Fria Tidningen

M sänker skatten för rika

Moderaterna säger sig ha som mål att minska klyftorna. Men under Alliansens styre har den tiondel som tjänar mest fått nästan lika mycket som de 60 procent som tjänar minst. Nu vill de sänka skatterna för höginkomsttagare ytterligare.

Under Alliansens styre har skattesänkningar och nedskärningar i socialförsäkringar till största delen genomförts till förmån för dem med högst inkomster om man räknar i kronor. Den hundradel av befolkningen som har högst inkomster har tjänat lika mycket på skattesänkningarna som den fjärdedel som har de lägsta inkomsterna, i kronor räknat. Siffrorna kommer från riksdagens utredningstjänst och har tagits fram på uppdrag av oppositionen.

Däremot har det så kallade jobbskatteavdraget gett större skattesänkningar procentuellt sett för de som har lägst löner.

Efter valet vill Moderaterna genomföra ytterligare skattesänkningar som den här gången främst gynnar höginkomsttagare inte bara räknat i kronor utan även procentuellt.

Motivet med de nya skattesänkningarna är att de ska minska klyftorna, bland annat genom så kallade dynamiska effekter på samhällsekonomin.

Teorin om dynamiska effekter stöds av en del ekonomer men får stark kritik av andra. Den socialdemokratiska nationalekonomen och borgarrådssekreteraren i Stockholms stad Marika Lindgren Åsbrink har på sin blogg Storstad listat kommentarer från sex amerikanska Nobelpristagare i ekonomi som menar att det inte finns några bevis för en sådan effekt.

Sveriges ekonomi har stora skillnader gentemot USA:s– bland annat är skatterna högre och klyftorna mindre här – men Marika Lindgren Åsbrink menar att de båda länderna ändå till viss del går att jämföra. Teorin att skattesänkningar för höginkomsttagare ska leda till bättre ekonomi även för låginkomsttagare har helt enkelt inte visat sig stämma med verkligheten i USA.

– Vissa har blivit rikare, men inte de fattiga, säger Marika Lindberg Åsbrink.

Moderaternas förkärlek för skattesänkningar tror hon handlar om helt andra saker än att minska klyftor.

– Jag tror ju att Moderaterna sänker skatterna för höginkomsttagare för att det är de grupperna i samhället de bryr sig om. Sedan kan man klä det i termer av dynamiska effekter, men det är bara ett sätt att få det att se bättre ut än vad det är.

Anna Lilliehöök håller till viss del med.

– Att pressa ihop löneskalan är inget självändamål, tvärtom bör akademiker i Sverige kunna tjäna mer pengar. Du kan inte betala dina akademiska studier själv, för att du inte har tillräckligt hög lön. Det är ett grundläggande problem. Det ska löna sig att utbilda sig och få bättre jobb, eftersom det genererar mer nytta för hela kollektivet, säger hon.

Marika Lindgren Åsbrinks åsikt är att stora inkomstskillnader är dåliga för samhället.

– Det är ju helt en ideologiskt fråga om man tycker att jämlikhet är viktigt eller inte. Klyftor påverkar människors liv på så sätt att man vet att de med låga inkomster i ett rikt land har sämre hälsa och får ett kortare liv än de med höga inkomster. Ingen är fri förrän alla är fria.

Fakta: 

Dynamiska effekter är en teori om att lägre skatter gör att människor får mer pengar och kan konsumera mer. Samtidigt kan företagen betala mindre i lön till sina anställda, eftersom de minskade skatterna gör att de får högre lön, vilket gör att fler kan anställas. Båda dessa omständigheter gör att produktionen ökar, vilket skulle öka tillväxten och skatteintäkterna.

Alliansens nya förslag till skattesänkningar innebär att personer som tjänar 22 600 kronor får en skattesänkning med 196 kronor, eller 0,9 procent av inkomsten.

Sedan höjs successivt skattesänkningen med lönen. Den som tjänar 38 000 kronor/månad och mer kommer att få en skattesänkning med 630 kronor, 1,7 procent av bruttoinkomsten vid 38 000 kronor.

Alliansen har under sitt styre genomfört flera skatteförändringar som gynnar höginkomsttagare, bland annat har förmögenhetsskatten avskaffats.

Från 2006 till 2010 beräknas andelen som lever i relativ fattigdom (dvs har en disponibel inkomst som är mindre än 60 procent av medianinkomsten) ha ökat från från 10 procent till 15 procent.

Källor: Bloggen Storstad, Riksdagens utredningstjänst, Moderaterna, finansdepartementet.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ung Vänster ordnar digitalt självförsvar

På torsdag anordnar Ung Vänster självförsvarskurser över hela landet. Men det handlar inte om fysiskt självförsvar, utan ett digitalt försvar mot Datalagringsdirektivet, DLD, som antogs av riksdagen i onsdags.

Fria Tidningen

Tvångssteriliseringar olagliga enligt ny dom

Kravet på tvångssterilisering vid ett juridiskt könsbyte strider mot de grundläggande mänskliga rättigheterna i Europakonventionen och är därför olagligt, enligt en dom från förvaltningsrätten. Samtidigt föreslår regeringen en lagändring nästa år.

Fria Tidningen

”Alla tjänar på allianser”

Sissela Nordling Blanco är ett av Feministiskt Initiativs, Fi:s, tre språkrör. Hon arbetar för att införa en jämställdhetsfond för att minska lönediskrimineringen av kvinnor.

Fria Tidningen

”Hoten och våldet växer”

Lönerna är viktigast för feminismen, men det som oroar nu är hätskheten som blommat upp, säger journalisten Anna-Klara Bratt.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu