Greenpeace ryckte ut till Forsmark | Fria.Nu
Fria Tidningen

Greenpeace ryckte ut till Forsmark

Ett stort antal aktivister från Greenpeace tog sig på måndagen in till Forsmarks kärnkraftverk, utklädda till olika slags förnyelsebar energi. Se video från aktionen.

Svt:s regionala nyhetsprogram ABC intervjuar en av aktivisterna.

 

Här är aktivisternas egen film, tagen med mobiltelefon från kärnkraftsverkets tak.

Utklädda till sol, vind och vatten stormade aktivister Forsmarks kärnkraftverk på måndagen. Med hjälp av en brandbil tog de sig över staketet.

Runt klockan åtta på måndagsmorgonen kom Greenpeace till kärnkraftverket utrustade med en fransk brandbil, en samling banderoller och dräkter föreställande olika slag av förnyelsebar energi.

– Kärnkraftfrågan är otroligt viktig och jag ville få upp frågan om en hållbar energiproduktion på dagordningen, säger Alexander Kylén, som själv var utklädd till ett vindkraftverk när han tog sig in på området.

Anledningen till att aktionen genomfördes just nu är att riksdagen fattar beslut om kärnkraftens framtid på torsdag. Det mesta tyder på att regeringen får igenom sitt förslag om att öppna upp för ny kärnkraft. Det finns ett antal kärnkraftsmotståndare i allianspartierna som är beredda att rösta nej tillsammans med de rödgröna, men de verkar inte bli tillräckligt många för att fälla förslaget.

– Vi vill säga till alla riksdagsledamöter som är emot beslutet att de ska stå på sig trots att de utsätts för tryck från sina partiledningar. Kärnkraft är gammal smutsig energi. Den producerar varje dag ett halvt ton avfall som är så radioaktivt att det måste skyddas i 100 000 år, säger Patrik Eriksson, kampanjchef på Greenpeace.

Alexander Kylén och 18 av hans kamrater tog sig in på området med hjälp av en brandbil som parkerades intill staketet. Bilens stege fälldes ut och med hjälp av ett rep hissade sig aktivisterna ner på insidan. Vakterna som mötte dem på insidan var inte tillräckligt många för att gripa alla.

De som undkom vakterna när de tog mark satte fart mot själva kärnkraftverket. Kylén blev gripen innan han kom fram, medan 3–4 personer lyckades att via en brandstege ta sig ända upp på taket där de höll upp banderoller som uppmanade riksdagen att rösta nej till kärnkraft.

Totalt greps runt 50 personer på och utanför området. De flesta släpptes på eftermiddagen men ett tiotal anhölls misstänkta för grovt olaga intrång. Kylén säger att han räknar med att få ett bötesstraff.

Mycket av mediebevakningen kring aktionen har handlat om säkerheten och hur det kan vara möjligt att folk kan ta sig in till en sådan högriskanläggning som Forsmark.

– Kärnkraften kan aldrig vara 100 procent säker, det spelar ingen roll hur mycket anordningar man bygger. Men att miljöminister Andreas Carlgren går ut och kräver en utredning av säkerheten ser jag bara som ett försök att visa handlingskraft och undvika debatten kring att ministrar sätter ett jättetryck på sina ledamöter att rösta ja på torsdag, säger Patrik Eriksson.

Annons

Rekommenderade artiklar

© 2020 Fria.Nu