Stockholms Fria

Stina Lundberg Dabrowski blir programledare för Cinematekets stora vårsatsning, en svensk version a

Stina Lundberg Dabrowski blir programledare för Cinematekets stora vårsatsning, en svensk version av det New York-baserade tv-programmet Inside the actors studio.

Programmet är känt för att skådespelare öppenhjärtigt berättar om sina karriärer, framgångar och tillkortakommanden.

– Det ska bli härligt att göra långa, djupa intervjuer med tid att verkligen lära känna en filmpersonlighet. Och att göra det inför en publik med starkt intresse både för personen och hans eller hennes yrke, säger Stina Lundberg Dabrowski i ett pressmeddelande.

Den amerikanska versionen av Inside the actors studio hade premiär 1994 med Paul Newman som första gäst. Actors studio är en filmskola i New York och i tv-programmet ingår att de inbjudna skådespelarna svarar på studenternas frågor.

I den svenska versionen är det Cinematekets besökare som utöver Stina Lundberg Dabrowski ställer frågorna. Tanken är också att det ska vara ett forum för branschfolk inom filmen och fungera som en inspiration för morgondagens svenska filmare.

Den 1 mars nyinvigs Cinemateket i Stockholm och inom kort kommer det första numret av Cinematekets film- och programtidning, där man kan läsa allt om kommande filmer och evenemang i Filmhuset under månaden.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Kvinnomuseum kan bli verklighet i Umeå

Vänsterpartiet vill öppna ett kvinnohistoriskt museum i Umeå. Jättebra, tycker Ebon Kram, ordförande för Dea-föreningen för Kvinnohistoriskt museum, men ser hellre ett nationellt kvinnomuseum i likhet med det i Danmark.

Fria Tidningen

Hon filmar Kanadas brott

2002 fängslades och torterades tre kanadensiska män i Syrien – med den kanadensiska regeringens goda minne. Den svenska filmaren Morvary Samaré är aktuell med dokumentären Ghosts, om de oskyldigt drabbade i efterspelen av WTC-attacken den 11 september.

Fria Tidningen

Ett slag i solarplexus

I det tyska mästerverket Die Welle från 2008 bestämmer sig högstadieläraren Rainer Wegner för att göra ett socialt experiment på sina elever. Tanken är att visa hur grupptryckets mekanismer påverkar det mänskliga psyket. Det går naturligtvis käpprätt åt skogen och eleverna blir renodlade fascister. Med brutal effektivitet och dramaturgi plöjer filmen fram till klimax där den svagaste är den som går förlorad.

Fria Tidningen

Vi har det bra, attack, döda, äta!

Hon är mer punk än James Joyce, mer roadmovie än Elfriede Jelinek. Dorota Maslowska skriver om ett rastlöst Polen och ger det ett nytt ansikte. ”Polen måste acceptera sig själv som den finniga tonåring det är”, säger hon.

Stockholms Fria

Ford gör melodram av lågmäld bok

I en klassisk stripp i serietidningen Larson står en get och smaskar i sig det sista av en filmrulle. Undertexten till serierutan säger: ”boken var bättre”. I Tom Fords tappning av Christopher Isherwoods klassiker En enda man redovisas allt och lite till i vad som är en sprakande bildfest med föga eftertanke. Boken smakar helt enkelt lite bättre.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu