Köttindustrins lobbyister har lekstuga med myndigheter | Fria.Nu

Debatt


Jonas Norberg
Fria Tidningen

Köttindustrins lobbyister har lekstuga med myndigheter

Livsmedelsverket rekommenderar en hög konsumtion av kött. Om hela världen följde deras uppmaningar skulle alla världens träd snabbt huggas ner för att bli jordbruksmark. Jonas Norberg menar att köttindustrins lobbyister har lekstuga med myndigheter och media.

49,90 kronor per kilo för köttfärsen. Så mycket är arbetaren i Bregottfabriken värd. 65 procent av nötköttet i Sverige kommer nämligen från mjölkkor och deras kalvar.

Billigt, javisst. Men i verkligheten är köttfärsen enormt dyr. Det skulle tydligt framgå om de dolda kostnaderna prissattes rättvist med exempelvis en köttskatt. Om våra matvanor inte ändras så kommer vi att plågas allt mer av fetma, diabetes, cancer, växthusgaser, svält och miljöförstöring.

Vi är helt enkelt lurade av köttindustrin. Deras lobbyister har öppna dörrar på regeringskansliet oavsett vilken regering vi har. I dag går det knappt att skilja på LRF:s och Jordbruksverkets hemsidor. Men det värsta är deras inflytande över Livsmedelsverket. Livsmedelsverket rekommenderar en gigantisk köttkonsumtion, 0,7 kilo/vecka. Kvinnor rekommenderas blodpudding eller lever någon gång i månaden och mager leverpastej och messmör som pålägg! Dessa uppmaningar strider helt mot flertalet vetenskapliga undersökningar som visar att vegetarianer lever betydligt längre.

Världscancerfonden däremot, med en helt annan självständighet, har uppgraderat varningen för rött kött till högsta nivån och avråder ifrån alla processade charkvaror, som korvar och pastej. Deras mål angående rött kött är en snittkonsumtion på 0,3 kilo/vecka och en maxkonsumtion (för varje enskild person) på 0,5 kilo/vecka.

Om hela världen följde Livsmedelsverkets uppmaningar så skulle snabbt alla världens träd huggas ner för att bli jordbruksmark. Den ökade köttkonsumtionen skapar nämligen en ökad efterfrågan på foder och därmed på jordbruksmark. Djurhållningen upptar redan i dag 70 procent av världens jordbruksmark och 1/3 av jordens isfria jordyta enligt FN. Detta leder till högre matpriser vilket ökar svälten.

Marknadskrafterna är på gott och ont. Gott, om de dolda kostnaderna prissätts på ett rimligt sätt genom exempelvis trängsel-, klimat- och köttskatter. Ont, om särintressen som tobaks- eller köttindustrins lobbyister tillåts ha lekstuga med myndigheter och media och om de lyckas smita ifrån de dolda kostnader som deras produkter orsakar. Vi har inte längre råd att betala struntsumman 49,90 kronor/kilo för köttfärsen eller kasta bort skattepengar på ett osjälvständigt livsmedelsverk som förespråkar en gigantisk köttkonsumtion, helt utan vetenskapligt stöd.

Annons

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Föräldrar borde ta strid för sina barns hälsa

Som gammal liberal gräsrotsaktivist jublade jag när partisekreteraren Schlingmann sa de förlösande orden “Väljarna ska tryggt kunna veta att vi inte sitter i knäet på vare sig särintressen eller lobbyister” på en av M:s arbetstämmor. Visst, lobbying kan främja demokratin men allt för ofta bedrivs den oseriöst utan tydlig avsändare. Risken finns att resursstarka särintressen skaffar sig inflytande på bekostnad av allmänintresset, säger bland annat Jonas Norberg som företräder skolbarnen.

Uppsala Fria
Debatt
:

LRF avfärdar införande av köttskatt

Lantbrukarnas riksförbund (LRF) avfärdar tanken på att införa en köttskatt. Istället hävdar de att svenskt nötkött är klimatsmart, att en köttskatt skulle slå blint även mot mindre miljöskadligt kött och att jordbrukets andel av växthusgasutsläpp aldrig varit lägre än i dag, skriver Jonas Norberg.

© 2021 Fria.Nu