Sverige säljer vapen till länder i krig | Fria.Nu
Fria.Nu

Sverige säljer vapen till länder i krig

I Sverige finns flera stora företag som tillverkar vapen. Företagen säljer mycket vapen till andra länder. Svensk lag säger att företagen inte får sälja vapen till länder som är i krig. Men SVT:s program Faktum och Uppdrag granskning visar att Sveriges har sålt mycket vapen till länder i krig. Bland annat används svenska vapen i Irakkriget.

Svensk lag säger att det är förbjudet att exportera vapen från Sverige. Vapen som görs i Sverige ska bara användas till försvar. Varför? Eftersom Sverige ska vara ett neutralt land, som inte står på någon försvars-allians sida, måste vi göra våra egna vapen och inte vara beroende av andra länder.
Men ibland får Sverige exportera vapen. Då måste Exportkontrollrådet säga ja till företaget. Exportkontrollrådet bestämmer vilka länder som Sverige får sälja vapen till. Reglerna säger att Sverige inte får sälja vapen till länder som förtrycker sin egen befolkning, till länder som är i krig eller till länder där risken för krig är stor.
De senaste tre åren har Exportkontrollrådet godkänt export av vapen till sådana länder mer än 800 gånger. Sverige är i dag en av världens största vapen-exportörer. Det visar SVT:s program Uppdrag granskning.

Sedan invasionen av Irak våren 2003 säljer Sverige fler vapen än någonsin. Tidigare sålde Sverige vapen för 3 miljarder kronor varje år. Nu säljer Sverige vapen för nio miljarder kronor om året. Flest vapen säljer Sverige till USA och Storbritannien.

När USA invaderade Irak sa Göran Persson att det stred mot folkrätten. Ändå sålde och säljer Sverige vapen till USA. Varför? Uppdrag granskning har försökt prata med de politiker som bestämde om att sälja vapen till USA. Men ingen ville vara med i programmet. Och vad säger politikerna i Exportrådet?
– Världen är så pass komplex i dag, säger Majléne Westerlund Panke till Uppdrag granskning. Panke är socialdemokratisk ledamot i Exportrådet.
I dag ägs de svenska vapenföretagen inte bara av svenskar. Vapenföretag i andra länder äger aktier i svenska vapenföretag och kan bestämma mer. Samarbetet med andra länder är viktigt. Samarbetet kan vara viktigare för företagen än att följa lagarna om vapenexport. Samarbete gör också att man blir beroende av varandra. Till exempel gör USA motorer och missiler till det svenska stridsflygplanet JAS.

I dag säljer Sverige vapen till över 40 olika länder. Sverige säljer bland annat till Brasilien, Venezuela, Indien, Pakistan och Saudiarabien. Enligt Amnesty International kränker de mänskliga rättigheter på flera olika sätt.
Svenska vapenföretag exporterar bland annat så kallad flechette-ammunition. Ammunitionen exploderar och skjuter ut tusen små metallpilar i ett stort område. Alla inom området kan träffas av pilarna. Amnesty menar att flechetteammunition strider mot Genèvekonventionen. SAAB Bofors Dynamics gör Flechetteammunitionen åt amerikanska militären. Amerikanska militären använder ammunitionen i strider i städer i Irak. Amerikansk militär använder också granatgeväret Carl-Gustaf.

Fakta: 

Källa: Uppdrag Granskning och Faktum, SVT

Annons

Rekommenderade artiklar

Regeringen vill ha nya betyg

Betygen i skolan ska ändras. Regeringen vill att det ska finnas sex olika betyg. A kommer att vara det högsta betyget och F kommer att vara det lägsta. De gamla betygen försvinner.

Rättegång om döds-skjutningen i Rödeby

Förra veckan började rättegången mot en 50-årig man som sköt en 15-åring i Rödeby. Den 50-årige mannen är åtalad för mord och mordförsök. Första dagen fick 50-åringen berätta vad som hände. Han berättade att ungdomarna hade trakasserat hans familj länge. På kvällen när det hände var han mycket rädd. Han tog fram geväret och sköt mot ungdomarna. En pojke dog och en annan blev skadad.

Fortfarande dör många i trafiken

Vägverket arbetar för att minska trafikolyckorna i Sverige. Deras arbete kallas noll-visionen. Men trots arbetet med nollvisionen dör fortfarande cirka 500 personer i trafiken varje år.

© 2018 Fria.Nu