Aktivisternas mål: ett folkets klimattoppmöte | Fria.Nu
Fria Tidningen

Aktivisternas mål: ett folkets klimattoppmöte

I dag genomförs Reclaim power – den största aktivistmobiliseringen i anslutning till FN:s klimattoppmöte. Fria tidningar ger dig förutsättningarna.

I dag – den 16 december – inleds den intensivaste fasen av FN:s 15 klimatkonferens. Regeringsrepresentanter och statsöverhuvuden från hela världen ansluter till toppmötet och bidrar med politisk tyngd då de tar över de förhandlingar som hittills främst förts av nationella förhandlingsdelegationer.

Samtidigt iscensätter nätverket Climate justice action sin ambitiösa aktion Reclaim power. På det så kallade "klimatbottenmötet" i fristaden Christiania i måndags förklarade nätverkets Tadzio Müller att aktionens mål är att flytta fokus från konferensens marknadsorienterade lösningar till en agenda av klimaträttvisa. Något som ska uppnås genom fyra taktiska element.

– För det första ska tusen och åter tusen aktivister, som använder sig av konfrontativ men ickevåldslig civil olydnad, ta sig in på konferensområdet. Vi måste vara förberedda och organiserade i vängrupper, för vi ska inte bara försöka ta oss in på området, vi kommer att ta oss in.

– För det andra ska vi avbryta förhandlingarna på insidan. Det är lite kontroversiellt, för folk säger ofta att det är FN och inte Världshandelsorganisationen det handlar om, men faktum är att om vi demonstrerar utanför och de fortsätter prata inuti så är vi bara ett sidonummer. På onsdag ska vi inte vara ett sidonummer, vi ska vara huvudnumret.

– Det tredje är att vi ska organisera ett massivt uttåg från toppmötet. Det arbetar vi fortfarande på. Jag ska inte gå in på detaljer, men det kommer att vara mängder av människor som lämnar mötet för att sluta upp med vårt möte på konferensområdet.

– Det fjärde är att precis där, utanför konferensen, ska vi hålla en folkets samling för klimaträttvisa, med alla rörelsens olika delar. Klimaträttviserörelsen, vetenskapsmännen, de ideella organisationerna, rörelserna från det globala Syd och några av de faktiskt väldigt radikala regeringsdelegationerna. Vi ska alla enas och identifiera de gemensamma ståndpunkter som vi har som en global rörelse som kämpar för klimaträttvisa.

Fyra olika block ska ingå i aktionen, som börjar vid klockan 08.00, och genom olika taktiker försöka ta sig in på toppmötesområdet vid Bella center.

Ett blått block, som ska bära med sig utrustningen för folkkonferensen, har fått tillstånd att marschera från S-tågstationen Tårnby till Bella centers grindar. Väl där ska det försöka forcera dessa för att ta sig in på området.

Ett grönt block ska vara mer mobilt och vid behov kunna splittras i tre olika delar för att ta sig in från motsatt sida av Bella center.

Ett tredje block – cykelblocket – ska kunna röra sig ännu snabbare och öppna upp ytor för de andra blocken genom att tvinga polisen att försöka bevaka dem.

Ett fjärde block består av fristående grupper som genom egna taktiker ska försöka ta sig in på området.

Inför aktionerna i morgon förmiddag har många aktivister uttryckt oro över att polisen ska genomföra nya massarresteringar. Redan under mötets första dagar beslagtog polisen utrustning som skulle användas i det fredliga inträngningsförsöket, och under måndagskvällen spreds rykten om nya tillslag. Ett rykte gjorde gällande att polisen slagit till mot lokalen Candy factory och beslagtagit cyklar avsedda att användas under morgondagen. Det stämde dock bara delvis.

– Vi har beslagtagit en cykel, en cykel som var konstruerad för två, säger Köpenhamnspolisens presstjänst till FRIA.

På andra håll har repressionen dock redan inletts. Som FRIA tidigare rapporterats om har Climate justice actions Tadzio Müller gripits och begärts anhållen misstänkt för uppvigling.

Samtidigt har insläppsrutinerna vid Bella center skärpts, med massiva köer som följd. I ett pressmeddelande uppger Climate justice action att "omkring 15 000 delegater, journalister och representanter för det civila samhället" har stängts ute från mötet. Många av dessa kommer enligt nätverket att delta i morgondagens aktion inifrån mötet.

– Detta är bara nya försök från FN att tysta all kritik mot klimatkonferenserna, oavsett om den kommer från insidan eller utsidan, säger Climate justice actions Kamille Hjuler i ett uttalande.

Fakta: 

<h2>Följ aktionen på <a title="Modkraft" href="http://modkraft.dk/spip.php?article12251" target="_blank">Modkraft</a> och <a title="Indymedia Danmark" href="http://indymedia.dk/action_timelines/16th-dec" target="_blank">Indymedia</a>.</h2>

Annons

Rekommenderade artiklar

Rika länder bromsar klimatarbete

I fredags avslutades ännu en vecka av internationella klimatförhandlingar i Bonn i Tyskland. Men forskare och miljöorganisationer menar att få framsteg kan göras så länge ledande politiker dansar efter den fossila bränsleindustrins pipa.

Fria Tidningen

”Vi är emot krigsherrarna, fundamentalism och ockupationen”

Med den egna säkerheten som insats har det afghanska Solidaritetspartiet tagit strid mot korruption, religiös konservatism och den starkes rätt. Fria Tidningen träffar en sekulär vänsterrörelse som kritiserar de mäktiga krigsherrarna, vill kasta ut de utländska trupperna och bedriver ett metodiskt jämställdhetsarbete. Men som också när klassiska konspirationsteorier.

Fria Tidningen

Civila afghaner i skottlinjen

Parallellt med att USA drar ned sin truppnärvaro har talibanerna intensifierat attackerna mot afghanska säkerhetsstyrkor. Men oavsett vem som är måltavlan hamnar civilbefolkningen alltjämt i skottlinjen.

Fria Tidningen

Afghansk maktkamp inför USA:s reträtt

Under 2014 lämnar de utländska trupperna Afghanistan. Många befarar att den bräckliga statsapparaten inte ska klara av att sköta säkerheten och att de sociala framsteg som trots allt uppnåtts sedan 2001 ska gå förlorade. Ännu fler fruktar att talibanerna återigen ska ta makten. De enda som är säkert är att Afghanistan går en osäker framtid till mötes, och att maktkampen inför uttåget redan har börjat.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu