Legaliseringen vinner mark i USA | Fria.Nu
Fria Tidningen

Legaliseringen vinner mark i USA

Fler och fler amerikaner är för en legalisering av cannabis. Och nyligen blev Maine den femte delstaten att tillåta försäljning av medicinsk marijuana. Nu hoppas flera aktivister på att marijuana kan vara lagligt inom bara några år.

44 procent av alla amerikaner med rösträtt är för en legalisering av cannabis, enligt en Gallupundersökning från oktober i år. Det är en ökning med 13 procent sedan början av decenniet. Fortsätter utvecklingen i samma riktning kan nationell legalisering ha majoritetens stöd så tidigt som 2015.

Annorlunda inställning bland yngre medborgare, som brukar marijuana i högre utsträckning än tobak, och tre presidenter i rad som erkänt att de brukat cannabis, ses som några av de bakomliggande orsakerna. Den sittande presidenten Barack Obama svarade dessutom för ett minnesvärt citat i frågan under sin presidentkampanj.

– Jag drog halsbloss när jag rökte, ja. Det var ju det som var poängen.

Enligt amerikansk lag är marijuana en så kallad klass-ett-drog, likställd med bland annat heroin. Men i höstas gjorde American Medical Association, AMA, avkall på ett policybeslut de haft i decennier, och ombad hälsovårdsmyndigheterna att ge marijuana en annan klassificering.

Sedan dess har utvecklingen gått fort. På flera platser i landet har lokala initativ lett till reformer i marijuanalagar.

Senast var det den lilla skidorten Breckenridge i Colorado som med överväldigande majoritet gjorde det lagligt för medborgare över 21 att inneha marijuana. Även om innehav fortfarande är olagligt i delstaten så ses reformen, som röstades igenom med nästan 72 procent av rösterna, som en tydlig signal om att det så kallade kriget mot droger – med hårda straff även för dem som endast döms för innehav – inte fungerar längre.

– Vi ser det här som ett budskap inte bara till vår delstat, utan till hela landet, sade advokaten Sean McAllister, som drivit igenom kampanjen, till hemsidan Huffington Post.

Att reformen kom just i Colorado var ingen slump. Undersökningar visar att medborgare i de västra delstaterna är mer positivt inställda till legalisering. Flera organisationer försöker nu aktivt kampanja för att Kalifornien, som redan tillåter medicinsk marijuana, ska folkomrösta om legalisering 2010. Guvernören Arnold Schwarzenegger har redan instruerat delstatens kongress att diskutera ett förslag om laglig och beskattad marijuana som skulle kunna dra in 1,3 miljarder dollar över de närmaste åren. Förslaget kommer med stor sannolikhet inte att bli verklighet, men ens en diskussion om frågan vore otänkbar för bara några år sedan. Efter det att över 500 marijuanabutiker slagit upp portarna i Los Angeles för försäljning av medicinsk marijuana har dock Schwarzenegger tvingats tänka om. Även om Los Angeles nu planerar att begränsa butikernas försäljningsrättigheter genom ett lagförslag som väntas bli verklighet nästa år visar ”boomen” att det finns stora ekonomiska fördelar med en fullständig legalisering.

Och den nya attityden genomsyrar debatten både på det nationella planet och hos delstaterna. President Obama har stoppat federala åklagare från att gå efter användandet av medicinsk marijuana i de delstater där det är lagligt. Och den nytillsatta ”drogtsaren” Gil Kerlikowske, har gjort en poäng av att inkludera organisationer för juridisk reform i marijuanafrågor i sitt arbete.

Alla är givetvis inte positivt inställda. Statistiken som visar att ungdomar röker marijuana i större utsträckning än tobak visar även att risken för att unga missbrukar cannabis är som störst i de delstater där medicinsk marijuana är laglig.

– Ungdomarna får budskapet att tobak är farligt. Men de får inget budskap om att marijuana faktiskt är farligt, säger Arthur Dean, ordförande för amerikanska Anti-Drog-Koalitionen, till Washington Times.

Annons

Rekommenderade artiklar

Initiativ mot homofobi inom fotbollen

Den 19 februari i år inträffar den första internationella dagen mot homofobi inom fotbollen. Det är brittiska The Justin Campaign, döpta efter den ende öppet homosexuella herrfotbolls-spelaren i Englands historia som startat kampanjen efter stort missnöje med hur fotbollsförbunden hanterar frågan.

Fria Tidningen

Facklig strid hotar ställa in Super Bowl

Natten till måndag den kommande veckan spelas världens största idrottsevenamng, finalen i de amerikanska fotbollsmässterskapen Super Bowl. Spektaklet följs av miljoner tittare världen över – men i skymundan pågår en facklig kamp som kan ställa in framtida finaler.

Fria Tidningen

Snön försvinner för skidåkarna

Trots det envetna snövädret i Europa på sistone är framtiden långtifrån säkrad för alpinisterna. I takt med att snögränsen försvinner uppåt hotas skidorter och alpin verksamhet i hela världen.

Fria Tidningen

Jonas Ramahlo bröt den sista barriären

Jonas Ramahlo är född 1993 och en ovanligt talangfull försvarare. Han har redan spelat fem U17-landskamper för sitt Spanien. I förra veckan hann han dessutom med att skriva sitt eget kapitel i fotbollshistorien. Och det var bara hans första tävlingsmatch.

Fria Tidningen

Kaos i fotbollsvärlden inför 2010

Med knappa halvåret kvar till VM i Sydafrika dras det internationella fotbollsförbundet FIFA med en rad problem. Flera medlemsorganisationer står anklagade för grov korruption och politisk inblandning. Kommunikationsdirektören vill avgå. Och nu har Interpol kallats in.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu