Hon för kvinnokamp i det dolda | Fria.Nu
Göteborgs Fria

Hon för kvinnokamp i det dolda

Efter hundra år med internationella kvinnodagen finns det fortfarande många kvinnor i Sverige som inte kan ta del av skydd när de utsätts för hot och våld. Det vill nätverket Ingen människa är illegal ändra på genom en kampanj som fokuserar på papperslösa kvinnors speciella situation. Leila bor på en kvinnojour efter att hannes pappa hotat att döda henne. Men trots starkt bevismaterial tror inte Migrationsverket på henne och de vill därför avvisa henne till irakiska Kurdistan. "Om jag blir avvisad kommer släkten där att döda mig"säger Leila. "Det sägs att Sverige hjälper utsatta kvinnor, men det är inte sant. Jag är ett bevis på det. "

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Full aktivitet på 8 mars

8 mars

"Ta natten tillbaka", "Stopp, jag äger min egen kropp" och "Schyst lön och lika villkor". Det är några av parollerna i årets 8 mars-firande. Fria Tidningen har sammanställt några av de demonstrationer och manifestationer som planeras på fredag.

Fria Tidningen

Statistiken talar klarspråk – jämställdheten i siffror

Genom den feministiska kampen har samhället blivit allt mer jämställt. Men samtidigt som forskning och statistik visar att kvinnor som grupp fortfarande har det sämre inom flera områden – till exempel ekonomiskt – förs en stundtals hätsk debatt om att även män är förfördelade och att feministerna därför har fel. Fria Tidningen tittar närmare på hur jämställdheten i siffror faktiskt ser ut. Vi har också frågat tre aktiva feminister om vad som är viktigast i den feministiska kampen i dag.

Fria Tidningen

Amnesty: Våldtäktsoffer får ingen rättvisa

Kvinnor som utsätts för sexuella övergrepp i Sverige, Norge, Finland och Danmark har svårt att få rättvisa. Det slår Amnesty international fast i en ny rapport som släpptes på Internationella kvinnodagen.

Fria Tidningen

"Feminismen är det största hotet mot makten"

I onsdags, den 8 mars, firades Internationella kvinnodagen i Göteborg. Strax efter klockan sex på kvällen hade uppemot 2 000 demonstranter samlats på Gustav Adolfs torg. Kvällens enda talare var Maria-Pia Boëthius och GFT publicerar här hennes tal i sin helhet.

Göteborgs Fria

Strejk, statistik och Sägifrån – detta gör facken på 8 mars

8 mars

Mens på arbetsplatsen, en kampanj mot Moderaterna samt en kvinnostrejk mot patriarkatet. Facken må ha olika syn på de viktigaste frågorna och bästa metoderna för feministisk kamp – men de som Fria pratat med är överens om att kampen behövs. Inte minst för att hålla liv i Metoo-rörelsen.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu