”Barnsoldaterna skulle försvara oljefälten” | Fria.Nu
Fria Tidningen

”Barnsoldaterna skulle försvara oljefälten”

I ett filmklipp på Youtube ser man hur Lundin Oils styrelseordförande Ian Lundin möter en grupp barnsoldater på företagets oljefält i Sudan. Frilansjournalisten Bengt Nilsson konstaterar att de fanns på plats för att försvara oljefältet. Något som Lundin kallar ”en generalisering”.

I klippet som är från 2001, tiden då Carl Bildt satt i Lundin Oils styrelse, ser man hur styrelseordförande Ian Lundin stöter ihop med en grupp barnsoldater under en färd över företagets oljefält. På frågan om hur det känns att barnsoldater vaktar oljefältet svarar han: ”Att barnsoldater vaktar oljefälten är en generalisering”.

Klippet uppmärksammades i veckan av sajten Alliansfritt Sverige som granskar och lyfter fram negativa nyheter om de fyra borgerliga partierna.

Det är frilansjournalisten Bengt Nilsson som har filmat. Att barnsoldaterna tillhör en milisgrupp som ska försvara oljefälten råder det inga tvivel om, enligt honom.

– Företaget etablerade sig för att utvinna olja och garanterades skydd av regeringen. Barnsoldaterna som man ser på filmen tillhörde en av milisgrupperna som leddes av Paulino Matiep, en av de riktigt stora skurkarna i kriget, säger han till FRIA.

– Jag anser som opartisk betraktare att alla som tillförde resurser är skyldiga till kriget på ett eller annat sätt. Oljebolagen tillförde definitivt resurser.

I våras inleddes en förundersökning mot Lundin Oil där kammaråklagare Magnus Elving ska ta reda på vilken roll företaget hade i krigets Sudan. Enligt rapporten ”Unpaid Debts” som Europeiska koalitionen om olja i Sudan, ECOS, släppte i juni ska Lundin Oil ha bistått den sudanesiska regeringen i att angripa och tvångsförflytta civilbefolkning för att utvinna olja.

Bengt Nilsson är positiv till att det nu görs en utredning men tillägger också att även andra aktörer som till exempel hjälporganisationerna också spelade en roll.

– Många har en skuld. Nödhjälpen till Sudan fick dubbla effekter och flera av hjälporganisationerna hjälpte till att finansiera kriget. De borde också granskas, säger han.

Han menar att ECOS beskrivning av krigssituationen är felaktig och att kristna lobbygrupper står bakom rapporten, som har starka särintressen. Han tycker det är viktigt att lyfta fram att även gerillan SPLA tvångsrekryterade barnsoldater, mördade civila och bedrev folkfördrivning som fick stöd av kristna rörelser.

– Problemet är att alla som har yttrat sig har särintressen. Jag vill inte på något sätt förringa lidandet men det är viktigt att få klart för sig hur situationen verkligen såg ut. Den enda instansen som har skildrat situationen korrekt är Läkare utan gränser, säger han.

 

Bakgrund

  • För några månader sedan påbörjades förundersökningen mot oljeföretaget Lundin Oil AB. Magnus Elving, kammaråklagare vid Internationella åklagarkammaren i Stockholm, ska ta reda på vilken roll företaget hade i krigets Sudan.
  • Europeiska koalitionen om olja i Sudan, ECOS, anklagar nämligen Lundin Oil för att ha bistått den sudanesiska regimen att angripa och tvångsförflytta civilbefolkning för att kunna utvinna olja. Om anklagelserna stämmer kan de personer som är ansvariga inom företaget anklagas för folkrättsbrott.
  • En person som har väckt debatt är utrikesminister Carl Bildt, som var styrelseledamot i företaget mellan 2000–2006.

 

Annons

Rekommenderade artiklar

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu