Fria Tidningen

Kvibergs Marknad hotas av nedläggning

Sedan 1994 har de gamla stallen på Kvibergs Artilleriregemente fungerat som en av stadens mest besökta marknad. Varje helg beräknas 10 000 besökare ha vägarna förbi marknaden där guldbroderade tyger och kläder trängs med doftande matstånd, loppishörn och frisörsalonger. FRIA har spenderat en lördagsmorgon med att ta temperaturen på platsen som nu hotas av nedläggning.

Visionen är att lokalerna i framtiden ska användas till idrotts- och föreningsverksamhet, enligt Higab som äger fastigheterna. Men vad som kommer hända med marknaden är oklart.
Det här är dock inte första gången marknaden hotas av nedläggning. För drygt tio år sedan fördes diskussioner kring nedläggning men efter överklagade till hyresnämnden fick Kvibergs Marknad rätt att stanna kvar. Staffan Cederberg, ansvarig för marknaden och son till grundaren, berättar att han tänker göra allt han kan för att återigen få rätt och för att marknaden ska få vara kvar där den alltid varit.
– Det är viktigt för integrationen Göteborg och det är inte säkert att det blir samma sak på en annan plats. Den sociala biten med folk som kommer ut och träffas och möts får man inte i Nordstan eller NK, här möts svenskar och invandrare på lika villkor. Så jag hoppas verkligen att vi kommer att vara kvar där vi hållit till de senaste 16 åren, säger Staffan Cederberg.
Men trots protester och en nybildad förening under namnet Rädda Kvibergs Marknad verkar det som om beslutet står fast – det första husets kontrakt löper ut i mars i år och de två andra husens år 2011.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Fria röster i etern

I en oansenlig lokal i Hammarkullen sänder några latinamerikaner varje dag radionyheter på spanska. "Ambitionen är att ge röster åt dem som annars inte hörs och att ge ett annat perspektiv på det som händer i världen", säger Gladys Vargas, aktiv i Radio 19 de Abril.

Fria Tidningen

Nathalie Ruejas Jonson och det autistiska perspektivet

Det skeva perspektivet, det lilla som blir enormt, det stora som försvinner. Alla ord som regnar i kaskader över världen tills den inte syns längre. Och så stunderna med hörlurarna på max för att få ledigt en stund. Kaoset och skammen inför kaoset. Att be om hjälp. Att få hjälp.

Hon besjunger livet i utkanterna

I Händelsehorisonten skildras ett samhälle som på många sätt inte alls är olikt vårt, ett samhälle som har förvisat en grupp människor till Utkanterna.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu