Talesman för aktivistnätverk gripen | Fria.Nu
Fria Tidningen

Talesman för aktivistnätverk gripen

<div>Vid 15-tiden på tisdagen höll nätverket Climate justice action, som organiserar onsdagens inträngningsförsök på klimattoppmötet, en presskonferens. I anslutning till det greps nätverkets talesman Tadzio Müller, som enligt polisen misstänks för uppvigling.

Tillsammans med organisationerna Via Campesina och Climate caravan kallade nätverket Climate justice action, CJA, till presskonferens under tisdagseftermiddagen. Bakgrunden var gårdagens polistillslag mot Christiania, där en bland annat en fest i nätverkets regi pågick, i synnerhet, och den repressionen under mot toppmötesprotesterna i allmänhet.
Omedelbart efter presskonferensen greps Tadzio Müller oväntat av civilklädda poliser.
– Vi anhåller honom under § 119 och § 134, som handlar om försök till våld mot polis och uppmaning till upplopp i staden, säger polisinspektören Svend Foldager till tidningen Politikens nätupplaga.
Enligt Sven Foldager kommer polisen att i morgon inför domstol begära att han anhålls i 14 dagar.
 
Hur Müller ska ha gjort sig skyldig till anklagelserna preciserar inte polisen, men Politiken spekulerar i att ett uttalande till nyhetsbyrån Ritzau – till vilken han sade att det var ”nödvändigt att bryta mot reglerna” – ligger bakom polisens beslut.
På måndagen höll Tadzio Müller ett bejublat tal på ett mobiliseringsmöte inför onsdagens aktion, som går under namnet Reclaim power och syftar till att tillsammans med delegater från G77-länderna avbryta FN:s klimatkonferens för att i stället hålla en ”Folkets klimatkonferens” på mötesarenan Bella center.
– Det kommer inte att bli några massarresteringar. Vi ska inte hamna i deras jävla burar. På onsdag ska vi förändra världen. På onsdag ska vi skapa historia. På onsdag börjar vi ta tillbaka makten, sade Müller då.
 
Presskonferensen som slutade i att Tadzio Müller frihetsberövades ägde rum i Bella center. CJA riktar skarp kritik mot gripandet av en auktoriserad deltagare på klimatkonferensen. 
Fakta: 

<h2>Läs FRIA:s intervju med <a title="”Klimatprocessen är död – rörelser måste ta initiativet”" href="http://www.fria.nu/artikel/81063" target="_blank">Tadzio Müller</a> när han besökte Sverige inför klimatmötet.</h2>

Annons

Rekommenderade artiklar

Klimaforum vill skapa nätverk

När politiker sviker måste folket ta ledningen. Det menar arrangörerna bakom Klimaforum 09, den konferens som parallellt med FN-toppmötet samlat hundratals radikala röster för att dela erfarenheter och diskutera alternativ.

Fria Tidningen

Vingklippt folktoppmöte

Aktionen Reclaim power avslutades som planerat med ett folktoppmöte. Men aktivisterna lyckades inte ta sig in på konferensområdet Bella center, och de ackrediterade delegater som ville delta i aktionen lyckades inte ta sig ut.

Fria Tidningen

Fånguppror på Klimat-Guantanamo

För andra dagen i rad använde polisen i går kväll pepparsprej mot frihetsberövade aktivister i Valby, rapporterar danska medier. Aktivisterna ska ha försökt bryta upp burarna i den arrestlokal som fått öknamnet Klimat-Guantanamo.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu