Chávez fortfarande storfavorit | Fria.Nu
  • Venezuelas president Hugo Chávez är i princip ohotad i morgondagens val.
Fria.Nu

Chávez fortfarande storfavorit

I morgon går 16 miljoner röstberättigade venezolaner till valurnorna för att välja president. Hugo Chávez leder stort i opinionsmätningarna och kommer förmodligen att bli omvald till ytterligare en sexårsperiod. Hans mål är att få hela 10 miljoner röster för att befästa sin maktställning i landet.

De två huvudkandidaterna, den sittande presidenten Hugo Chávez och utmanaren Manuel Rosales, har utkämpat en hård och bitter valkampanj under hösten. Hugo Chávez utmålas som en auktoritär despot av Rosales, medan regeringen ständigt anklagar utmanaren för att tillhöra det gamla politikerskiktet och för att vara George W Bushs anförvant.
Morgondagens val handlar i stort sett om att rösta för eller emot Hugo Chávez. Inför detta val lyckades oppositionen ena sig bakom en enda kandidat, Manuel Rosales, vilket var en förutsättning för att kunna rubba Chávez. Trots det kan oppositionen som mest hoppas på att förlora med så liten marginal som möjligt, för att därefter bygga ett trovärdigt politiskt projekt på ett gott valresultat.

Sedan Hugo Chávez tillträdde som president 1999 har han genomfört radikala förändringar i Venezuela. Oljeintäkterna har ökat tack vare det höga priset på råolja och tuffa förhandlingar med de utländska oljebolag som verkar i Venezuela. Pengarna har använts till att starta så kallade misiones, sociala program riktade till landets stora underklass. I misiones lär sig fattiga venezolaner att läsa och skriva, går klart grundskolan och lär sig praktiska yrken. Tack vare den politiska alliansen med Kuba erbjuder cirka 15 000 kubanska läkare gratis sjukvård och mediciner i fattiga områden i Venezuela.
Men Chávez har även gjort sig känd för sin skarpa kritik mot USA och för att leda en latinamerikansk integrationsprocess. Många venezolaner ogillar Chávez radikala utrikespolitik, Venezuela stödjer till exempel Iran i dess försök att utveckla kärnkraft, och att presidenten skaffar sig allierade genom att sälja olja till reapris. Enligt utmanaren Manuel Rosales har Chávez skänkt bort mer än 200 miljarder kronor i billig olja och bistånd till bland annat Centralamerika och Bolivia.
Oppositionen anklagar även Chávez för att vara auktoritär. Statsapparaten domineras helt av presidentens anhängare och Chávez kontrollerar både parlamentet och domstolsväsendet. Nyligen krävde energiministern Rafael Ramírez lojalitet mot presidenten av oljearbetare på ett slutet möte. Ministern smygfilmades och talet sändes i venezolansk tv. Chávez hotade då tv-kanalerna som sänt talet med att inte förnya deras sändningstillstånd.

Trots kritiken stöds Chávez av en stor del av befolkningen. Venezolanerna har inte blivit rikare under hans nästan åtta år vid makten, än i dag har hälften av invånarna inget riktigt arbete utan försörjer sig genom att sälja krims-krams och gatumat eller genom tillfälliga svartarbeten. Men tack vare misiones är mångas liv drägligare. Förutom sociala program ges även ekonomisk hjälp i form av socialbidrag och billiga livsmedel som säljs i statliga butiker.
Även om många venezolaner är trötta på Chávez är det inte säkert att de för den skull röstar på Manuel Rosales. Trots att han lovat att behålla Chávez sociala program misstros han av stora delar av befolkningen. Manuel Rosales kommer ursprungligen från ett av de politiska partier som styrt Venezuela periodvis under flera årtionden och som anses bära skuld till den stora fattigdomen.

Oavsett utgången kommer morgondagens val att påverka venezolansk politik. Om oppositionen gör ett bra val måste Hugo Chávez slipa ner sin aggressiva framtoning för att stärka sitt folkliga stöd. Om Chávez däremot vinner med bred marginal kommer han med största säkerhet att förändra grundlagen för att kunna väljas om på nytt år 2012.

Annons

Rekommenderade artiklar

Hård valstrid i Venezuela

Hugo Chávez utmanas hårdare än på länge i morgondagens presidentval. Motkandidaten Henrique Capriles har lanserats som "till vänster om mitten" och tar sikte på regeringens ömma punkter: kriminalitet, korruptionen och stigande levnadsomkostnader.

Fria Tidningen

Kritiserad rådfrågning inleds

I morgon börjar Bolivias regering att rådfråga de boende i nationalparken Isiboro Sécure om de vill ha en motorväg till granne. Men regeringen får stark kritik för sitt agerande.

Fria Tidningen

Flyktingkris i Sudan

Den väpnade konflikten i södra Sudan har tvingat tusentals människor på flykt. Bedömare varnar för en ny svältkatastrof.

Fria Tidningen

Sargat Mexiko går till val

ANALYS Det tidigare statsbärande partiet PRI går mot seger i söndagens presidentval. Väljarna vill pröva nya alternativ efter det misslyckade kriget mot den organiserade brottsligheten de senaste sex åren.

Fria Tidningen

Paraguay pressas efter kupp

I fredags avsatte Paraguays senat presidenten Fernando Lugo. Nu hotar Lugos allierade i Sydamerika med repressalier mot Paraguay. Landet stoppas från regionala toppmöten och sanktioner kan införas.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu