Fria Tidningen

Romer är rättslösa i Europa

Alla större europeiska länder planerar massavisningar av romer eller rivningar av romska bosättningar. Enligt människorättsgrupper innebär åtgärderna att en hel folkgrupp kriminaliseras – i strid mot EU-rätten.

300 romska bosättningar ska förstöras de närmaste tre månaderna. Det meddelade den franska regeringen den 29 juli. Enligt presidentens kontor är lägren ”källor till människosmuggling, en djupt chockerande levnadsstandard, utnyttjande av barn för tiggande, prostitution och brottslighet.”

Mot slutet av året väntas Frankrike anta lagar för att utvisa odokumenterade romer som visats i landet, ”av hänsyn till den allmänna ordningen.” Men Frankrike är långitfrån ensamt om att vidta åtgärder mot romer.

Även Tyskland planerar att deportera 12000 romer till Kosovo de kommande åren. Hälften av dem är barn och tonåringar som växt upp i Tyskland. Sverige har i år utvisat 50 romer från östra Europa för tiggeri, trots att detta inte är olagligt, och Danmark deporterade i juli 23 östeuropeiska romer. Även Belgien, Storbritannien och Italien har vidtagit liknande åtgärder.

Runt 10 miljoner romer uppskattas leva i Europa. Det största antalet finns i Rumäninen – cirka två miljoner enligt inofficiella uppskattningar. Hundratusentals lever i andra central- och östeuropeiska länder.

De åtgärder som nu genomförs av västeuropeisk regering riktas huvudsakligen mot romer från östra Europa som flyttat västerut i hopp om ett bättre liv efter EU:s utvidgning. Trots att de är europeiska medborgare hotas de nu med avvisning, i strid med den grundläggande rätten till fri rörlighet.

Människorättsaktivister anklagar politiker för att lyfta fram brott begångna av enskilda romer för att skapa en känsla av att hela samhällen utgör hot mot den allmänna säkerheten, för att skapa en grund för massavvisningar.

– Visst finns det romer som leder trafficking-nätverk, men de utgör mindre än en procent av den här befolkningen. Resten är offer, säger David Mark, ordförande för Civila alliansen för romer i Rumänien, en koalition av 20 romska organisationer.

– Men eftersom en procent begår brott och myndigheterna inte kan stoppa dem, blir alla romer nu kriminaliserade. De tillkännagivna utvisningarna och demoleringarna av läger baseras på kriminaliseringen av en hel etnisk grupp, trots att brottslighet borde dömas i fall från fall av domstolar, säger David Mark.

Åtgärderna kommer mitt under Årtiondet för inkludering av romer (2005–2015), som beskrivs som ”ett åtagande utan motstycke av de europeiska regeringarna för att förbättra romers socio-ekonomiska status och sociala inkludering.” Men EU-kommissionen har hittills inte kritiserat medlemsstaterna för begränsningar av den fria rörligheten.

– Vi är inte här, som kommision, för att döma i enskilda fall som rör romer, säger kommissionens talesperson Matthew Newman.

– Det är upp till varje regering och myndighet att fatta de besluten, säger han.

Den franska regeringen har insisterat på att ansvaret för social inkludering av romer vilar på ursprungsländerna, och har satt press på Rumänien att vidta åtgärder för att minska migrationen västerut. Men människorättsaktivister menar att det huvudsakliga hindret för social inkludering är den uppenbara avsaknaden av politisk vilja i alla europeiska länder.

EU:s lagstiftning är solid när det gäller romers rättigheter, och pengar finns. Därför bär de nationella regeringarna ansvaret för avsaknaden av framsteg, menar David Mark.

– Om till och med mainstreampartier som frankrikes regeringsparti UPM antar en högerextrem anti-romsk diskurs, var kommer vi att hamna då?

– Vi romer kommer alltid vara förföljda. Nazisternas första steg mot en avhumanisering var att använda stereotyper. De började med att klassa romer som anti-sociala. I dag använder sig politiker av stereotyper för politiska syften, och det finns allvarliga faror i detta, säger David Mark. b

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

© 2024 Fria.Nu