Stödgala anordnas för fartyg till Gaza | Fria.Nu
Fria Tidningen

Stödgala anordnas för fartyg till Gaza

Insamlingen till Ship to Gaza är i full gång över hela landet. Förhoppningen är att ett fartyg med bland annat sjukhusutrustning och solceller ska kunna skickas iväg till Palestina under våren. På lördag anordnas en stödgala på Grand i Uppsala.

Projektet Ship to Gaza drog igång efter Israels invasion av den palestinska landremsan förra året. Målet är att samla in tillräckligt med pengar för att lasta ett fartyg med förnödenheter som ska åka från Norden till Palestina. På vägen ska det stanna till i europeiska hamnar där kulturella aktiviteter ska anordnas. Runt om i Sverige är insamlingen för att finansiera fartyget i full gång, och de har stöd av affischnamn som Thåström och Mikael Wiehe. I Uppsala har de under vintern har de vid flertalet tillfällen synts ute på Stora torget.

– Insamlingen går bra, vi har fått in 95 000 kronor bara i Uppsala. På söndag har vi årsmöte och då vet vi hur det har gått för hela landet, just nu har jag ingen siffra men skulle gissa på runt 800 000-900 000 kronor, säger Fayek Saleh, ordförande i Palestinska Folkets Förening, en av de organisationer som står bakom projektet.

Han säger att meningen har varit att fartyget skulle kunna åka i mitten av April men att det kanske blir fördröjt beroende på hur långt kontakterna har kommit med organisationer i grannländerna. Eventuellt kommer grupper från Norge, Danmark och Finland att vara med och stötta projektet.

Vad kommer att vara med på fartyget?

– Sjukhusutrustning, röntgenapparat och solceller för att inte husen i Gaza ska vara beroende av elleveranser från det israeliska nätet. Antagligen även cement, säger Fayek Saleh.

På lördag anordnas en stödgala på Grand där artisterna ställer upp ideellt och alla inkomster går till Ship to Gaza. En av de artister som medverkar är vissångerskan Moa Killander, som med dragspel kommer att spela egna visor samt tolka Allan Edwall.

– Jag är bara en av flera som ska spela men just av mig kan publiken förvänta sig spelglädje – mycket känslor och hjärta.

Hon har själv varit i Jerusalem och skrivit om Palestinakonflikten som frilansskribent. Även om hon inte tidigare har varit aktiv i kampanjen för Ship to Gaza är hon glad över att ha blivit tillfrågad att spela på galan.

– Att engagera sig tycker jag är hur viktigt som helst. Personligen blir jag upprörd över att palestinierna – inte blir kränkta, det har gått inflation i det ordet – utan de blir trampade på av ockupationsmakten och förvägras sina självklara politiska rättigheter, säger Moa Killander.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Uppsala poetry slam är avgjord

Love Sydstrand är 2010 års Uppsalamästare i poetry slam. Förutom att kora segraren utsåg publikjuryn också det lag som får åka till SM. Under kvällen passade även världsmästaren Ian Keteku på att avslöja vad som gläder en poet.

Fria Tidningen

Cancún även i Uppsala

Världens aktivister kämpar för att ta makten över klimatet. Uppsala Fria var med på två alternativa klimatmöten som pågick i staden medan världens ledare pratade utsläppsmål i Mexiko.

Fria Tidningen

En surrealistiskt dansande dröm

Kolbeinn Karlssons märkliga, magiska värld har tagit över Teatergalleriet. I förra veckan fick hela utställningen liv, men även om figurerna nu får vila kommer det att vara en helt annan utställning när den tas ner om en dryg månad.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu