Gruvbolag anklagas för mord på salvadoranska miljöaktivister | Fria.Nu
Fria Tidningen

Gruvbolag anklagas för mord på salvadoranska miljöaktivister

Högt uppsatta inom gruvbolaget Pacific Rim anklagas för att ligga bakom morden på tre personer som engagerat sig i en kampanj mot gruvdriften i centrala El Salvador.

Salvadoranska miljöaktivister hävdar att cheferna på ett dotterbolag till det kanadensiska gruvbolaget Pacific Rim Mining Corp varit inblandade i tre mord som genomfördes förra året i provinsen Cabañas i centrala El Salvador. I samma område har företaget Pacific Rim El Salvador, som är ett dotterbolag till kanadensiska Pacific Rim Mining Corp, letat efter guld och silver sedan 2002.

År 2008 beslutade dock de salvadoranska myndigheterna att inte godkänna gruvbolagets ansökan om att få börja exploatera ett område i El Dorado. Beslutet togs efter att många organisationer, lokalinvånare och ledare för katolska kyrkan engagerat sig i en kampanj mot gruvan.

Pacific Rim har svarat med att stämma den salvadoranska staten på 700 miljoner US-dollar, eftersom bolaget hävdar att beslutet innebar att stora investeringskostnader gått förlorade.

Den första aktivisten som mördades var 37-årige Marcelo Rivera, som hittades död i en brunn den 30 juni förra året. Han var en av ledarna för kampen mot gruvbolagets aktiviteter i området.

Den 20 december sköts miljöaktivisten Ramiro Rivera till döds i byn Trinidad, som ligger i närheten av provinshuvudstaden Sensuntepeque. Bara sex dagar senare mördades även 32-åriga Dora Alicia Sorto i samma by. Hon var medlem i samma miljöorganisation som Rivera och båda föll offer för samma typ av skjutvapen. Sorto var höggravid när hon mördades, och hennes tvåårige son skadades i samband med mordet.

Juristen Héctor Berríos tillhör en nationell organisation mot gruvdrift kallad Mesa Nacional Frente la Minería Metálica. Han menar att det inte råder något tvivel om att morden hänger samman med aktivisternas kamp mot gruvdriften och Pacific Rims verksamhet.

– Den fråga man bör ställa sig är vem det är som tjänar på denna terrorkampanj mot aktivister, säger Héctor Berríos.

Samtidigt erkänner han att det är mycket svårt att bevisa att gruvbolaget har en direkt koppling till morden.

Pacific Rims huvudkontor i Vancouver har i ett pressmeddelande kraftfullt förnekat de anklagelser som salvodranska miljöorganisationer riktat mot bolaget när det gäller kopplingar till morden. I pressmeddelandet påpekar bolaget att det inte finns några bevis för påståendena och man hänvisar till lokala medier som i stället spekulerat i att morden haft kopplingar till en långvarig fejd mellan två familjer i området.

Miljöaktivisten Ramiro Rivera hade överlevt ett tidigare mordförsök och stod under polisbeskydd. Hans livvakter hade dock ingen chans när flera personer besköt Rivera med automatvapen.

Enligt den biträdande polischefen Howard Cotto har man ännu inte funnit några bevis för att morden skulle hänga samman med de tre personernas kamp mot gruvdriften, men det är enligt honom ett av flera spår som polisen just nu utreder.

Howard Cotto medger dock att allt tyder på att de två morden som utfördes i Trinidad i december var beställningsmord. Än så länge vet dock ingen vem som låg bakom dessa mord.

Fyra personer har gripits för mordet på Marcelo Rivera. Hittills har det dock inte framkommit något motiv till mordet.

När Pacific Rim inledde sina förstudier i El Dorado organiserade sig en rad organisationer för att stoppa gruvan, med hänvisning till att gruvdriften skulle påverka både lokalbefolkningens hälsa och miljön.

Myndigheterna i El Salvador har sedan 2006 utfärdat 29 tillstånd till 11 utländska gruvbolag. Efter att myndigheterna nekade Pacific Rims förfrågan har dock inga fler förfrågningar lämnats in.

Landets nye vänsterpresident Mauricio Funes, som övertog ämbetet den 1 juni förra året, har försäkrat att han inte kommer att utfärda några nya tillstånd för gruvbolagen.

Annons

Rekommenderade artiklar

El Salvadors gäng utlyser fredade zoner

I mars förra året slöts en vapenvila mellan El Salvadors två största gatugäng – och över en natt halverades antalet mord i det hårt våldsdrabbade landet. Nu har gängledarna kommit överens om att utlysa tio områden som fredade zoner där inga brott får begås av deras medlemmar.

Fria Tidningen

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

© 2020 Fria.Nu