Stockholms Fria

Tre snabba frågor till...

...Kristian Isaksson, som tillsammans med Mia Olofsson arrangerar kulturfestivalen Kultival som drog igång i går för andra gången.

Vilka är ni och hur föddes idén till Kultival?

– Jag har tidigare jobbat med teaterproduktion och Mia är frilansfotograf. Vi tyckte att det saknades en plattform för att blanda olika konstnärliga uttryck i Stockholm. En dag när vi var lediga satt vi vid Söder mälarstrand och åt Ben & Jerry och började prata om kultur, och på den vägen är det!

Hur skiljer sig Kultival från andra kulturfestivaler?

– Kultival är lika mycket en plattform för nätverkande som en festival. Det finns andra nätverk och festivaler, men de flesta håller sig inom sin egen genre. Vi vill att poeter ska möta filmare och filmare möta dansare. En av våra programpunkter är nätverksspeedating där etablerade och oetablerade konstnärer av olika slag kan mötas. Förra festivalen höll vi på en teater, sedan hade vi en liten grej på Victoria och nu är vi på ett galleri. Det blir lite som ett koncept, nästa år kanske det blir på någon musikscen.

Slutligen, har du någon egen särskild favorit att rekommendera under årets Kultival?

– Jag har flera, men man ska inte missa Jonas Kruse i Jacob Hirdwalls monolog Det Osynliga och inte heller dansworkshopen Dom Dugliga som är en blandning mellan lapdance och slapstick. Sen måste jag få med Jenny Wrangborg som är poet och ska framföra sin poesi till musik av bandet Storm.

Festivalen Kultival pågår den 19-24 februari på galleri Kocks, Kocksgatan 18, på Södermalm. Mer information finns på hemsidan: http://kultival.blogspot.com

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Kvinnomuseum kan bli verklighet i Umeå

Vänsterpartiet vill öppna ett kvinnohistoriskt museum i Umeå. Jättebra, tycker Ebon Kram, ordförande för Dea-föreningen för Kvinnohistoriskt museum, men ser hellre ett nationellt kvinnomuseum i likhet med det i Danmark.

Fria Tidningen

Hon filmar Kanadas brott

2002 fängslades och torterades tre kanadensiska män i Syrien – med den kanadensiska regeringens goda minne. Den svenska filmaren Morvary Samaré är aktuell med dokumentären Ghosts, om de oskyldigt drabbade i efterspelen av WTC-attacken den 11 september.

Fria Tidningen

Ett slag i solarplexus

I det tyska mästerverket Die Welle från 2008 bestämmer sig högstadieläraren Rainer Wegner för att göra ett socialt experiment på sina elever. Tanken är att visa hur grupptryckets mekanismer påverkar det mänskliga psyket. Det går naturligtvis käpprätt åt skogen och eleverna blir renodlade fascister. Med brutal effektivitet och dramaturgi plöjer filmen fram till klimax där den svagaste är den som går förlorad.

Fria Tidningen

Vi har det bra, attack, döda, äta!

Hon är mer punk än James Joyce, mer roadmovie än Elfriede Jelinek. Dorota Maslowska skriver om ett rastlöst Polen och ger det ett nytt ansikte. ”Polen måste acceptera sig själv som den finniga tonåring det är”, säger hon.

Stockholms Fria

Ford gör melodram av lågmäld bok

I en klassisk stripp i serietidningen Larson står en get och smaskar i sig det sista av en filmrulle. Undertexten till serierutan säger: ”boken var bättre”. I Tom Fords tappning av Christopher Isherwoods klassiker En enda man redovisas allt och lite till i vad som är en sprakande bildfest med föga eftertanke. Boken smakar helt enkelt lite bättre.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu