Fria Tidningen

Kvinnomuseum kan bli verklighet i Umeå

Vänsterpartiet vill öppna ett kvinnohistoriskt museum i Umeå. Jättebra, tycker Ebon Kram, ordförande för Dea-föreningen för Kvinnohistoriskt museum, men ser hellre ett nationellt kvinnomuseum i likhet med det i Danmark.

I februari skrev FRIA om den rapport som Delegationen för jämställdhet i skolan låtit göra och som granskat läromedel i historia ur ett jämställdhetsperspektiv. Siffrorna är frapperande: i fyra granskade läroböcker namnges 930 män och bara 62 kvinnor. Mot den bakgrunden föreslår Tamara Spiric, vänsterpartistisk ledamot i Umeå, ett kvinnomuseum i kommunal regi.

– Det är fråga om vår historia och vår samtid. I den normativa historieskrivningen, särskilt på universiteten, ser man genus som något lite pliktskyldigt. Men den manliga historien är inte norm, kvinnor står inte vid sidan av. På sista tiden tycker jag att det har funnits en avsaknad av kvinnoperspektiv, därför har vi lagt motionen.

 

I bland annat Danmark finns ett nationellt kvinnomuseum och Tamara Spiric tycker att det är konstigt att det inte finns något i Sverige. Hon kan tänka sig att ett framtida lokalt museum delar utrymme med Västerbottens museum.

– Vi har tidigare haft ett samarbete med Västerbottens museum som varit mycket givande. De har bland annat ställt ut Elin Berges fotoreportage av thailändska kvinnor och ett reportage om kvinnor i slöjor. De har också haft ett kvinnokonvent. Kan museet vara inblandat på något sätt, till exempel genom att dela lokal, tror jag att det skulle kunna bli riktigt bra, säger Tamara Spiric.

 

Ebon Kram är ordförande för Dea-föreningen för kvinnohistoriskt museum, som sedan 16 år tillbaka arbetar med frågan. Hon menar att det är dags att Sverige får ett nationellt kvinnomuseum, med samma status som Historiska museet eller Moderna museet.

– Jag är jätteglad att Vänsterpartiet motionerat om ett kvinnomuseum i Umeå, men det räcker inte. Det bästa vore om vi fick ett övergripande kvinnomuseum i Stockholm. Vårt land är avlångt och de flesta passerar någon gång Stockholm. Alla partier förutom Socialdemokraterna och Moderaterna är för byggande av ett statligt kvinnomuseum. Så länge som de är emot kommer det inte att bli av, säger Ebon Kram.

Dea-föreningen verkar också för större kvinnlig representation på andra museer. I regleringsbrevet från regeringen ges varje år direktiv om hur olika myndigheter ska styras och hur mycket pengar varje myndighet ska få.

 

I regleringsbrevet till Moderna museet från 2009 står ingenting om att den kvinnliga representationen ska öka, däremot att museet ska verka för att nå en yngre publik. Dea gjorde nyligen en undersökning som visade att 90 procent av alla verk på Moderna var gjorda av manliga konstnärer. Ebon Kram tycker att det är upprörande:

– Allt fler kvinnor utexamineras från konsthögskolorna och ändå är det 90 procent män som är representerade på Moderna. När Lars Nittve blev uppmärksammad på det begärde han mer pengar för att kunna ställa ut verk av kvinnliga konstnärer, istället för att omfördela de resurser han hade. Det är direkt oförskämt.

Enligt Tamara Spiric har det visat sig att där det finns ett kvinnomuseum blir också andra museer på samma ort bättre på att belysa och bevara kvinnors historia. Ett annat argument är att det vore ett gyllene tillfälle att inrätta ett centrum för kvinnors historia eftersom Umeå är EU:s kulturhuvudstad 2014.

 

Är det en valfråga för er?

– Det finns många feminister i Umeå och det är klart att jag hoppas att många kommer att rösta på mig och Vänsterpartiet här uppe, säger Tamara Spiric.

 

Motionen tas upp i Umeå kommunfullmäktige i höst.

Fakta: 

Mer kvinnohistoria

• Kvinnohistoriska samlingarna (KvinnSam) vid Göteborgs universitetsbibliotek är nationellt bibliotek för genusforskning och har funnits sedan 1958. I databasen Kvinnsam finns över 120 000 referenser.

• Historiska museets stora utställning Sveriges historia som nyligen öppnade lyfter särskilt fram kvinnors inflytande över Sveriges historia.

• Museet i Umeå skulle, om det infördes, bli Sveriges första kvinnohistoriska museum. I Danmark öppnade Kvindemuseet i Århus 1984. Norska Kvinnemuseet i Kongsvinger invigdes 1995.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hon filmar Kanadas brott

2002 fängslades och torterades tre kanadensiska män i Syrien – med den kanadensiska regeringens goda minne. Den svenska filmaren Morvary Samaré är aktuell med dokumentären Ghosts, om de oskyldigt drabbade i efterspelen av WTC-attacken den 11 september.

Fria Tidningen

Ett slag i solarplexus

I det tyska mästerverket Die Welle från 2008 bestämmer sig högstadieläraren Rainer Wegner för att göra ett socialt experiment på sina elever. Tanken är att visa hur grupptryckets mekanismer påverkar det mänskliga psyket. Det går naturligtvis käpprätt åt skogen och eleverna blir renodlade fascister. Med brutal effektivitet och dramaturgi plöjer filmen fram till klimax där den svagaste är den som går förlorad.

Fria Tidningen

Vi har det bra, attack, döda, äta!

Hon är mer punk än James Joyce, mer roadmovie än Elfriede Jelinek. Dorota Maslowska skriver om ett rastlöst Polen och ger det ett nytt ansikte. ”Polen måste acceptera sig själv som den finniga tonåring det är”, säger hon.

Stockholms Fria

Ford gör melodram av lågmäld bok

I en klassisk stripp i serietidningen Larson står en get och smaskar i sig det sista av en filmrulle. Undertexten till serierutan säger: ”boken var bättre”. I Tom Fords tappning av Christopher Isherwoods klassiker En enda man redovisas allt och lite till i vad som är en sprakande bildfest med föga eftertanke. Boken smakar helt enkelt lite bättre.

Fria Tidningen

Tre snabba frågor till...

...Kristian Isaksson, som tillsammans med Mia Olofsson arrangerar kulturfestivalen Kultival som drog igång i går för andra gången.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu