Fånguppror på Klimat-Guantanamo | Fria.Nu
Fria Tidningen

Fånguppror på Klimat-Guantanamo

För andra dagen i rad använde polisen i går kväll pepparsprej mot frihetsberövade aktivister i Valby, rapporterar danska medier. Aktivisterna ska ha försökt bryta upp burarna i den arrestlokal som fått öknamnet Klimat-Guantanamo.

Såväl under lördagen som söndagen genomförde dansk polis massarresteringar av klimataktivister, och bägge kvällarna använde polisen pepparsprej mot gripna som spärrats in i de temporära arrestlokalerna i Valby. Bakgrunden var enligt aktivister spontana uppror som bröt ut i protest mot förhållandena i vad som populärt kallas Klimat-Guantanamo. De arresterade ska bland ha nekats vatten och toalettbesök.

– Stämningen var helt vild, säger aktivisten Mats, som greps under aktionen Hit the production på söndagen, till den radikala nyhetsbyrån Modkraft. Flera hundra människor ropade och skrek i munnen på varandra och gick loss inuti metallburarna och slog och sparkade på dörrarna.

I Politiken försvarar sig polisen med att den inte siktade mot ögonen då de frihetsberövade aktivisterna pepparsprejades.

– Det jag har fått information om är att det fanns en bur med tio interner, där fyra eller fem var mycket våldsamma och använde träbänkarna som murbräckor. Så vi valde att spreja mot dem, men inte direkt mot ögonen, säger polisens presstalesman Henrik Suhr till tidningen.

– Vi använde det mildaste möjliga maktinstrumentet vi hade istället för att gå in och slåss mot dem, och det fungerade. Det fanns en läkare därute och det var ingen som kom till skada.

Annons

Rekommenderade artiklar

Klimaforum vill skapa nätverk

När politiker sviker måste folket ta ledningen. Det menar arrangörerna bakom Klimaforum 09, den konferens som parallellt med FN-toppmötet samlat hundratals radikala röster för att dela erfarenheter och diskutera alternativ.

Fria Tidningen

Vingklippt folktoppmöte

Aktionen Reclaim power avslutades som planerat med ett folktoppmöte. Men aktivisterna lyckades inte ta sig in på konferensområdet Bella center, och de ackrediterade delegater som ville delta i aktionen lyckades inte ta sig ut.

Fria Tidningen

Talesman för aktivistnätverk gripen

Vid 15-tiden på tisdagen höll nätverket Climate justice action, som organiserar onsdagens inträngningsförsök på klimattoppmötet, en presskonferens. I anslutning till det greps nätverkets talesman Tadzio Müller, som enligt polisen misstänks för uppvigling.
Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu