ett modernt konstmuseum med mobila föremål.

Utförandet av dansen kombinerat med att åskådarna själva rör sig runt scenen åstadkommer en märklig och fascinerande föreställning som är något utöver det vanliga. Det är i allra högsta grad en ovanlig dansföreställning där publiken istället för att vara passiva betraktare hela tiden är aktiv både kroppsligt och sinnligt.

Cristina Capriolis koreografi uttrycker starka kroppsliga spänningar där dansarna hela tiden befinner sig i en sorts ständigt pågående rytm, ackompanjerad av omgivningen runt omkring. Det är utan tvekan en föreställning utöver vad man vanligtvis får se på scenen. Kroppen som uttrycksmedel används på ett ovanligt och uttrycksfullt sätt som skapar en känslomässighet enhet mellan dansare, scenografi och publik. Dansare och koreograf har i den här uppsättningen åstadkommit en djup och stämningsfull föreställning som blir en stor själslig upplevelse att ta del av. Det här är nog bland det bästa man kan uppleva ifråga om modern dans.

Fakta: 

Teater

Cut-outs & trees Var: Dansens Hus Koreografi: Cristina Caprioli Dansare: Anja Arnqvist, Annika Hyvärinen, Emelie Johansson m fl.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

En New York-teater i Stockholm

Playhouse teater i Stockholm spelar enbart dramatik från New York. Jens Wallén träffade en av Playhouse konstnärliga ledare, Björn Lönner, för ett samtal om amerikansk dramatik och kulturklimatet i Stockholm.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu