Svininfluensan mindre farlig än anat | Fria.Nu
Göteborgs Fria

Svininfluensan mindre farlig än anat

Att svininfluensan lett till att vi spritar händerna, undviker att ta i hand och till massvaccinering kan få ha undgått. Inte heller att det värsta verkar vara över och att färre än anat blev smittade. Men nu visar helt ny forskning även att svininfluensan heller aldrig var så farlig som många trott. Ändå fortsätter Västra Götaland uppmana till vaccinering.

– Hade man vetat detta när sjukdomen bröt ut i Mexiko och USA hade man förstått att det inte var så farligt och kunnat anpassa åtgärder efter det, säger Olof Nyrén, professor i klinisk epidemiologi på Karolinska Institutet, som är en av dem som står bakom en ny beräkning av svininfluensan.

 

En gigantisk vaccinationsapparat sattes igång under förra året för att möta den nya pandemin. Hittills har 900 000 vaccinerat sig i Västra Götaland, vilket motsvarar 60 procent av befolkningen. 

Regionen har satsat omkring 54 miljoner på att köpa vaccin och åtskilliga miljoner har satsats på att frigöra personal som kan vaccinera. Utöver det tillkommer stora kostnader för logistik och administration av massvaccineringen. Exakt hur mycket vaccineringen har kostat hittills har det inte gjorts några säkra beräkningar på än. 

Men nu sitter vi snart med facit i hand. Smittspridningen har stannat upp i Västra Götaland liksom i övriga landet. Under de senaste veckorna diagnostiserades endast enstaka fall. Hittills har tre personer i länet avlidit till följd av svininfluensan. Enligt statistik från Smittskyddsinstitutet har 1 801 personer totalt i länet insjuknat i nya influensan.

– Smittspridningen verkar ha gått ned ganska abrupt, troligen tack vare att så många vaccinerade sig men också att många fler än vi hittills trott har haft svininfluensan, säger professor Olof Nyrén.

Det nya sättet att beräkna hur många som smittats ger betydligt högre tal än man tidigare fått fram. Smittskyddsinstitutet har registrerat strax över 10 000 fall av svininfluensan hittills i landet. Men beräkningen som forskarteamet på Karolinska institutet gjort ger 250 000 - 500 000 smittade. Detta gör att på så många sjuka är det förhållandevis få som blivit allvarligt sjuka eller dött.

– Vi har inte kunnat bekräfta att svininfluensan överlag är en svår sjukdom. Det är naturligtvis rätt att myndigheterna har tagit larmen på största allvar, men ingenting säger att den nya influensan har varit värre än den årliga influensan. Det som skiljer är att komplikationerna till den nya influensan har en tendens att drabba yngre personer, säger Olof Nyrén.

De ursprungliga beräkningarna bygger på hur många som sökt hjälp av allmänläkare på vårdcentraler. Då faller de bort som haft lindriga symptom och inte sökt läkarhjälp, förklarar Olof Nyrén.

Den nya metoden för influensaövervakning bygger på att ett slumpvist urval av befolkningen får i uppgift att under en influensasäsong, som oftast sträcker sig från september till maj, rapportera influensaliknande symptom så fort de inträffar. Metoden har hittills bara testats i Stockholms läns landsting under ett par säsonger men kan komma att bli aktuell för framtida influensaövervakning för hela landet.

Smittskyddsenheten i Västra Götaland har inte ändrat sina rekommendationer efter de nya forskningsresultaten.

– Vi vet inte om det kommer nya vågor av influensan i vår eller till hösten. Vi har samma linje som de nationella riktlinjerna vilka säger att de som inte än vaccinerat sig bör göra det, förklarar Per Follin, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland.

Det är dock osäkert om vaccinationen skyddar mer än ett år.

– För friska vuxna räknar vi med att vaccinationen sannoligt skyddar i upp till ett år. Vid framtida förändrade former av viruset vet vi inte än om vaccinet skyddar, säger Per Follin.

Han vill inte säga att massvaccineringen var överdimensionerad, men medger att de tidigare beräkningarna av antalet allvarligt sjuka var mycket högre än utfallet hittills.

– Vid planeringen för hur många som skulle insjukna i en kommande pandemi utgick vi från data från de tidigare pandemier vi haft. Det antal sjuka personer vi uppskattar ha haft den nya influensan ligger ännu så länge lägre än vad vi först räknat med. Men ingen vet heller hur situationen hade sett ut utan en massvaccinering, säger Per Follin.

Fakta: 

• 900 000 personer i Västra Götaland har vaccinerat sig, det motsvarar 60 procent av befolkningen.

• Bland barn är andelen högre, där är mellan 80 och 90 procent vaccinerade.

 

 

Annons

Rekommenderade artiklar

Deras lycka byttes mot byråkratisk mardröm

Det som började som en ljuv kärlekshistoria slutade i en byråkratisk återvändsgränd. Nurten Tuncel är hemma i Mölndal medan hennes man lever som flykting i Grekland. Den politiska situationen i Turkiet och svenska regler står nu i vägen för deras kärlek.

Göteborgs Fria

Sverigefinnar kämpar för sina rättigheter

6 december är Finlands 100-åriga självständighetsdag. Satu Rekola från Göteborgs sverigefinska råd vill uppmärksamma behovet av sverigefinska skolor, förskolor och äldreomsorg.

Göteborgs Fria

Konferensföretag nekar fascister

Fascistiska Europa Terra nostra håller konferens i Göteborg på lördag. Fyra av fem konferensföretag skulle neka dem att hyra lokaler.

Göteborgs Fria

© 2020 Fria.Nu