Fria Tidningen

Konst uppåt husväggarna

En fasad längs Magasinsgatan lyses upp av en videoprojektion där en kvinna använder sig själv som pensel på en stor måleriduk. Bakom projektet står konstnärerna Anna Viola Hallberg och Annica Karlsson Rixon. Med det nystartade Aview Nomad Gallery kommer de visa konst som vill skapa en dialog om användandet och utformningen av det offentliga rummet.

Tidigare i höst hängde färgglada kläder på tvättlinor längs fasaden på en av Ekelundsgatans kontorsbyggnader. Installation av den franske konstnären Kader Attia kunde betraktas som en lek med tanken att människor har tagit över kontorsbyggnaden och där skapat en egen privat sfär.
Bara ett stenkast därifrån, på Magasinsgatan, visas nu ytterligare ett spännande konstverk som rör den offentliga platsen och hur den används och utvecklas. På en fasad projiceras ett videoverk av konstnären Madeleine Hatz. Den visar en performance då hon på en gata i Brooklyn använder sig själv som pensel när hon målar på en uppspänd duk på gatan.

Madeleine Hatz är den första konstnären att visas av det nystartade Aview Nomad Gallery som startats upp av Anna Viola Hallberg och Annica Karlsson Rixon. Med sitt projekt Public Projections vill de i första hand nå fram till för en publik som råkar passera, som ett slags överraskningsmoment i gatubilden. De är båda konstnärer som förutom sina egna konstnärskap agerat som curators, producenter med mera på flera plaster, bland annat i St. Petersburg och Kiev. Nu känner de sig redo att inte bara fokusera på sina egna projekt utan utöka med att visa andras verk också. Framförallt vill de fokusera på det offentliga rummet och hur det används.
– Först och främst tycker vi att det behövs en plats i Göteborg där konstnärer kan testa sina arbeten i det offentliga rummet. En informell plats med en undersökande karaktär. Både Annica och jag är dessutom intresserade av hur vi som bor på en plats medverkar till att driva opinion kring hur den används och utvecklas. Vi vill skapa en dialog om användandet och utformningen av det offentliga rummet, och generera ett forum där flera samhällsaktörer kan bjudas in till engagerade samtal. Vi hoppas att stad och region uppmärksammar projektet så att det kan växa till att bli ett forum för konstbaserade samtal där lokala och internationella konstnärer visar sina arbeten. Planer finns även på att i samband med Public Projections ordna utställningar och samtal i tillfälliga gallerirum, säger Anna Viola Hallberg, som till vardags bor på Brännö men som nu befinner sig på varmare breddgrader, nämligen Kalifornien.

Berätta om Madeleine Hatz verk Klein Blue Anthropometries.
– Madeleine är en konstnär som bygger broar mellan aktivism och konst. Madeleine är under största delen av året bosatt i Brooklyn och det var där jag kom i kontakt med hennes arbete. Klein Blue Anthopometies är ett metaverk som återkopplar till Yves Klines verk där han använde unga kvinnor som måleriredskap. Hatz arbete som vi visar är en film som dokumenterar den performance hon gjorde i Brooklyn i somras. Hon använder sig själv som pensel när hon målar på den uppspända duken på gatan. Madeleine Hatz har i många år arbetat konsekvent med projekt som lokaliserar och utforskar maktpositioner i samhället och återkopplar dessa till det konsthistoriska och teoretiska fältet. På Magasinsgatan möter gaturummet i Williamsburg det i Göteborg via Hatz verk.

Vilken konstnär står på tur att visas?
– För serien Public Projections har vi flera intressanta konstnärer och projekt på gång, både lokalt baserade och internationella. Vi har till exempel ett samarbete mellan en fotograf och en dj som vi ska köra som ett event. Vi har inte satt en tid för nästa öppning. Vi vill först komma igång ordentligt och se till att allt fungerar. I mars åker vi från Kalifornien till Vitryssland med Aview Nomad Gallery för att öppna en utställning, men kan kontinuerligt sköta projektionerna i Göteborg. Systemet bakom projektionen är så sofistikerat att det kan styras via internet, säger Anna Viola Hallberg.

Fakta: 

<h2>Aview Nomad Gallery<br>Visas: Klein Blue Anthropometries går att se januari ut.<br>E-galleri: Aview Nomad Gallery är inte ett permanent galleri och samlar därför projekten i ett e-galleri. Här går det att få mer information om verken som visas.<br>Hemsida: www.aviewnomadgallery.com</h2>

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

Feministisk sf-klassiker blir musik

Hur låter en bok? Kompositören Erik Dahl ger svaret då han stiger in i Ursula Le Guins litterära universum för att tolka klassikern Mörkrets vänstra hand.

Fria Tidningen

Solidaritetsorkester med hopp om framtiden

Christopher Ali Solidarity Quartet är svåra att sätta fingret på. Muslimsk mystik, ökenblues och svenskt vemod är några av inslagen på debutalbumet To Those Who Walked Before Us.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu