Uppsala Fria

Barn far illa av föräldrars alkoholintag under storhelger

Vart femte barn i Sverige lever enligt Folkhälsoinstitutet med föräldrar som har en riskfylld alkoholkonsumtion. Med detta som utgångspunkt driver IOGT-NTO tillsammans med andra nykterhetsförbund kampanjen Vit jul. Syftet med kampanjen är att förespråka ett julfirande utan alkohol med barnens välbefinnande i centrum.

– Alla barn ska ha rätt till en harmonisk jul där vuxna omkring dem är trygga, säger Jenny Tapper som är kanslist för IOGT-NTO-, UNF- och Junisdistrikten i Uppsala.

För många barn är jul och nyår inte förknippat med glädje utan snarare en bister verklighet med alkoholiserade föräldrar, kantat med bråk och övergrepp. 385 000 barn i Sverige lever med föräldrar som dricker så pass mycket att de riskerar sin egen hälsa. Detta visar en ny undersökning som nykterhetsförbundet IOGT-NTO låtit utföra. Fler än vart fjärde barn upplever obehag under julen på grund av att vuxna har druckit alkohol. Vart tionde barn uppger att de upplever detta obehag varje jul. Även dessa resultat är hämtade från undersökningen som IOGT-NTO gjorde i november i år och som innefattar svar från 2 351 barn och ungdomar upp till 18 års ålder. Resultatet visar också att även barn till så kallade normalkonsumenter mår dåligt när de vuxna dricker.

Nykterhetsförbunden IOGT-NTO och dess juniorförbund, Ungdomens Nykterhetsförbund samt Nykterhetsrörelsens Scoutförbund driver för tredje året i rad kampanjen Vit Jul. Budskapet är att alla barn ska ha rätt till en vit jul. Över 61 000 vuxna skrev under kampanjens rikstäckande namninsamling att de skulle hålla sig nyktra över julhelgen. I Uppsala skrev 1857 personer på att de skulle fira en jul utan alkohol.

Jenny Tapper berättar att de lokalt i Uppsala län har jobbat med kampanjen på olika plan. Direkta aktioner har genomförts som att bjuda på glögg och samla in namnunderskrifter på stan. Nykterhetsförbunden har även besökt kommunfullmäktige i Uppsala och Enköping. Men arbetet består även av att möta barn som inte annars skulle haft en så rolig jul.

– Vi vill visa att vi finns här för dem, visa att vi har öppet och att det inte kostar mycket att vara med, ibland inget alls.

Kampanjens fokus ligger framförallt på julen eftersom det av många anses vara barnens högtid. Men Jenny Tapper hoppas på att IOGT-NTO också kan driva en nyårskampanj framöver.

– Fast att det är mycket supande på nyår så är det fler som kan tänka sig att avstå nubben tre dagar vid jul. Därför har vi först och främst inriktat oss på julen.

Arrangemanget har enligt Jenny Tapper fått ett bra genomslag både politiskt och i media i år. För de barn vars föräldrar har alkoholproblem är det ändå viktigt att veta att det finns vuxna som väljer att avstå säger hon.

– Det har stor betydelse att många tar ett aktivt ställningstagande att avstå från att dricka alkohol under julen. Det är viktigt att frågan uppmärksammas och att barn får veta att det finns hjälp att få.

5 HJÄLPTELEFON OCH ALKOHOLFRIA AKTIVITETER

• BRIS, Barnens rätt i samhället, uppger att många barn hör av sig för att de känner oro speciellt inför julhelgen. I ett pressmeddelande skriver BRIS att Barnens Hjälptelefon kommer att vara öppen varje dag, inklusive julafton och nyårsafton, under julledigheten från den 23 december till den 6 januari.

• Målet med kampanjen Vit jul är att få fler vuxna att avstå alkohol under julen, framförallt den 24:e, 25:e och 26:e december. Som alternativ anordnar IOGT-NTO alkoholfria aktiviteter för barn och unga under jullovet. I Uppsala har IOGT-NTO bland annat anordnat filmvisningar och pulka-åkning. Den 6:e januari blir det julfest på Folkets hus för barn i Tärnsjö.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Kommunen stramar upp kring cykelparkeringar i centrum

Information, fler cykelparkeringar och cykelställ ska skapa ordning i Uppsalas stadsbild. För att öka framkomligheten och reda ut den kaosartade situationen med felparkerade cyklar, har kommunen valt att införa en mängd åtgärder under 2010.

Uppsala Fria

Med Fyrisån som golv

Tillvaron i hamnen är i fortsatt gungning. Båtplatserna vid stenkajen i hamnen i Uppsala är trots det populära och kölistan hos Uppsala kommun är lång. Kommunen ger dock oklara direktiv kring framtiden och husbåtarnas vara eller icke är ovisst.

Uppsala Fria

Håga ekoby – något utöver det vanliga

I ett hus med ockrafärgad glasveranda bor Yvonne Gunnarsdotter med familj. Det bästa med att bo i Håga ekoby är sammanhållningen. "Det finns allt här! Vi umgås mycket och hjälper varandra. Jag vill verkligen rekommendera den här boendeformen. Det finns alltid barnvakt och man kan enkelt springa över till grannen och låna mjölk eller verktyg", säger hon.

Uppsala Fria

Att bo i lägenhet kollektivt

Utifrån ser tegelhuset på Repslagaregatan 5 ut som ett vanligt lägenhetshus. Men det är det inte. Här ryms nämligen Uppsalas största lägenhetskollektiv men det liknar inte på något sätt ett ordinärt 1970-tals kollektiv.

Uppsala Fria

© 2024 Fria.Nu