Fria Tidningen

Sparpaket kan leda till rumänsk storstrejk

Rumäniens fackföreningar hotar med en generalstrejk med start på måndag. Orsaken är det tuffa sparpaket som lanserats av regeringen vilket innebär att lönerna i den offentliga sektorn sänks med 25 procent medan bland annat pensionärer och arbetslösa samtidigt förlorar 15 procent av sina redan magra inkomster.

Fackföreningarna har redan genomfört flera protester mot sparpaketet och hotar nu med att utöka sina aktioner – om inte regeringen tänker om.

– Just nu genomför vi protester för att uppmärksamma regeringen om våra behov. Men om man inte lyssnar på våra förslag så kommer vi att utlysa en generalstrejk, säger Ion Albu, ordförande för fackföreningen Meridian, som representerar industri- och järnvägsarbetare.

Även flera andra av landets stora fackförbund har planer på att utlysa en generalstrejk med start på måndag i nästa vecka.

Fackföreningarna menar att den svåra ekonomiska situationen i landet bör åtgärdas genom en progressiv beskattning samt en utökning av antalet personer i landet som betalar inkomstskatt.

Sedan regeringen presenterade sparpaketet den 6 maj har anställda, pensionärer och mödrar med barn genomfört dagliga protester i Rumäniens städer.

I den största aktionen hittills, som genomfördes i förra veckan, samlades över 30 000 demonstranter utanför regeringsbyggnaden i Bukarest, vilket är ett ovanligt stort antal demonstranter för att vara i Rumänien.

De första som gav sig ut på gatorna var landets pensionärer. Rumänien har 22 miljoner invånare, varav 5,5 miljoner är pensionärer. Av dessa har fyra miljoner en månadsinkomst som redan ligger under motsvarande 3 000 kronor.

– Efter att har arbetat i 37 år har jag nu en pension på 900 Ron, sade pensionären Cristina Stoian, som deltog i den stora manifestationen i Bukarest i förra veckan.

Det motsvarar en månadsinkomst på ungefär 2 100 kronor.

– Jag klarar knappt utgifterna för min bostad. Om de sänker pensionen med 15 procent så kommer jag inte längre att kunna köpa mina mediciner, som varje månad kostar mig 200 Ron.

Även många föräldralediga mammor har deltagit i protesterna. Sparpaketet kommer att innebära att en fjärdedel av deras ersättningar försvinner.

Lönesänkningarna riskerar att få mycket allvarliga konsekvenser för landets redan hårt ansatta sjukvårds- och utbildningssektor.

Läkarförbundet meddelade nyligen att närmare tio procent av Rumäniens läkare antingen redan har lämnat landet i år, eller planerar att göra det. En ung rumänsk läkare tjänar i genomsnitt motsvarande 2 500 kronor i månaden.

Landets skolor har redan drabbats hårt av nedskärningarna, då 15 000 lärartjänster kommer att dras in under året. Lärarna i landet tillhör de allra sämst betalda yrkesgrupperna.

Grundskoleläraren Maria Ghinu tjänare efter 17 år i yrket motsvarande 1 600 kronor i månaden.

– För detta har jag endast råd med mat. Om de skär bort ytterligare 25 procent så finns det ingen anledning att gå till jobbet längre, säger Maria Ghinu.

President Traian Basescus besked om sparpaketet kom som en chock för landets invånare eftersom åtgärderna inte har föregåtts av någon offentlig diskussion. Sparpaketet debatterades inte i parlamentet, utan antogs genom en särskild beslutsprocedur som regeringen kan använda sig av.

Enligt presidenten kommer nedskärningarna att minska budgetunderskottet i år till 6,8 procent av bruttonationalprodukten, istället för dryga nio procent. Två tredjedelar av statens utgifter går till löner, pensioner och sociala satsningar.

Regeringen hänvisar till att landet riskerat att gå miste om delar av det stöd på 20 miljarder euro från IMF som utlovats i juni, om inte sparpaketet lanserats.

I början av maj besöktes landet av en delegation från IMF, som pläderade för åtgärder mot budgetunderskottet – men inte fullt så kraftfulla åtgärder. Enligt Jeffrey Franks, som ledde IMF-delegationen, så var de stora nedskärningarna i de offentliga utgifterna den rumänska regeringens eget beslut.

IMF:s ledning försöker nu se till att man inte får skulden för det drastiska sparpaketet.

– Regeringen sa till oss att de skulle genomföra ett sparpaket på 25 procent. Vi sade nej – om ni vill spara, höj skatterna – i synnerhet för de rika. Men regeringen svarade ”nej, det är vi som bestämmer”, sade Dominique Strauss-Kahn, chef för IMF, till tv-kanalen France 2.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Risk för nya giftläckor i Europa

Det giftiga slamutsläppet från en aluminiumfabrik i den ungerska staden Ajka har kallats en av de tre värsta miljökatastroferna i Europa de senaste 30 åren. Nu varnar miljöorganisationer för liknande olyckor i Central- och Östeuropa.

Fria Tidningen

Analfabetismen ökar i delar av Europa

Allt färre barn i fattiga områden eller på landsbygden i Rumänien och Bulgarien lär sig läsa och skriva. Enligt utbildningsdepartementen i Rumänien och Bulgarien har antalet barn i utsatta områden, som inte fullföljer sin skolgång, tredubblats sedan 1990-talet.

Fria Tidningen

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

© 2024 Fria.Nu