Debatt


Ulla Johansson
Fria Tidningen

Vänstern invaderad av gudar och andar

Jag har under de senaste åren med förvåning noterat att allt fler av våra små vänstertidningars skribenter deklarerar sig som troende kristna. Som om den skrivande vänstern nu följer Aftonbladet vad gäller kristet engagemang. Liksom den följer ”de nykristna intellektuella” i deras kritik av ateismen, som avfärdas som en borgerlig föreställning som inte ”förstår” religion och religiösa sammanhang.

Visst är Humanisterna att betrakta som en socialliberal förening, men även några av vänsterns riksdagsledamöter är medlemmar i riksdagens humanistiska nätverk. Alla hos vänstern har tydligen inte lockats av den nya romantiseringen av kristendomen och mystifieringen av verkligheten. En del ansluter sig fortfarande till förnuft och upplysning.

Religion handlar så uppenbart om makt. Ingenting annat. Ingen förförande mystik där – om vi avslöjar shamanerna-prästkasten.

I mörkret på savannen och vid den första lägerelden trädde den förste shamanen fram och skrämde oss för ”det okända”. För andarna i mörkret. För döden. Den rädslan gav stor makt åt honom själv och åt stamledarna. Så skapades gudar och religioner. Den makten har utvecklats vidare och lever nu i kristendom, islam, hinduism. Religion som stöd för de härskande och den orättfärdiga samhällstruktur vi har.

Varför vänsteranhängare förförs av en i vårt samhälle nu på nytt missionerande kristendom är för mig oförståeligt. En ideologi som inte är något annat än ett redskap för maktutövande och manipulation. Hur någon kan uppfatta en sådan ideologi som romantisk mysticism (därtill kärleksfull!) är en gåta.

Ateisterna må ibland höra hemma i ett socialliberalt sammanhang. Men de står upp för förnuft och klarsyn.

Det är en bedrövelse att så många hos vänstern istället gått in i gudarnas och andarnas dimvärld. Tidigare årtiondens vänster delade ju socialliberalernas kritik av religioner och även deras engagemang för feminismen (den tidens). En gemensam plattform. Och ett arv från upplysningens tankevärldar.

Jag är väl medveten om att det inte anses intellektuellt ”fint” att kritisera religioner och religionsutövare. De har byggt en känslosam barriär kring sig och sin ideologi. Men alla samhällsfenomen bör granskas och diskuteras. Alla.b

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu