Presstöd till högerextrema – ledamot avgår | Fria.Nu
Fria Tidningen

Presstöd till högerextrema – ledamot avgår

Nationaldemokraternas tidning får presstöd, beslutade Presstödsnämnden på onsdagen. Samtidigt blev Arbetaren Zenit av med sitt stöd.

Beslutet innebär att tidningen Nationell Idag får nästan 700 000 kronor i stöd för sin utgivning under förra hösten och nästan 1 700 000 kronor för utgivning under 2010.

– Det är ett historiskt ögonblick. Ingen nationell publikation har tidigare lyckats leva upp till kraven. Vi har åstadkommit det som många tidigare försökt men ingen hittills klarat, säger Nationell Idags chefredaktör Vávra Suk på tidningens hemsida

Niclas Malmberg, miljöpartistiskt kommunalråd från Uppsala, var skiljaktig. Han ville i stället att ärendet skulle återremitteras för ”fördjupad redovisning av om den aktuella tidningen är en allmän nyhetstidning med reguljär allmän nyhetsförmedling som tidningens primära uppgift”.

Vávra Suk har tidigare sagt att han hoppas att pengarna ska kunna användas även till "andra nationella projekt".

UPPDATERING: Nyhetsmagasinet Fokus chefredaktör Martin Ahlquist meddelade på fredagen i en artikel på DN Debatt att han avgår från Presstödsnämnden i protest mot reglerna.

”För egen del kan jag inte medverka till att skattemedel finansierar rasism och lämnar min plats i Presstödsnämnden”, skriver han.

Han menar också att presstödet utnyttjas felaktigt och har blivit en ”intäktskälla för fiffiga entreprenörer”.

Presstödsnämnden beslutade samtidigt att Arbetaren Zenit inte får presstöd för utgivning under perioden maj – december 2010 på grund av att Arbetaren och Arbetaren Zenit inte anses vara självständiga publikationer.

Fyra ledamöter av tio hade en annan uppfattning och ville bevilja Zenit fortsatt stöd.

Principen för presstödet är att en tidnings redaktionella innehåll inte får påverka beslutet, som istället ska grunda sig på klart definierade och mätbara faktorer som antalet prenumeranter.

Fakta: 

Tidigare artiklar:

Nationaldemokraterna kan få presstöd

Annons

Rekommenderade artiklar

"Ledarsidor stöder regeringen med 800 miljoner"

Värdet av den PR som regeringspartierna får på ledarsidor i borgerlig media kan uppskattas till minst 800 miljoner kronor om året, menar Sven Elander som har publicerat en uträkning på sin blogg.

Fria Tidningen

När blev det förbjudet att tänka efter?

”Oskyldig tills motsatsen bevisats”, brukar det heta både inom juridiken och pressetiken. Men när den anklagade är en världskändis gäller tydligen inte det.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu