Fria Tidningen

Han tecknar studenternas tillvaro

Serietecknaren och före detta forskaren Jorge Cham vill ta konsten att ”skjuta upp saker” till nya höjder. Resultatet av hans eget sätt att inte göra det han borde under tiden som doktorand finns numera att köpa i form av fyra böcker – PhD comics. Han har varit på besök i Uppsala och mottogs som en popstjärna.

Alla känner vi till fenomenet att inte göra det vi borde och att istället göra någonting annat. I engelskan finns ordet ”procrastination” vilket betyder att förhala – att försöka fördröja behandlingen eller slutförandet av något. Just det är mycket vanligt inom den akademiska världen, menar Jorge Cham. I sina tecknade serier ”PhD comics” beskriver han doktorandernas tillvaro med dess medföljande ångest, ensamhet och även den ofta något komplicerade relationen till handledaren.

– Hej! Läget? Sisådär?

Så börjar Jorge Cham sitt föredrag ”The Power of Procrastination”. Han får den förväntansfulla publiken med sig på en gång, alla applåderar och skrattar.

– Ni svenskar är lätta att tillfredställa, säger han.

Han börjar med att visa den forskning som han själv höll på med som doktorand på Stanford university i USA. En liten robot som ser ut som en kackerlacka och som försöker kräla framåt. Då och då ser man hur någon slår på roboten som icke desto mindre fortsätter kräla.

– Det finns två anledningar att jag visar det här. För det första är det den enda möjligheten att få någon att titta på min forskning. För det andra är det så här det känns att vara doktorand – man försöker och försöker och kommer inget vart och då och då blir man slagen av en varelse med högre intelligens, men vägrar att ge upp, säger han.

Jorge Cham disputerade själv från Stanford 2003 och jobbade efter det i två år som forskare och lärare vid California institute of technology (Caltech). Redan som doktorand tecknade han serier som handlade om den egna tillvaron i universitetsvärlden.

– Det finns många tv-serier om andra yrken som poliser, jurister och läkare men inte om forskare. Man hör aldrig om andra som försöker att doktorera, säger han.

Tecknandet använde han som ett sätt för att själv skjuta upp det han borde göra – nämligen att jobba på avhandlingen. De första serierna publicerades i campustidningen och gensvaret var enormt. Nästa steg var att göra serierna tillgängliga för alla på nätet.

Det visade sig då att Jorge Chams upplevelser av den akademiska världen var ett globalt fenomen av misär inom alla discipliner. Hans webbsida har över sju miljoner unika besökare per år och kommenteras av läsare från hela världen. 2005 bestämde sig Jorge Cham för att enbart satsa på serien och slutade forska.

– Jag tyckte att det var roligt att forska men hade kommit till en punkt där forskningen gick sämre och sämre och serien bättre och bättre. Jag bestämde mig att satsa på det som gick bra, säger han och mumlar något om en personlig kris. Att gå från forskare till tecknare och föreläsare var ändå inte helt smärtfritt.

Förhållandet mellan doktorander och handledaren beskrivs på ett träffande sätt i PhD comics.

– Akademin är kanske den sista formen av lärlingsskap. Man jobbar samtidigt som man lär sig något hela tiden, säger Jorge Cham.

Under boksigneringen ringlar sig kön genom sal X på universitetshuset. Jorge Cham är avslappnad och småpratar med alla som köper en bok. Han frågar om ämnet för avhandlingen eller forskningen, vilken karaktär i serien som är favoriten och om lite annat. Trots att de som köper böckerna är både mogna i ålder och i akademiska poäng är stämningen i kön pirrig och fnissig. Jag har en känsla av att befinna mig bland tonåringar som ska möta den senaste vinnaren av Idol.

– Dina serier räddade mig när jag var doktorand, säger en kvinna.

– Jag beklagar att du behövde dem, svarar Jorge Cham.

Under sitt ganska spexiga föredrag blir Jorge Cham stundtals seriös och pratar om statistik från Berkeley. Den visar att de flesta doktorander har mått dåligt och känner att de inte kommer att kunna avsluta sina studier och att tio procent har haft funderingar på att ta sitt eget liv. Men han har en lösning – det gäller att ta ”konsten att skjuta upp saker” till nya höjder. Han försöker ge vetenskapliga belägg för att det är bra att inte göra det man borde.

– Vad gjorde Isaac Newton egentligen när han satt under det där trädet? Och vad var det han borde ha gjort när han satt där?

Han menar också att problemet egentligen inte är att skjuta upp saker framför sig, men att de flesta känner sig skyldiga. Det är alldeles för mycket ”borde, skulle, kunde” som resulterar i en konstant ångest. Han uppmanar alla att slappna av istället.

– När man skjuter upp saker gör man det man vill göra när man vill göra det, säger han.

Publiken går ifrån universitetshuset med ett stort leende. Jorge Cham har gjort det igen: han har fått folk att skratta och låtit dem känna att dem inte är ensamma.

Fakta: 

Jorge Cham

Född 1976 i Panama.

Disputerade 2003 i mekanisk ingenjörsvetenskap vid Stanford University i USA.

Jobbade därefter som forskare och lärare vid California Institute of Technology (Caltech).

Ägnar sig sedan 2005 på heltid åt serien ”Piled Higher and Deeper (PhD comics)” och hans föredrag ”The power of procrastination”.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Aktivist inriktad på veganproduktion

Konsumtion av kött och andra animalieprodukter liknar slaveri. Med det budskapet gästade Pelle Strindlund, djurrätts- och fredsaktivist som är aktuell med boken Jordens herrar – slaveri, djurförtryck och våldets försvarare Djurrättsalliansens vegankafé förra veckan.

Fria Tidningen

Låt rädslan komma in

Lite rök slingrar sig omkring en röd lampa. En strålkastare tänds och i en springa mellan två betongmurar syns Oskar som andas tungt och spärrar upp ögonen i panik. Han springer för sitt liv, hoppar upp på ett betongblock som lyses upp av grälla neonrör men hans förföljare, mobbarna, kommer ikapp och tvingar honom att skrika som en gris.

Fria Tidningen

Manifestation för kärleken

Ungefär femtio blivande brudpar har kommit till Helga Trefaldighets kyrka i Uppsala för att lyssna på bröllopsmusik och få lite praktiska råd och tips kring vigselceremonin. Trots att även samkönade par sedan 2009 vigs i kyrkan, lyser de med sin frånvaro denna kalla eftermiddag.

Fria Tidningen

ABF ordnar föreläsningar som siar om framtiden

Under rubriken ”tankar om framtiden” inledde Arbetarnas Bildningsförbund, ABF, i Uppsala län under slutet av förra veckan vårens föreläsningsserie och tankesmedja. Först ut var Stig-Björn Ljunggren för att diskutera socialdemokratins framtid.

Fria Tidningen

Konsert med hjärta för hemlösa

För att hjälpa de hemlösa och för att uppmärksamma att inte alla har det så bra ställt i Uppsala, arrangerade Stadsmissionen för tredje gången i rad en konsert på alla hjärtans dag i Mikaelskyrkan. Istället för inträde ombads besökarna att skänka pengar till Uppsala Stadsmissions verksamhet.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu