Fria Tidningen

Undergroundmetal på väg mot massorna

Vilka: Watain Album: Lawless Darkness När: Släpptes i juni

MUSIK

Uppsalabandet Watain – vars spelning på Uppsala Konsert och Kongress fick avbrytas på grund av brandsäkerhet – är återigen aktuella. Denna gång är det inte rykande eldar utan ett rykande färskt album som placerar bandet i hetluften.

Bandet har som vanligt tagit god tid på sig, senaste albumet släpptes februari 2007, vilket också hörs på det gedigna resultatet. Med Lawless Darkness befäster bandet sin position som en av Nordens, och därmed även världens, främsta black metal-akter.

Musiken är som på tidigare släpp från gruppen en rockig och gitarrbaserad med en aggressivitet i både sången och rytmsektionen. Den karaktäristiska skriksången ligger ganska långt fram i ljudbilden vilket kombineras med ett måttligt användande av reverb.

Melodierna är tämligen framträdande, men Lawless Darkness är ett mångfasetterat album som bjuder på nya känslor och upplevelser för varje lyssning.

Med ett tillsynes enkelt rocksväng lämpar sig skivan till förfesten eller bilresan samtidigt som aggressiviteten och närvaron gör att skivan kan och bör lyssnas på om och om igen i ensamhet.

En genomarbetad produktion med distade gitarrer och hörbara missljud gör bandet rättvisa. Skivan är nästan 75 minuter utan att kännas långtråkig eller repetitiv och Waters of Ain är en värdig avslutning på ett fantastiskt album.

Bandets satanistiska övertygelse som frontmannen Erik Danielsson ger uttryck för i intervjuer har troligen – tillsammans med ett extremt uttryck på scen – hindrat bandet från att tas emot av de stora massorna.

På den omtalade spelningen på UKK i december 2009 firade bandets 10-årsjubileum, en tid som har spenderats i hårdrockens undergroundscen. Men med en spelning på Sweden Rock och den här plattan i ryggen kommer Watain vare sig de vill det eller inte att nå ut till en ny och större publik.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Nathalie Ruejas Jonson och det autistiska perspektivet

Det skeva perspektivet, det lilla som blir enormt, det stora som försvinner. Alla ord som regnar i kaskader över världen tills den inte syns längre. Och så stunderna med hörlurarna på max för att få ledigt en stund. Kaoset och skammen inför kaoset. Att be om hjälp. Att få hjälp.

Hon besjunger livet i utkanterna

I Händelsehorisonten skildras ett samhälle som på många sätt inte alls är olikt vårt, ett samhälle som har förvisat en grupp människor till Utkanterna.

Fria Tidningen

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu