Israel saboterar möjligheterna till fred | Fria.Nu
Anna Wester

Inledare


Anna Wester
Fria.Nu

Israel saboterar möjligheterna till fred

Mardrömmen i Gaza tycks inte ha något slut. Befolkningen i den lilla Gazaremsan led svårt under sommaren när Israel under Operation Sommarregn systematiskt besköt infrastruktur, hus och människor. Flera hundra palestinier dödades och än fler skadades. I förra veckan var det dags för ännu en blodig offensiv mot Gaza, när Operation Höstmoln inleddes. Under åtta dagar besköts framför allt flyktinglägret Beit Hanoun i norr, men även södra delen drabbades.

Israel proklamerade att de tagit av sig silkesvantarna och dödade runt 60 palestinier under sin brutala operation, två av dem var sjukvårdare och många barn. I tisdags besköt israeliska bombplan en grupp studenter som var på väg från skolan och en 15-årig pojke dödades. Bara några timmar efter att Israel förklarat offensiven avslutad, besköt armén flera bostadshus med granateld och orsakade en tragedi där 20 människor dödades i sömnen, den yngsta bara ett år.

Under den åtta dagar långa offensiven var det nästan helt tyst i media, och ingenting hördes från EU eller FN trots att medicinska källor rapporterade om övergrepp mot mänskliga rättigheter. Men massakern av sovande människor ledde till omedelbara fördömanden från människorättsorganisationer och flera länders regeringar.
Den israeliska organisationen BT selem kräver en oberoende utredning av händelsen, då de misstänker att Israel begått krigsförbrytelser. Amnesty beskriver attacken som ett illdåd och anser att hela Israels offensiv har präglats av förakt för pale- stinska människors liv. Sveriges utrikesminister Carl Bildt har sagt att Israels attacker är upprörande och ett klart brott mot folkrätten.

Samtidigt som Israel inledde offensiven mot Gaza pågick samtal mellan Fatah och Hamas för att söka nå politisk enighet och bilda en nationell samlingsregering i Palestina. Det skulle öppna för återupptagen dialog med omvärlden och förhoppningsvis förhandlingar med Israel. Det skulle vara ett steg framåt för alla som arbetar för en politisk lösning utan våld.
Nu har tal om samförstånd och fred bytts mot förtvivlan över Israels senaste övergrepp och Hamas förklarade vapenvilan som bruten. Som så många gånger förut har Israel raserat allt hopp om fred när man började ana en dörr på glänt.
Dr Mustafa Barghouthi som sitter i parlamentet för den oberoende oppositionen är huvudförhandlare mellan Fatah och Hamas. Han menar att Israel medvetet försöker förstöra möjligheterna att nå politisk enighet och vädjar därför till parterna att skynda på bildandet av en ny regering, så att det palestinska folket kan stå enade i kampen mot ockupationen.

Nu måste omvärlden ta situationen på allvar och stödja palestiniernas arbete för en politisk lösning. Israel kan inte komma undan med en ursäkt den här gången. Carl Bildts uttalande är bra och tydligt, men historien visar att ord inte biter på Israels ledare. Omvärlden behöver visa i handling att man kräver ett stopp på Israels brott mot internationella lagar och akut måste den palestinska befolkningen skyddas genom internationell närvaro för att sedan få stöd för ett slut på ockupationen. Det är dags att Israel, liksom andra länder som ignorerar mänskliga rättigheter och bryter mot folkrätten, utesluts från internationella gemenskaper och att deras förmånliga handelsavtal med EU omedelbart avbryts.

ANNONS

© 2022 Fria.Nu