Fria Tidningen

”Vi arbetar med frågan”

Förra veckan skrev Fria om den utbredda homofobin inom idrotten. Riksidrottsförbundet är väl medveten om problemen och lanserar därför en stor satsning på värdegrundsfrågor i höst.

– Vi har arbetat systematiskt med hbtq-frågor sedan början av 2000-talet. Nu börjar man se resultaten av det, säger Karin Mattsson Weijber, ordförande i RF.

År 2002 kom arbetet med hbtq-frågor igång på allvar inom Riksidrottsförbundet, RF. Då lanserades en policy och handlingsplan mot sexuella trakasserier och sexuell diskriminering inom idrotten. Där står det bland annat att “Inom idrotten ska ingen behövs känna sig kränkt, trakasserad, diskriminerad eller känna obehag på grund av könstillhörighet eller sexuell läggning.”

Året efter var frågan uppe till diskussion under RF:s stämma där riksidrottsstyrelsen bland annat gavs i uppdrag att ”sprida kunskap och information om frågor rörande HBT och de berördas situation inom idrotten” och också ”utveckla utbildningsmaterial om HBT och riskerna för diskriminering på grund av sexuell läggning inom idrotten.”

Genom ett idédokument från 2005 – Idrotten vill – så arbetades det fram ett utbildningsmaterial som handlar om det sociala ledarskapet.

– Vi kom på att det saknades material om hur man som ledare tar hand om alla frågor ”runtom” idrotten, som hbtq tillexempel. Detta material har blivit väldigt spritt och används i en stor mängd föreningar, säger Karin Mattsson Weijber.

Hittills har riksidrottsförbundets arbete med hbtq handlat mycket om att sprida kunskap och förändra attityder inom idrottsförbund och föreningar.

– Det är väldigt få som medvetet diskriminerar. Vi har jobbat med att man ska våga prata om frågan i föreningarna, säger Karin Mattsson Weijber.

Hon berättat att RF inte längre vill plocka ut enskilda frågor utan satsar i höst på en bred värdegrundssatsning där HBTQ är ett av flera ämnen som kommer att tas upp.

– Vi vill stimulera så många föreningar som möjligt att prata om värderingar. Ofta vilar föreningar redan på väldigt bra värderingar, men man diskuterar det aldrig. Frågor som vad ska vi stå för? vad ska vi inte stå för? vad innebär det att alla ska få vara med? kommer att tas upp, säger Karin Mattsson Weijber.

Satsningen bygger på RF:s och idrottens grundvärdering om allas rätt att vara med som slås fast i idéprogrammet från 2009. Där finns nämnt att alla som vill, oavsett nationalitet, etniskt ursprung, religion, ålder, kön eller sexuell läggning samt fysiska och psykiska förutsättningar, får vara med i föreningsdriven idrottsverksamhet.

Karin Mattsson Weijber tycker att RF har de resurser som krävs för att bedriva ett aktivt arbete med hbtq.

– Det är inte en pengafråga, säger hon.

Hon medger att det fortfarande finns mycket diskriminering gentemot hbtq-personer inom idrotten, men tycker sig se en ljusning.

– Vi har märkt att det tar några år innan ett arbete ger resultat. Vi har arbetat systematiskt med frågan sedan i början av 2000-talet och nu kan man se ett resultat. HBTQ har blivit en aktuell fråga inom förbunden, säger hon.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Idrotten diskriminerar unga homosexuella

Unga homo- och bisexuella personer utestängs från idrotten. Bland killar är det nästan dubbelt så stor andel heterokillar som motionerar jämfört med andelen homo- eller bisexuella killar, visar unika siffror från Ungdomsstyrelsen.

Fria Tidningen

RFSL startar hbtq-projekt inom idrotten i Västsverige

RFSL Skaraborg drar snart igång utbildningsprojektet ”En öppnare idrott” där syftet är att öka kunskapen och ge verktyg för hur man kan jobba med hbt-frågor i sin förening.

Västsvenska idrottsförbundet och Sisu idrottsutbildarna kommer att medverka som samarbetspartners.

Fria Tidningen

Svag förankring i förbund som lyfts fram som förebild

Ett av de förbund som enligt Riksidrottsförbundet jobbar aktivt med hbtq-frågor är Innebandyförbundet.

Men varken ordföranden eller utvecklingschefen på förbundet känner till att det bedrivs något sådant arbete.

Fria Tidningen

”Problemet är att hbtq är en icke-fråga”

Idrotten är en av de arenor där det är tuffast att vara icke-heterosexuell.

Det slår Bettan Anderson fast, före detta ordförande i boxningsförbundet och aktiv i frågan.

– Idrotten får väldigt mycket pengar från samhället, därför borde det också gå att ställa krav, säger hon.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu