Fria.Nu

Träföretag: Bibeln förbjuder kollektivavtal

Bibeln förbjuder kollektivavtal, hävdar ett företag i Smålandsstenar och vägrar skriva under. Konflikten har pågått i flera månader och verkar inte närma sig en lösning.

Företaget Jima tillverkar träpallar och drivs av medlemmar i den kristna sekten Plymouth-bröderna. Sektmedlemmarna begränsar på många sätt sitt umgänge med icke-medlemmar vilket fungerar bra på många områden, men när det kommer till fackliga konflikter blir det problem.
I Bibelns andra Korintierbrev, 6 kapitlet, vers 14, står: 'Gå inte i par med de otroende. Vad har rättfärdighet med laglöshet att skaffa och vad har ljuset gemensamt med mörkret.' Uttrycket 'gå inte i par' brukar kopplas till ett förbud i Gamla testamentet mot att plöja med två olika dragdjur och antas vanligen säga något om vilken relation kristna ska ha till icke-troende.

Enligt Jimas ledning innebär Plymouth-brödernas tolkning av det här att de inte får blanda in en tredje part i relationen till de anställda. Därav motståndet mot kollektivavtal.
Sektmedlemmarna får inte heller vara medlemmar i några föreningar utanför sekten, så alternativet att gå med i ett arbetsgivarförbund och därmed automatiskt bindas till kollektivavtalet fungerar inte heller.

Skogs- och träfacket har blockerat företaget sedan den 9 oktober, med uppehåll för korta perioder då förhandlingar pågått. Lösningen verkar långt borta och konflikten har trappats upp till att inkludera ett grannföretag som drivs av medlemmar i samma sekt, samt deras kunder och leverantörer. Senast i går, fredag, utvidgade Transportarbetareförbundet sina sympatiåtgärder.
- Det här börjar kännas lite långtråkigt. Vi hoppas att vi ska hitta någon som kan underteckna, säger Skogs- och träfackets Per-Åke Pålsson, som inte tycker att företagarnas religiösa övertygelse borde ha något med kollektivavtalet att göra.
I många medier har facket beskyllts för att vara okänsligt, använda maffiametoder och vara maktfullkomligt. Lönerna på de berörda företagen sägs vara högre än kollektivavtalet kräver och facket har inga medlemmar på arbetsplatserna.
Både anställda och andra Smålandsstenar-bor verkar förvånade över fackets agerande.
- Jag förstår det här med den svenska modellen och så, men inte att de ger sig på ett företag som sköter sig. Jag har jobbat här i tolv år. Om man tittar på marknaden här i Småland finns det jobb åt dem som vill jobba. Hade vi haft dåliga villkor hade jag slutat för länge sedan och gått någon annanstans. Här i Småland finns det jobb åt dem som vill jobba, säger Miralem Medic, truck- och maskinförare på Jima.
Han undrar också varför facket inte kunde gå med på medlarens sista bud i förhandlingarna, som var att facket varje månad skulle ha rätt att ta del av lönebeskeden och att företaget muntligt lovade att hålla sig till kollektivavtalet. Bortsett från att man inte ville teckna någon livförsäkring, även det av religiösa skäl.

Per-Åke Pålsson menar dock dels att det skulle ha blivit alldeles för krångligt, dels att kollektivavtalet innehåller mer än lönekrav, till exempel en reglering av arbetstiden.
Konflikten startade redan i januari i år, då facket ville kontrollera att lönedumpning inte förekom på Jima. I april gick en anställd på Jima med i facket men när företaget fick reda på det begärde han genast utträde.
Enligt företaget var det hela ett misstag - han skulle bara ha gått med i Alfa-kassan. Men Per-Åke Pålsson är skeptisk:
- Vår policy är att alltid driva arbetsplatsärenden vidare även om vår medlem slutar eller går ur förbundet, för vi vet ju aldrig om det är påtryckningar som ligger bakom, säger han.

Arbetsgivarorganisationen Trä- och Möbelindustriförbundet, TMF, ställer sig bakom Jimas ledning.
- Man bör ställa sig frågan i alla fall om det inte strider mot europakonventionens skydd av religionsfriheten att tvinga dem att skriva under. Dessutom har facket ingen med- lem på arbetsplatsen som över huvud taget har bett dem att driva det här, säger David Johnsson, förhandlingschef på TMF.

Fria Tidningar har inte lyckats nå Jimas ledning för en kommentar.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

"Ledarsidor stöder regeringen med 800 miljoner"

Värdet av den PR som regeringspartierna får på ledarsidor i borgerlig media kan uppskattas till minst 800 miljoner kronor om året, menar Sven Elander som har publicerat en uträkning på sin blogg.

Fria Tidningen

När blev det förbjudet att tänka efter?

”Oskyldig tills motsatsen bevisats”, brukar det heta både inom juridiken och pressetiken. Men när den anklagade är en världskändis gäller tydligen inte det.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu