Stockholms Fria

Mer lek till Sveriges barn

Stiftelsen Playing for Change efterlyser åtta driftiga personer med stort hjärta som har idéer om hur barn i Sverige kan få en bättre tillvaro. En till tre årslöner och professionellt stöd finns i potten. 670 har redan sökt och nu är det dags att hitta doldisarna.

– Jag säger bara, heja, heja, heja!

Manne af Klintberg, mer känd som clownen Manne, har svårt att dölja sin entusiasm.

– Men jag är inte här för att konkurrera med er duktiga entreprenörer, utan för att berätta om att jag arbetar i ett projekt som heter ”barns rätt till lek” och att ni mer än gärna får komma till oss om det inte blir något här, fortsätter han.

Manne af Klintberg är en av dem som kommit till Playing for Change och mediehuset Fanzingos informationsmöte i MTG:s nya hus vid Skanstull. Under en timme ska reglerna för tävling lyftas fram och frågor om socialt entreprenörskap ska ställas. Annonskampanjer för satsningen har redan pågått en tid, men stiftelsen vill nu även nå ut till dem som vanligtvis inte nappar på ett sådant här förslag.

– Vi kommer in från sidan i rekryteringsprocessen och har andra kontakter. Vår förhoppning är att kunna headhunta folk som har fantastiska idéer, men som kanske inte kan skriva en affärsplan eller har förutsättningarna för att omvandla sina idéer till verklighet själva, säger Stina Balkfors, verksamhetsledare på Fanzingo.

En av dem är deltagaren Sofie Wränghede, dagmamma och lärare som har arbetat med barn och ungdomar i större delen av sitt liv. När hon fick höra talas om projektet tvekade hon inte att söka, hon har alltid haft leken med sig men har inte tidigare riktigt haft verktygen för att utveckla sina idéer.

– I skolan och i samhället i övrigt finns ingen tid till lek, allt är fokuserat på kunskapsinlärning. Min erfarenhet är att leken även har effekt på äldre barn.

Sofie Wränghede tycker inte att det räcker att hjälpa ett fåtal, hon vill nå ut till fler och menar att sociala problem senare i livet kan undvikas om barn i tid får utveckla sin fantasi genom lek.

– Utan lek utvecklas inte kreativiteten och därför inte hjärnan, säger hon.

De sökande kommer nu att gå igenom tre steg där det i sista steget kommer vara en jury som bedömer idéerna. Hittills har 670 personer sökt och av dem har cirka 20 procent gått vidare till steg två. Sofie Wränghede har inte skickat in sin ansökan ännu.

Vad är din idé?

– Jag vet inte om jag ska säga det, tänk om någon stjäl den. Men så mycket kan jag säga att det handlar om att skapa tid. Fri lek är mest givande om fler kan leka. Barn och lek är min grej och min idé kommer jag förverkliga även om jag inte går vidare här.

Vill du delta i projektet Playing for change? Gå då in på www.playingforchange.com och skriv ner dina bästa idéer. En jury kommer att bedöma alla förslag och besked om vinnarna ges den 30 mars.

Fakta: 

faktaruta 1:

Projektet Playing for Change startades av Hugo Stenbäcks stiftelse med fokus på socialt entreprenörskap. Syftet är att främja barns och ungdomars rätt till lek och att engagera sociala entreprenörer som vill starta företag som kan förändra världen.

En social entreprenör är en person med innovativa lösningar på samhällets mest angelägna sociala problem, som inte ser vinstmaximering som främsta orsak till sitt arbete men som inte heller arbetar ideellt. Tanken är att produkten eller tjänsten ska vara så bra att konsumenten ska välja den på grund av dess kvalitet och inte för att vara snäll.

faktaruta 2:

Föreningen Fanzingo har som vision att hjälpa oetablerade kreatörer och medieproducenter med annan bakgrund än den gängse, att skapa och producera media och annan verksamhet på sina egna villkor.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Kvinnomuseum kan bli verklighet i Umeå

Vänsterpartiet vill öppna ett kvinnohistoriskt museum i Umeå. Jättebra, tycker Ebon Kram, ordförande för Dea-föreningen för Kvinnohistoriskt museum, men ser hellre ett nationellt kvinnomuseum i likhet med det i Danmark.

Fria Tidningen

Hon filmar Kanadas brott

2002 fängslades och torterades tre kanadensiska män i Syrien – med den kanadensiska regeringens goda minne. Den svenska filmaren Morvary Samaré är aktuell med dokumentären Ghosts, om de oskyldigt drabbade i efterspelen av WTC-attacken den 11 september.

Fria Tidningen

Ett slag i solarplexus

I det tyska mästerverket Die Welle från 2008 bestämmer sig högstadieläraren Rainer Wegner för att göra ett socialt experiment på sina elever. Tanken är att visa hur grupptryckets mekanismer påverkar det mänskliga psyket. Det går naturligtvis käpprätt åt skogen och eleverna blir renodlade fascister. Med brutal effektivitet och dramaturgi plöjer filmen fram till klimax där den svagaste är den som går förlorad.

Fria Tidningen

Vi har det bra, attack, döda, äta!

Hon är mer punk än James Joyce, mer roadmovie än Elfriede Jelinek. Dorota Maslowska skriver om ett rastlöst Polen och ger det ett nytt ansikte. ”Polen måste acceptera sig själv som den finniga tonåring det är”, säger hon.

Stockholms Fria

Ford gör melodram av lågmäld bok

I en klassisk stripp i serietidningen Larson står en get och smaskar i sig det sista av en filmrulle. Undertexten till serierutan säger: ”boken var bättre”. I Tom Fords tappning av Christopher Isherwoods klassiker En enda man redovisas allt och lite till i vad som är en sprakande bildfest med föga eftertanke. Boken smakar helt enkelt lite bättre.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu