”Ingen rättvisa i Oaxaca” | Fria.Nu
Fria Tidningen

”Ingen rättvisa i Oaxaca”

I förra veckan släpptes den oskyldigt fängslade aktivisten Juan Manuel Martínez. Han hade då suttit fängslad i 16 månader, dömd för mordet på dokumentärfilmaren Brad Will under upproret i mexikanska delstaten Oaxaca. "Det finns ingen rättvisa i det här politiska systemet", säger Karli Cruz Franco som engagerat sig i kampen för rättvisa efter att hennes far invalidiserats av polisen.

Gatan där Brad Will blev skjuten liknar de andra försiktigt slingrande gatorna i kommunen Santa Lucia del Camino, men de förbipasserande påminns ständigt om mordet som där begåtts genom slagord och målningar till Wills minne.

Brad Will var under sommaren år 2006 i Oaxaca i egenskap av dokumentärfilmare för det oberoende mediekollektivet Indymedia. Då var graffitin med politiska budskap en viktig del av protesterna. Nu är – förutom de militärutrustade poliserna som patrullerar gatorna – minnesmärkena för Wills mord några av de få synliga tecknen som finns kvar.

 

Brad Will dokumenterade den massiva revolt som pågick mot guvernören Ulises Ruiz och hans parti PRI. Upproret började efter att 3 000 kravallpoliser brutalt försökt avhysa ett protestläger organiserat av lärarfacket SNTE med cirka 20 000 deltagare som ockuperade de centrala delarna av staden Oaxaca under de årliga avtalsförhandlingarna.

När lärarna tillsammans med andra delar av befolkningen slog tillbaka och tog över staden växte en social rörelse fram. Under upprorets dryga fem månader restes flera hundra barrikader. Polisstationer, offentliga byggnader samt radio- och tv-stationer ockuperades. Inga uniformerade poliser rörde sig under denna tid i delstatshuvudstaden.

Mordet på Brad Will blev mycket uppmärksammat då han sekunderna före de dödande skotten filmat de män som besköt barrikaden där han befann sig. Med hjälp av filmen och material från andra fotografer kunde polisen identifiera de fyra männen: tre var tjänstemän knutna till guvernörens parti PRI och den fjärde en civilklädd polisman. Ett par veckor efter mordet anhölls två av dem, men båda släpptes strax därefter.

 

Två år efter mordet anhölls istället Juan Manuel Martínez. Han var under revolten och efteråt öppet aktiv i motståndet mot PRI och hade deltagit i försvaret av barrikaden där Will gjort intervjuer dagen då han mördades. Martínez dom ogiltigförklarades redan för ett år sedan, men skickades därefter runt mellan olika rättsinstanser. Först efter påtryckningar från flera människorättsorganisationer och delstatens militanta lärarfack släpptes Martínez den 18 februari, efter 16 månader i fängelse.

– Att ge Martínez rollen som syndabock innebär ett stort missbruk av rättssystemet och har förhindrat en korrekt undersökning, säger Amnesty internationals biträdande direktör Kerrie Howard i ett uttalande.

 

Martínez var inte den förste som drabbades av repression i spåren av Wills mord. Redan dagen efter mordet användes det som förevändning för den federala polisen att attackera befolkningen med många gripna, sårade och dödade som resultat. Inget av de 26 mord som begicks under revolten, vilka ensidigt drabbade motståndare till guvernören, har klarats upp. I sju andra fall inleddes förundersökningar men samtliga lades ned.

Att allvarliga brott mot medborgarnas rättigheter inträffat till följd av myndigheternas agerande har intygats av den statliga kommissionen för mänskliga rättigheter CNDH. Däremot har kommissionens arbete inte följts upp med straff åt de ansvariga politikerna och tjänstemännen på nationell och regional nivå.

 

Samtal med aktivister från de sociala rörelserna ger en bild av hur det statliga våldet normaliserats och fortsatt efter revolten med godtyckliga gripanden, tortyr och mord. Kerli Cruz Franco berättar om sin roll i den pågående kampen för att de ansvariga ska straffas och för social rättvisa.

– Jag blev själv engagerad år 2007 då min pappa framför ett stort pressuppbåd greps under en demonstration mot ett av guvernörens PR-engagemang, säger Kerli Cruz Franco.

Historien om Kerlis pappa är känd i hela Mexiko. Emeterio Marino Cruz greps av poliser efter sammanstötningar mellan poliser och demonstranter. Han togs av polisen då han försökt fly in på ett hotell och precis som i Brad Wills fall var det många vittnen och journalister på plats. Cruz var vid god hälsa när han fördes bort av polisen. Dagen efter visades bilder på tv hur en okänd man togs om hand av ambulanspersonal i en park nära stadens häkte. Mannen var Kerlis pappa och som resultat av polisernas tortyr hade han fått en hjärnblödning och hamnat i koma.

– Vi kämpar för att de skyldiga ska hållas ansvariga inte bara för min pappa, utan för att det inte ska hända samma sak med fler personer, men vi tror inte att det finns någon rättvisa i det här politiska systemet, säger Kerli Cruz Franco.

– Vi fortsätter både den sociala och juridiska kampen, men den enda ”rättvisan” som skipas i domstolarna är orättvisa.

Fakta: 

<h2>Guvernören Ulises Ruiz, från partiet PRI, kom till makten i mexikanska delstaten Oaxaca vintern 2004. Han hade gjort sig impopulär hos befolkningen efter valfusk, korruption och en brutal hållning mot sociala rörelser. Den 22 maj 2006 reste Sektion 22 av lärarfacket SNTE ett tältläger i de centrala delarna av staden Oaxaca som de gjort varje år sedan 1980. Natten den 14 juni attackerade poliser tältlägret och utlöste en fem månader lång revolt.</h2>

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

© 2021 Fria.Nu