Fria Tidningen

EU misslyckas med miljömål

EU missar praktiskt taget alla miljömål – i allt ifrån skydd av biologisk mångfald till förbättrad luftkvalitet i städerna. Det visar en studie som presenterades tidigare i augusti.

Resultaten bekräftas också av EU-kommissionen, som är unionens verkställande organ, i den senaste utvärderingen av miljöarbetet inom EU som offentliggjordes den 2 augusti.

Där beskriver kommissionen att fastän många officiella miljöskyddsprogram lanserats och det har skett framsteg inom vissa områden, "krävs ytterligare ansträngningar, i synnerhet när det gäller förlusten av biologisk mångfald".

Enligt studien är det endast 17 procent av de skyddade naturområdena och arterna som har en god skyddsstatus. Gräs- och våtmarker samt kustområden är mest utsatta på grund av klimatförändringarna, förändringarna inom jordbruket och expansionen av turismen. Dessutom är skyddet av markens biologiska mångfald en fortsatt utmaning. Fiskets exploatering är också ett ständigt hot mot de marina ekosystemen. Omkring 45 procent av alla fiskbestånd inom EU är hotade.

EU:s miljökommissionär Janez Potonik uppmanar länderna inom EU till ökade ansträngningar.

– Det finns flera tecken på en oroväckande utveckling när det gäller miljöskyddet, säger han.

Studien visar också att luftkvaliteten i de flesta europeiska städer fortsätter att vara dålig. Nivåerna av ozon och andra skadliga ämnen som svaveldioxid och kvävedioxid är fortsatt höga. Inom transportsektorn har transporterna via vägar ökat från 74 procent år 2000 till 77 procent år 2008, medan tågtrafiken varit densamma under samma period.

En annan studie som presenterades för några veckor sedan av klimatforskningsinstitutet Stockholm Environment Institute och organisationen Third World Network visar att nuvarande miljöbestämmelser inom EU är fulla av kryphål och tillåter industrialiserade länder som exempelvis Frankrike att öka sina utsläpp istället för att minska dem.

Bland annat finns det kryphål när det gäller markanvändning, kompensationssystem för koldioxidutsläpp och skogskrediter – hur skogens förmåga att ta upp koldioxid kan värderas och handlas. De före detta Sovjetländerna har också kunnat samla utsläppsrätter tack vare ett fördelaktigt avtal inom Kyotoprotokollet. Dessutom är inte det internationella flyget eller sjöfarten inkluderat i EU-bestämmelserna.

– Industriländerna har gett löfte om en blygsam minskning av utsläppen, men genom kryphålen kan de i själva verket öka dem väsentligt, säger Sivan Kartha, en av experterna verksamma vid Stockholm Environment Institute.

– Det betyder att rika länder inte behöver göra någonting för att hejda utsläppen. De kan samla på sig stora krediter och fortsätta som vanligt.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

© 2024 Fria.Nu