Aktion mot Värtaverket | Fria.Nu
Stockholms Fria

Aktion mot Värtaverket

På lördagen demonstrerade ett par hundra personer mot Fortums delvis koleldade fjärrvärmeverk i Värtahamnen.

Strax efter att demonstranterna kom fram till värmeverket släpptes en stor banderoll ned från anläggningens tak. Texten löd: "Stängt på allmän begäran".
Banderollen hängdes ner av aktivister som hade tagit sig upp på taket i förväg. Den togs ner av polis eller vakter efter cirka 10 minuter.

Därefter tog sig ett antal personer i olika omgångar över stängslet som omgärdar anläggningen. De greps av vakter och polis på insidan. En person blev biten av en polishund, och enligt demonstranter på plats blev en person sparkad i magen av en polis i samband med gripandet.

Efter ett tag satte sig demonstranterna ned utanför stängslet och höll en "folkets årsstämma" där man bland annat diskuterade vad anläggningen skulle kunna användas till istället för koleldning. Ett av förslagen var att en del av den skulle bevaras som ett museum – "så att vi aldrig glömmer vilken galen verksamhet som pågick här".

När folksamlingen var på väg att lämna platsen bröt poliser in i demonstrationen och grep en person som hade varit delaktig när andra tog sig in över stängslet. Stämningen blev något tumultartad. En 13-årig demonstrant fick en spark i huvudet av en polis.
– Jag ser en sula komma emot ansiktet, det gör ont och svartnar för ögonen. Det blöder och jag skriker, säger hon i ett citat på arrangörerna Shut it Downs hemsida.

Läkare konstaterade senare att hon fått lindriga skador, enligt hennes mor som FRIA har talat med.

Totalt greps nio personer enligt polisen. De flesta släpptes senare på kvällen men några anhölls misstänkta för våldsamt upplopp, brott mot tillträdeslagen och sabotage.

Kol är en av de värsta fossila energiformerna när det gäller klimatpåverkan.

Annons

Rekommenderade artiklar

"Ledarsidor stöder regeringen med 800 miljoner"

Värdet av den PR som regeringspartierna får på ledarsidor i borgerlig media kan uppskattas till minst 800 miljoner kronor om året, menar Sven Elander som har publicerat en uträkning på sin blogg.

Fria Tidningen

När blev det förbjudet att tänka efter?

”Oskyldig tills motsatsen bevisats”, brukar det heta både inom juridiken och pressetiken. Men när den anklagade är en världskändis gäller tydligen inte det.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu