Fria Tidningen

Ny policy ger hopp för gravida i Sierra Leone

Risken att dö i samband med graviditet eller förlossning är större i Sierra Leone än i nästan alla länder. Men nu tas krafttag mot mödradödligheten.

I september förra året hölls ett möte i FN:s generalförsamling där Sierra Leones president deklarerade att alla sjukvårdsavgifter tas bort för gravida kvinnor, kvinnor som ammar och barn under fem år, från och med den 27 april i år.
Regeringen i Sierra Leone har utarbetat en femårsplan för hur man ska förverkliga policyn och arbetar nu tillsammans med givarländer och NGO:s för att säkerställa genomförandet. Policyn är ett mycket viktigt steg för att minska mödradödligheten i landet, enligt Amnesty.
– Vi hoppas att Sierra Leone kan visa vägen för andra fattiga länder att det går att minska mödradödligheten trots tidigare dystra prognoser, säger Katarina Bergehed, kampanjsamordnare på Amnesty. 
Sierra Leone står inför en stor utmaning att få ned dödstalen. Det handlar bland annat om att sjukvårdspersonal måste betalas löner som det går att leva på, att infrastrukturen förbättras i landet samt att kvinnor medvetandegörs om sina rättigheter,  inklusive rätten till mödrahälsa.
Amnesty i Sierra Leone har sedan ett år tillbaka drivit ett projekt för att sprida information till befolkningen om den nya policyn. På olika platser i landet hålls gatuteateatrar  och samtal för att göra människor medvetna  om de nyvunna  rättigheterna. 
Ett orosmoln är att liknande policys tidigare antagits utan att blivit förverkligade. Redan 2002 införde landets regering en policy om fri hälsovård för sårbara personer, där gravida och ammande kvinnor räknades in.
Katarina Bergehed gör dock bedömningen att detta försök är seriösare än tidigare misslyckade försök.
– Arbetssättet  är bättre nu. Det finns arbetsgrupper med representanter från olika intressegrupper som har ansvar för olika konkreta saker som tillgång till mediciner i olika områden i landet, säger hon.

Löner för sjukvårdspersonal har länge varit ett problem som minskar tillgången till sjukvård för fattiga i landet. Eftersom lönerna i många fall inte går att leva på har personal tvingats ta ut olagliga avgifter direkt från patienterna, något som många inte har råd att betala. Under våren har stora strejker dragit fram i landet där sjukvårdspersonal kräver högre lön. Det har gett resultat. Läkarlönerna har nyligen höjts kraftigt, från 100 dollar i månaden till 600 dollar, enligt Amnesty. Barnmorskors löner står dock kvar på bottennivån  40 dollar i månaden.

Sierra Leone har ett av de högsta dödstalen i världen kopplat till graviditet och förlossning. Bakgrunden till detta är bland annat det tioåriga inbördeskrig som skakat landet och att samhället präglas av katastrofal infrastruktur och utbredd fattigdom.

Fakta: 

<h2>FAKTA:<br>Akut förlossningsvård saknas i Sierra Leone<br><br>En av åtta kvinnor dör till följd av komplikationer i samband med förlossning eller graviditet , som i de allra flesta fall går att behandla.<br>14 av Sierra Leones 38 sjukhus som erbjuder mödravård kan tillhandahålla kvalificerad akut förlossningsvård som innefattar blodtransfusioner och kejsarsnitt. <br>Inte en enda klinik inom primärvården kan erbjuda grundläggande akut förlossningsvård. <br>Sex av landets 13 distrikt saknar helt akut förlossningsvård vilket lämnar 100 000-tals kvinnor utan tillgång till vård som kan rädda deras liv.<br>Källa: Amnesty </h2>

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu