Fria Tidningen

"Vi ifrågasätter Prides makt"

Makt är temat för årets upplaga av Stockholm Pride. Anarchopride kontrar med temat "deras makt, vårt motstånd" och menar att Stockholm Pride borde fundera kring sin egen makt och vilken bild festivalen förmedlar. 

Det händer mycket på hbtq-fronten just nu. I söndags avslutades festivalen Queertopia,  i dag, måndag, startade Stockholm Pride och på tisdagen inleds den anarkistiska hbtq-festivalen Anarchopride. Årets tema för Stockholms Pride är makt, en frågeställning som tidigare saknats enligt Anarchoprides arrangörer. Som svar har den anarkistiska festivalen nu valt "deras makt, vårt motstånd" som tema.

– Syftet med Anarchopride är att ge ett alternativ till vanliga Pride och att radikalisera hela hbtq-rörelsen, vi är kritiska till kommersialiseringen av både Pride och hbtq-rörelsen och till vad som visas, vad som får plats, säger Susanna Petersdotter, en av Anarchoprides arrangörer. Vi ifrågasätter Prides makt. Det är lustigt att de pratar om makt medan Migrationsverket och Polisen får gå med i paraden – som symbolisarar det främsta maktutövandet. 

Susanna Petersdotter är också kritisk till den bild av hbtq-rörelsen som Stockholm Pride förmedlar. 

– I Pride Park är det mycket fest, glamour och tjoho. Det är klart att det måste finnas pepp, men det ger en felaktig bild av hur hbtq-rörelsen ser ut och vad vi gör. Det är viktigare att fokusera på våra rättigheter och på de problem som finns i dag, säger Susanna Petersdotter. 

Therese Johnson, styrelseledamot i Queertopia, instämmer.

– Pride handlar mycket om att vara lite nöjd, lite glad. Vi vill snarare trycka på att vi inte är nöjda eller färdiga, säger hon.

Lovise Brade Haj, vice ordförande för Stockholm Pride, menar att deras uppdrag är att vara bredare än de andra festivalerna. Med sina tusentals besökare ser de ut att lyckas med det uppdraget och Susanna Petersdotter säger att även Anarchopride gör så mycket de kan för att locka fler, men att de inte är beredda att rucka på politiken för den sakens skull. Arrangörerna för Queertopia har också kämpat med mixen bred publik och politik.

– Det var svårkombinerat, att få ihop formatet med både aktivism och kommersiell festival, men det var en rolig upplevelse. Vi försökte nå utanför de redan frälsta och det var många som bor i Norbergs kommun som köpte endagspass, säger Therese Johnson.

Hon är en av dem hoppas på mer "Q" som i Queer inom Stockholm Pride.

– Vi tycker inte att Pride tar upp det tillräckligt, queer borde inte vara en programpunkt utan genomsyra hela schabraket. Om vi lyckas sudda ut kön får vi så mycket annat gratis, som kampen för feminism och mot förtryck av homosexuella.

Avsaknaden av Q:et är också något som Pride-ledningen tagit till sig i år genom att för första gången kalla sig en hbtq-festival.Lovise Brade Haj, från Stockholm Pride, håller med om att det är viktigt att syna festivalens egen makt.

– Stockholm Pride kan ses som en maktdemonstration. Det är bra med kritiska kommentarer, jag hoppas att de kommer till Pride House och diskuterar hur vi kan utvecklas, säger Brade Haj. Medvetenheten om makt är något som vi kan bli bättre på. 

Vad innebär då makt för Stockholm Pride?

– Vi vill på olika sätt belysa hur makt påverkar människors liv: hur makt kan användas negativt och begränsande, men också hur man kan använda sig egen makt för att ta ställning för lika rättigheter, säger Lovise Brade Haj. Eftersom det är valår vill vi uppmärksamma vilken makt man ger politiker.

Fakta: 

Queertopia
• Pågick i Norberg den 22-25 juli och hade runt 600 besökare. På schemat stod bland annat konserter med Strula med Siri, Syster Sol och P5 records och seminarier om bland annat kopplingen mellan djuretik och feminism och diskusstioner om relationsanarki. 

Anarchopride
• Tar plats i Stockholm mellan den 27-31 juli och brukar ha ett hundratal besökare. I programmet finns till exempel invigningsfest på onsdagen, filmvisning av Sedelärande Instruktionsmusikal i Revolutionärt Uppförande och seminarium om hem-insemination och om juridik för stjärnfamiljer.

Stockholm Pride
• Håller på mellan den 26 juli - 1 augusti och brukar ha tusentals besökare. 

 

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

AIK gör slut med Pride

Pride

”Hade varit schysst om AIK ville göra slut med homofobin istället”, säger Prides presschef.

Stockholms Fria

Polisinsats mot pridetåg saknade lagstöd

Pride

Nu har domen mot aktivisten som protesterade mot Gaypolisen under Prideparaden i fjol kommit – personen frikänns och istället får polisinsatsen kritik.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu