Fria.Nu

Borgerliga partier motsätter sig facklig blockad

I onsdags störde en stor grupp medlemmar i Moderata ungdomsförbundet en facklig blockad, dagen därpå kallade centerpartistiska riksdagsmän fackets stridsåtgärd för maffiametoder.

– Det är jävligt egendomligt att de motsätter sig en stridsåtgärd. De har ju gått till val på att de vill värna den svenska modellen, säger Dan Fransson, fackligt ombud för Hotell- och restaurangfacket, HRF.
Ägaren till salladsbaren Wildn fresh i centrala Göteborg vill inte teckna kollektivavtal för sina anställda och den sattes därför i blockad av HRF i tisdags. Fackligt aktiva står utanför ingången, informerar om blockaden och uppmanar folk att inte besöka restaurangen.
– Det är tråkigt att vi inte kan komma överens och hitta en lösning. En blockad är alltid vår sista utväg, säger Dan Fransson.

Han är upprörd över att MUF-medlemmar störde blockaden och över de ledande centerpartisternas uttalanden eftersom politiker inte brukar lägga sig i konflikter på arbetsmarknaden i Sverige. Nu kräver HRF näringsminister Maud Olofsson och statsminister Fredrik Reinfeldt på en ursäkt och ett avståndstagande från sina partikamraters agerande.
Det omstridda uttalandet kommer från centerpartisterna Maria Kornevik Jakobsson och Fredrick Federley, som bland annat skriver:
Det är hög tid för fackförbunden att inse att vi lever i ett nytt samhälle. Sluta att kväva idéer, företag och personal och när 20 fackligt aktiva står utanför Sofias lilla lunchbutik på tio kvadratmeter för att skrämma bort kunderna har man gått för långt. Det behövs en ordentlig duvning med fackförbunden. Menar verkligen LO:s ledning att det är på detta sätt man ska behandla nyskapande och kreativitet hos unga kvinnor? Skäms!

Centerpartisterna uppmanar också så många som möjligt att gå till restaurangen och äta. Något som verkar ha gett effekt. Restaurangen sägs ha slagit kassarekord de senaste dagarna. Centerpartistiska ungdomsförbundet i Göteborg hör till dem som har visat sitt stöd för arbetsgivaren genom att luncha på restaurangen, enligt Federleys blogg, där han även skriver om bakgrunden: Orsaken till konflikten är som så ofta numera kollektivavtalen. Stöd Sofia Appelgren [ägaren] och hennes personal. Ät lunch på Wildn fresh.
Maria Kornevik Jakobsson tycker inte att hon har ingripit i konflikten på ett olämpligt sätt.
– Nej, det här gör jag som medmänniska och dessutom har jag varit ordförande för en organisation för kvinnliga företagare, så jag värnar om företaget. Det är det viktigaste för mig, säger hon.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

"Ledarsidor stöder regeringen med 800 miljoner"

Värdet av den PR som regeringspartierna får på ledarsidor i borgerlig media kan uppskattas till minst 800 miljoner kronor om året, menar Sven Elander som har publicerat en uträkning på sin blogg.

Fria Tidningen

När blev det förbjudet att tänka efter?

”Oskyldig tills motsatsen bevisats”, brukar det heta både inom juridiken och pressetiken. Men när den anklagade är en världskändis gäller tydligen inte det.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu