Fria Tidningen

Svenska fredsaktivister blockerade kärnvapenbas

I måndags blockerades en kärnvapenbas utanför London av cirka 800 fredsaktivister. Deltog gjorde bland annat nio svenska aktivister från nätverket Ofog, som hoppas att aktionen ska göra att kärnvapenmotståndet uppmärksammas även i Sverige.

På måndagsmorgonen inleddes en internationell blockad av kärnvapenbasen Atomic weapons establishment i Aldermaston, väster om London. Cirka 800 fredsaktivister deltog, framför allt från Storbritannien men även från andra länder i Europa. Bland dem fanns nio svenska fredsaktivister från nätverket Ofog.

Syftet med aktionen var att stänga ner all verksamhet i anläggningen under dagen och skapa en dialog med dem som arbetar där. De nio svenskarna låste fast sig vid varandra vid en av ingångarna till anläggningen.

– Vi var framme klockan halv sju på morgonen och det var väldigt mörkt och polisen var på plats. Vi hade satt fast rör på ryggen, med hjälp av karbinhakar, som vi dolde under jackorna. Sedan gjorde vi en liten dans fram till ingången och så låste vi fast oss i varandra med hjälp av rören, säger Miahabo Berkelder, aktiv inom Ofog.

Totalt har anläggningen sju ingångar. Ofogaktivisterna, tillsammans med cirka 50 andra aktivister, blockerade en av dessa. Resterande ingångar blockerades av andra aktivistgrupper. Miahabo Berkelder berättar också att de nådde målet och under tre timmars tid lyckades blockera alla ingångar.

– Det är helt fantastiskt att vi lyckades med det. Vi tycker verkligen att det blev ett drömscenario. Vi visste inte vad som skulle hända och om vi skulle bli stoppade men nu har vi suttit här i sex timmar och det är bara två timmar kvar, säger hon på måndagseftermiddagen.

På anläggningen pågår utvecklingen av Storbritanniens nya kärnvapen som ska ersätta det nuvarande brittiska kärnvapensystemet Trident. Det var den brittiska aktivistgruppen Trident plougshares som anordnade aktionen.

De flesta som deltog i blockaden kom från Storbritannien men uppmaningen till andra länder att delta gjorde att aktivistgrupper från bland annat Finland, Belgien, Tyskland och Spanien deltog. Även de två nobelpristagarna Jody Williams, vars arbete ledde till ett förbud av landminor, och Mairead Maguire, som har varit aktiv fredsarbetare på Irland, deltog i blockaden.

Förutom att stoppa verksamheten på området var syftet med aktionen också att sända ett budskap till det brittiska parlamentet om att utvecklingen av nya kärnvapen måste stoppas. Och Miahabo Berkelder är nöjd med insatsen.

– Nu har vi lyckats med det som var meningen, att visa vad som egentligen pågår här. Kärnvapenfrågan var stor på 80-talet men har nu helt försvunnit för att folk inte tror att det är något problem längre, säger hon.

Hon hoppas också att blockaden ska leda till att kärnvapenfrågan uppmärksammas även i Sverige.

– Vi jobbar vanligtvis i Sverige men just kärnvapenfrågan är en internationell fråga som påverkar alla. Det drabbar inte bara ett land utan leder till större osäkerhet och fattigdom i världen. Det är inte många i Sverige som vet att nya kärnvapen utvecklas just nu i Storbritannien. Nu hoppas vi att frågan ska uppmärksammas i media, bland allmänheten och bland politiker.

Fakta: 

Ofog

• Ofog är ett antimilitaristiskt nätverk som startade 2002.

• Det har tidigare deltagit i flera blockader vid kärnvapenbaser i bland annat Storbritannien.

• 2006 bestämde sig Ofog för att fokusera mer på Sverige och svensk vapenexport.

• I en avrustningsaktion 2008 oskadliggjorde nätverket 14 granatgevär av modellen Carl Gustaf och 8 kylare till haubits-kanoner som skulle exporteras till Indien.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu