Skånes Fria

Glädjefylld bilderbok med tråkig sensmoral

Bok Landgörst Författare Jesper Lundqvist Illustrationer Lisa Rydberg Förlag Understund förlag

Litteratur

Kaos eller ordning? Fantasi eller regelverk? Det är den tråkiga frågan som till slut får sin socialdemokratiska lösning i bilderboken Landgörst av författaren Jesper Lundqvist och konstnären Lisa Rydberg. För som ljuset behöver mörkret, ondskan godheten, det salta det söta – är det givetvis ett jämviktsläge som tjänar människan och världen bäst, i sagans värld.

Utgångspunkten är desto mer spännande. En bilderbok på blankvers om en skäggig gubbe som heter Landgörst. I berättelsens början guppar han i sin lilla båt på världens vidsträckta hav. Varje dag är den andra lik. När han blir hungrig plockar han fram ett ägg ur sitt stora skägg (och ja, det är en berättelse med smittsamt rimmande) och han lagar skrovet på den mastlösa båten med tvål. Ibland önskar han att han hade en katt, eftersom ensamheten är svår och stor.

Han vet inte själv vem han är eller vart han kommer ifrån, en man utan minne prisgiven åt vädrets makter. Det är en mycket suggestiv och farlig utgångspunkt, bokstavligt talat, för båten går snart under och Landgörst sitter strax på havets botten och väntar på att luftbubblorna i skägget ska ta slut.

Det är början på en resa genom ett nytolkat dödsrike. Här finns osaliga andar och en pillemarisk dödsbyråkrat vid namn Li, vars uppgift är att föra Landgörst till en ö i en svavelsjö, dit alla kommer som ska dö… Och när berättelsen är på sitt mest påhittiga humör når skaparna fram till fina punkter av ödslighet och värme, då lyckas de fånga Landgörst och allas vår gemensamma utsatthet. Lundqvist med sina många och ibland finurliga nödrim och Rydberg med sina naivistiska och kontrastrika collagemålningar.

Liekvinnan Li har en ärkefiende vid namn herr K. ”K som i Kaos, som i Katastrof”. Det är han som stulit Landgörsts minnen och som ligger bakom världens förvandling från fyrkantig ordning till den förvirrande verklighet vi har omkring oss. Nu är han ute efter att oskadliggöra Li, att utplåna rationaliteten helt och hållet, för att han kan och vill och för att det är roligt att skapa oreda.

När den redan skruvade, men rätt så strama berättelsen tar sig före att gestalta det karnevaliska och uppsluppna, förlorar den sig tyvärr i förutsägbarhet. Herr K är en surrealistisk kliché, en mångfärgad narr på upptåg som kan göra och bli vad som faller honom in. Och till slut rinner berättelsen ut i ett par lite väl tråkiga sensmoraler: Det är fint med jämvikt. Balans är bra. Ordning behöver kaos.

Synd på en bok som annars är fylld av glädje inför att berätta en otidsenlig saga i text och bild för såväl vuxna som barn.Mats Kolmisoppi

Fakta: 

Bok Landgörst

Författare Jesper Lundqvist 

Illustrationer Lisa Rydberg 

Förlag Understund förlag

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Vikingatiden var varken rasistisk eller patriarkal

Enligt den senaste forskningen var vikingar mycket mer än starka krigiska män. Nu ska forskarna studera vikingafenomenet på djupet med hjälp av reenactmentgrupper och 50 miljoner kronor från Vetenskapsrådet.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu