Buzz Aldrin - vart tog du vägen i myllret? | Fria.Nu
  • Johan Harstad
Göteborgs Fria

Buzz Aldrin - vart tog du vägen i myllret?

Alla vill inte komma upp sig här i världen. Mattias, huvudpersonen i Johan Harstads debutroman, vill bara vara anonym. Som astronauten Buzz Aldrin.

Mattias är 29 år, bor i en liten norsk stad med sin flickvän sedan tretton år, och jobbar som trädgårdsmästare. Han har en oerhörd talang, han sjunger fantastiskt, men han har valt att inte göra någonting av den. Han är osynlig, okänd, hans liv påverkar ingen annan än honom själv och hans egen lilla krets, och han önskar inget hellre än att det ska fortsätta så för evigt. Men så en dag rasar allting samman, samtidigt som hans flickvän lämnar honom går handelsträdgården där han arbetar i konkurs. I stället för att ta itu med det kaos hans liv blivit följer han med några kompisar till Färöarna, som ljudtekniker åt deras band, och på färjan dit går det vilt till. Vi får följa handlingen genom Mattias ögon och därmed blir det svart tills han vaknar på en landsväg mitt i ingenstans. Ur det kompakta mörkret materialiserar sig sedan en bil som plockar upp honom, och där börjar en resa som fullständigt vänder upp och ner på Mattias tillvaro.
Det här är en mycket underhållande och tankeväckande roman, vars vändningar hela tiden är fullständigt överraskande, och därför ska jag inte avslöja mer av handlingen, förutom det faktum att mycket av den utspelar sig i ett litet hus på den här vindpinade ön. Författaren, den 27-årige norske Johan Harstad, är en mycket talangfull berättare som verkligen kan konsten att skapa spänning i ett nästan helt vardagligt skeende. Det är en mycket realistiskt skriven berättelse, med perfekt fångat talspråk. Det ser så enkelt ut, men det är ju det som är det verkligt svåra att uppnå som författare. Det finns också en storslagenhet i viljan att famna precis allting och en existentiell klangbotten som man får leta länge efter i den svenska samtidsprosan, samtidigt som skildringen hela tiden lättas upp av en subtil humor.
Johan Harstad har också en blogg på nätet, där han bland annat skriver om sina egna upplevelser på Färöarna, och om sitt nästa skrivprojekt som jag verkligen ser fram emot.
Buzz Aldrin då, var kommer han in? Jo, det är Mattias främsta idol. Den andre mannen på månen, som ingen kommer ihåg men som är Mattias stora förebild. Som Buzz Aldrin vill han försvinna i myllret, men om den här romanen har någon sensmoral så är det att det i längden inte går att gömma sig för världen. Den finner dig förr eller senare.

Fakta: 

Buzz Aldrin - vart tog du vägen i myllret?
Författare: Johan Harstad
Förlag: Wahlström & Widstrand

Annons

Rekommenderade artiklar

Ny lyrik som lyser upp vardagen

Lyrikskörden har hittills i höst varit minst sagt mager, långt ifrån vårens toppar i form av Sara Hallström, Mohamed Omar och Viktor Johansson. Nu har jag dock fått tre diktsamlingar i min hand som var och en på olika sätt hjälper mig att lyfta blicken bortom den grå betongen och se mer fantasieggande vyer - lyrikens styrka när den är som bäst, skriver Jakob Simonson.

Göteborgs Fria

Ekelöf motstår tidens tand

Det är få författare förunnat att vara älskade både av kritikerna och av den stora massan lyrikläsare, men detta gäller i ovanligt hög grad Gunnar Ekelöf. Med anledning av att han i år skulle ha fyllt 100 år ges hans samlade dikter ut i ny upplaga, och det är tur för mig som läst sönder min egen slitna utgåva, skriver Jakob Simonson.

Göteborgs Fria

Tidig feministisk skräckroman

Ann Radcliffes The Mysteries of Udolpho publicerades för första gången 1794 och har nu för första gången kommit ut på svenska.

Göteborgs Fria

© 2020 Fria.Nu