Fria Tidningen

En skräckens roadmovie

Andra världskriget var ett välbevakat krig. Många av de journalister som reste med arméerna skrev också romaner, de flesta från de allierades synvinkel.

Curzio Malapartes bok Kaputt är på det viset unik. Malaparte var italiensk journalist, och hans roman är skriven från axelmakternas perspektiv.

Malaparte började sin bana som fascist, men redan på 1930-talet blev han utslängd från partiet. Därefter levde han ömsom i nåd, ömsom i onåd hos Mussolini.

Han tilläts resa runt som krigskorrespondent, men innan kriget var slut hann han också bli arresterad tre gånger och satt under perioder i fascisternas fängelse.

Kaputt är en slags skräckens roadmovie genom ett krigshärjat Europa. Malaparte bilar runt i sin italienska kaptensuniform och varvar stopp i utbrända byar med middagar hos det nazistiska ledarskapet.

Han besöker ghettot i Warzawa och fronten i Finland och i en lång scen sitter han med svenske Prins Eugen på Waldemarsudde i Stockholm.

Givetvis är mycket en skröna. Boken är skriven mot slutet av kriget, och Malaparte passar på att bygga om sig själv från fascistisk medlöpare till kritiskt vittne. Efter kriget gick han hela vägen och blev kommunist.

Men även om boken är en skröna är den facinerande välskriven, och även om Malapartes ironiska kommentarer vid nazisternas middagsbord är vässade i efterhand så blir det hela ändå en intressant inblick i tomheten bakom den nazistiska och fascistiska masken.

De finns de som föraktar Malaparte som en cynisk kappvändare och det finns de som anser Kaputt vara ett mästerverk. Troligen är båda åsikterna helt korrekta.

5 Curzio Malaparte (1898–1957) var en italiensk journalist, dramatiker, novellist och diplomat. Hans sedan 1925 tagna efternamn är en drift med ”Bonaparte” och betyder ungefär ”från en dålig plats”. Egentligen hette han Kurt Erich Suckert.

• Kaputt utkom ursprungligen 1943 och gavs första gången ut på svenska i något förkortad form 1948.

• Malapartes andra berömda roman La pelle (Huden) från 1949 förbjöds av katolska kyrkan.

Fakta: 

Litteratur

Kaputt

Författare Curzio Malaparte Översättare Viveca Melander Förlag Albert Bonniers

Curzio Malaparte (1898–1957) var en italiensk journalist, dramatiker, novellist och diplomat. Hans sedan 1925 tagna efternamn är en drift med ”Bonaparte” och betyder ungefär ”från en dålig plats”. Egentligen hette han Kurt Erich Suckert.

• Kaputt utkom ursprungligen 1943 och gavs första gången ut på svenska i något förkortad form 1948.

• Malapartes andra berömda roman La pelle (Huden) från 1949 förbjöds av katolska kyrkan.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

En yrvaken Engdahl serverar plattityder

Horace Engdahl har ett bra namn. Som ständig sekreterare i Svenska akademien var det han som varje år presenterade Nobelpriset i litteratur. Att säga att det gav honom en plattform är en underdrift. Sanningen är att alla intellektuella i hela världen vet vem Horace Engdahl är.

Fria Tidningen

Manlig film smäller högst

En gång i tiden gick jag en teknisk filmutbildning. Med teknisk menar jag att det var riktigt hands-on: det handlade om att rita storyboards, att sätta ljus, ta upp ljud, ladda en filmkamera och klippa film.

Stockholms Fria

Nathalie Ruejas Jonson och det autistiska perspektivet

Det skeva perspektivet, det lilla som blir enormt, det stora som försvinner. Alla ord som regnar i kaskader över världen tills den inte syns längre. Och så stunderna med hörlurarna på max för att få ledigt en stund. Kaoset och skammen inför kaoset. Att be om hjälp. Att få hjälp.

Hon besjunger livet i utkanterna

I Händelsehorisonten skildras ett samhälle som på många sätt inte alls är olikt vårt, ett samhälle som har förvisat en grupp människor till Utkanterna.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu