Fria Tidningen

Skånepolisen får bakläxa för webbpublicering av misstänkta

Att som Skånepolisen publicera bilder på misstänkta gärningsmän på internet är endast tillåtet i undantagsfall. Det slår Datainspektionen fast i ett yttrande till Rikspolisstyrelsen. Polismyndigheten i Skåne kommer nu sannolikt att ta bort vissa av bilderna.

Skånepolisen har sedan augusti lagt upp bilder på misstänkta gärningsmän på internet. Tanken är att man ska få in fler tips från allmänheten som kan leda till att de misstänkta grips. Nu väntas fler polismyndigheter ta efter Skånepolisens metoder. Med anledning av detta har Rikspolisstyrelsen kontaktat Datainspektionen (DI) för att få myndighetens syn på bildpubliceringen.

I sitt yttrande slår DI fast att polisen endast i undantagsfall får använda sig av den sortens bildpubliceringar. Detta eftersom publiceringen kan medföra risker för den personliga integriteten, särskilt som spridningen av sådana bilder är svårkontrollerad.
Endast när det rör sig om allvarlig brottslighet eller när den misstänkte bedöms vara farlig för allmänheten ska bildpublicering kunna övervägas, menar DI.

Publiceringen bör dessutom föregås av en bedömning av risken för felpublicering eller oönskad spridning och sannolikheten för att brottet klaras upp med hjälp av publiceringen.

DI tycker att polisens publicering av personuppgifter på internet bör regleras i lag och skickar därför yttrandet till justitiedepartementet.

Med anledning av yttrandet kommer Skånepolisen att ändra sitt arbetssätt.

– Vi konstaterar att Datainspektionen inte säger nej till detta men att de gör en än hårdare proportionalitetsbedömning än vad vi har gjort, säger Mårten Unbeck, chefsjurist på Skånepolisen. Jag kan redan säga så mycket att vi kommer att höja vår egen ribba, sen om vi kommer att landa på exakt samma nivå som Datainspektionen förordar vet jag inte ännu. Vi kommer att omarbeta våra egna föreskrifter för detta, vilket kommer att leda till att vi kan publicera färre bilder.

Kommer ni att ta bort några bilder?

– Om de bilder som ligger uppe just nu inte uppfyller de här nya kraven kommer vi sannolikt att ta bort dem.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Kraft och Kultur stödjer verksamhet på ockuperad mark

På fredagen inleddes Green festival i Kungsträdgården i Stockholm. Festivalen vill marknadsföra en ”hållbar livsstil”. Huvudsponsor är företaget Sodastream som har uppmärksammats för att de producerar en del av sina varor i den olagliga israeliska bosättningen Maaleh Adumim på ockuperad palestinsk mark på Västbanken. Bakom festivalen står elbolaget Kraft och Kultur som profilerar sig som ett hållbart företag.

Fria Tidningen

Lundastudenter anordnade ”slavauktion”

Utklädda till svarta slavar med rep runt halsarna ”såldes” tre personer på en fejkad auktion. Det var innehållet i ett studentspex på Lunds universitet. Flera internationella studenter blev starkt upprörda och händelsen är nu polisanmäld för hets mot folkgrupp.

Fria Tidningen

Politiker vill göra moské av Rinkebyhus

En bred politisk majoritet i Stockholms stad vill se en mosképåplatsen för det tidigare ockuperade Rinkebyhuset. Vänsterpartiet, som ställt sig utanför uppgörelsen, är mycket kritisk till hur processen hanterats. Adis från aktionsgruppen Rinkebyhusets vänner välkomnar att en moské byggs men efterlyser fortfarande ungdomsbostäder och aktivitetshus.

Stockholms Fria

Ökat stöd för militär närvaro i Afghanistan

Stödet för svensk militär närvaro i Afghanistan är större än motståndet, enligt två färska opinionsundersökningar. Samtidigt tror både biståndsorganisationer och fredsaktivister att de senaste dödsfallen i Afghanistan på sikt kommer att leda till ett större motstånd mot insatsen.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu