Stockholms Fria

Alternativ till kärleksjippo

Vill du kräkas när du tänker på ett kommersiellt kärleksjippo i regi av Stockholms stad? Petra Hjortensjö har besökt Teater Galeasen på Skeppsholmen där föreningen Alternativ Kultur – det vill säga Vilma Seth, Anna Dubra, Linnea Hansander och Katarina Seth – anordnar festivalen Real Love 2010.

Real Love 2010 är tänkt som en motvikt till marknadskrafternas gullande kring kronprinsessbrölloppet. Festivalen vill visa andra bilder av kärleken, hur den kan se ut i verkligheten till exempel. Och dessutom är arrangemanget gratis.

Idén till Real Love föddes när Vilma Seth hörde talas om en grupp poeter som vägrat att skriva dikter för att hylla kronprinsessan och Daniel. Då tänkte hon att det kunde behövas något alternativt i Stockholm under dessa veckor.

Programmet kommer att vara varierat – allt från teater till dj:s och barhäng. Några av de medverkande grupperna är Dramalabbet, Teater C, Teatr Weimar och Teater Absoluta. Det kommer även att bjudas på bröllopstal, film, föredrag och livemusik. Och det har inte varit svårt att hitta aktörer som velat ställa upp. Trots att all medverkan sker ideellt.

– Folk tycker att det är kul att man gör något, menar Vilma. Vi har också mycket ungt, nyskrivet och fria grupper. Hade vi sökt oss till mer etablerade kanske det hade varit svårare, men som det är nu har vi fått enormt positiv feedback – det känns kul!

Mestadels har arrangörerna använt sig av sina breda kontaktnät i kultursfären vid programläggningen, men det finns även de som hört talas om festivalen och själva anmält sitt intresse att få vara med. När det kommer exempelvis till vissa sakkunniga, journalister och deltagare i paneldebatterna, har de fyra dock fått söka sig även utanför sina befintliga nätverk och stifta nya bekantskaper.

När Vilma Seth inte är festivalanordnare jobbar hon med tidningen ETC:s webbshop och deltid på Galeasen – så valet av plats var självklart, även om avspärrningar begränsar framkomligheten ut till Skeppsholmen de aktuella dagarna. Detta löser dock festivalledningen genom att mana folk att komma ut tidigt till ön och stanna hela dagen.

Själv ger Vilma Seth flera skäl till varför hon inte vill fira kronprinsessbröllopet. För det första tycker hon att det är ganska odemokratiskt med monarki. Sedan känner hon inte att hon har någon personlig anledning att fira heller – hon känner ju varken kronprinsessan eller Daniel Westling. Men det hon framför allt vänder sig mot är kommersen kring det hela. Hon menar att Stockholms stad i och med namnvalet Love 2010 gör anspråk på hela kärleksbegreppet.

– I grund och botten är ju giftermål något fint, men det känns som att allt detta försvinner i tusen chokladaskar och ståhej kring alla företag som vill tjäna pengar till varje pris, suckar Vilma. Hade det inte varit samma hype kring detta hade jag väl inte gått och eldat upp mig för att en prinsessa ska gifta sig, utan det är för att de kommersiella krafterna trycker ner det i halsen på en.

Vad skulle du själv göra om du inte anordnade festival denna helg?

– Jag tror att jag skulle försöka åka någon annanstans. Jag skulle nog inte vara så peppad på att vara kvar i Stockholm om jag inte hade någonstans att gå. Eller så kanske jag skulle låsa in mig hemma, skrattar hon. Jag vet inte riktigt – det var kanske därför jag drog igång det här från början, för att det måste finnas något annat att göra också.

Vilma tror inte att man måste vara republikan för att ha behållning av festivalen. Hon tror att det räcker gott med att man tycker att det verkar vara något kul som händer ute på Skeppsholmen.

– Jag vet inte ens om vi som arrangerar är republikaner, ler Vilma. Republikanska föreningen kommer att vara med i en av våra debatter och även de kommer att få förklara sig. Det vore kul om även rojalister ville besöka festivalen, men jag antar att de är upptagna på annat håll!

Fri entré, ideellt arbete och öppet för alla – det låter nästan lite för bra?

– Det finns ett aber. Du måste tyvärr vara registrerad om du vill komma – eller kanske komma – antingen via mejl eller genom att klicka ”ja” på Facebook. Annars blir det svårt, det handlar om tillstånd och diverse saker, förklarar Vilma. Det är inget vi gör för att vara elaka och inget vi kan styra över tyvärr. Dessutom är det bara 75 platser i teaterlokalen, så man kan också se det som att registrering behövs för att säkra en plats.

Varför ska man komma till Real Love?

– För att det först och främst kommer att bli en sjukt rolig kulturell festival oavsett diverse bröllop eller politisk aspekt. Vi kommer att ha jätteintressant kultur här under festivalen, avslutar Vilma Seth.

Fakta: 

REAL LOVE 2010

Var? Teater Galeasen, Skeppsholmen.

När? 18–19 juni.

Hur? Anmälan genom att osa till [email protected] eller klicka ja på Facebook.

Varför? För att det kommer vara helt olidligt i resten av stan under bröllopshelgen.

Var kan jag få veta mer? www.reallove.se

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Poesifestival med fåglar och Dogge

I dag äger den trettonde Barnpoesifestivalen i 10TALs regi rum, denna gång på Stockholms Stadsteater. Stockholms Fria har träffat Madeleine Grive som är konstnärlig ledare och regissör för projektet.

Stockholms Fria

Utan att fästa på djupet

Eftersom jag formligen älskar Sarah Kanes pjäs 4.48 Psychosis och både har arbetat med delar ur den, samt skrivit en pjäsparafras med den som utgångspunkt, var jag mycket nyfiken på att äntligen få se den på scen, särskilt som Teaterverket sätter upp den på originalspråk.

Stockholms Fria

Hondjävlar på hjul

Motorcykelåkning förknippas mest med män. MC Collection i Sollentuna vill ändra på det och ordnar därför en tjejdag med klädmarknad, samtal och fotografier av motorcykelklubben Team SheDevils.

Stockholms Fria

Alternativ väg in i filmbranschen

Den etablerade vägen in i filmbranschen är att gå på Dramatiska institutet. Men det finns alternativ. Stockholms Fria har besökt Stockholms filmskola i Västberga.

Stockholms Fria

Modet att släppa fram känslor

Claes Ljungmark har arbetat som skådespelare i över trettio år. I januari vann han en guldbagge för bästa manliga huvudroll för sin insats i Det enda rationella. Stockholms fria har träffat honom för ett samtal om skådespeleri och kulturpolitik.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu